facebook
Exkluzivní partner sekce
Tematické sekce
 
Branžové sekce
Přehledy
IT Systems - online trafika
 
Tematické seriály
Nové!

GDPR

General Data Protection Regulation zásadně mění zpracování osobních údajů a zavádí nové povinnosti...

články >>

 
Nové!

Jak uřídit IT projekt a nezbláznit se

Užitečné tipy a nástroje pro řešení problémů řízení inovací a vývoje produktů...

články >>

 
Nové!

Industry 4.0

Průmysl 4.0

Jaký vliv bude mít čtvrtá průmyslová revoluce na výrobu a výrobní firmy?

články >>

 

Komplexní svět eIDAS

O nařízení eIDAS již bylo mnoho řečeno i napsáno. A proto jediné, o čem...

články >>

 

Trendy v CRM

Systémy pro řízení vztahů se zákazníky (CRM) prochází v posledních letech výraznou změnou. Zatímco dříve...

články >>

 

Příručka úspěšného IT manažera

Dnes je řada IT manažerů opomíjena. Úspěšní bývají brouci Pytlíci a Ferdové...

články >>

 

Pokročilá analýza provozu datových sítí

V tomto čtyřdílném seriálu vás seznámíme s různými metodami a přístupy...

1. až 4. díl >>

 

Cesta k efektivnímu identity managementu

Správa identit a přístupů (IAM) je klíčová oblast pro zaručení bezpečnosti...

1. až 9. díl >>

Potravinářský průmysl

clanky Potravinářský průmysl: články

Validace je úhelný kámen implementace systému v regulovaných odvětvích

Validace je úhelný kámen implementace systému v regulovaných odvětvích
Nasadit ERP řešení do jakéhokoliv výrobního provozu je velmi náročný úkol. Avšak implementace nového systému v prostředí, které je svázáno regulačními požadavky, je ještě komplikovanější. To se týká především odvětví typu potravinářského či farmaceutického průmyslu, kde kvalita a nezávadnost není jen na posouzení zákazníků, ale podléhá nejrůznějším předpisům a je předmětem častých kontrol. Na co se při implementaci zaměřit?
Splnění vysokých požadavků na kvalitu v kontrolovaných odvětvích, jako například farmacie či potravinářství, je poměrně náročné. Typicky kontrola kvality vakcín se provádí kompl... více »

Průmysl 4.0 v potravinářství

Průmysl 4.0 v potravinářství
Potravinářská výroba patří svou organizací do opakované hromadné výroby. Proč by ji tedy nešlo automatizovat stejně jako automobilovou výrobu dle principů Průmysl 4.0?
Z pohledu informačních systémů zde skutečně najdeme mnoho společných prvků: Existuje tu nezávislá poptávka trhu, na kterou musí podnik reagovat, i když má trochu jiný charakter. Tvoří ji objednávky od řetězců, koncových zákazníků a prognózy prodeje. Informační systém musí nezávislou poptávku rozplánovat se zohledněním již existujících zásob, rozpracovanosti a surovin a materiálu na cestě. Hrubý plán musí být optimalizován do&... více »
  

- Inzerce -

Témata říjnového vydání IT Systems

IT SystemsPlán dalšího vydání IT Systems už nabírá velmi konkrétní obrysy. Všechna plánovaná a níže uvedená témata přesto nejsou stoprocentně pokrytá, a proto stále hledáme odborníky, kteří by chtěli přispět a podělit se o své zkušenosti. Platí to zejména pro přílohu ERP systémy, ve které bychom rádi čtenářům nabídli pestrý mix fundovaných názorů, komentářů a doporučení.

Výroba a šarže v potravinářském průmyslu z pohledu ERP

Výroba a šarže v potravinářském průmyslu z pohledu ERP
Jednou z klíčových specifik potravinářského průmyslu je přístup k evidenci šarží. Ten se týká prakticky všeho, co souvisí s finálním výrobkem – od surovin a obalů přes výrobní proces k polotovarům až po expedici jednotlivých balení finálních výrobků.
Svou roli zde sehrávají čím dál přísnější normy a kontroly. Je zde silný tlak na schopnost klíčovat obsah jednotlivých složek nad polotovary či výrobky dle faktického zaznamenání historie jejich vzniku v několika dimenzích. Stručně řečeno, z čeho se konkrétní výrobek skládá, jakými pracovišti prošel během výroby, které směny či lidé se reálně... více »

Specifika skladovacího procesu v potravinářství z pohledu WMS

Specifika skladovacího procesu v potravinářství z pohledu WMS
Potravinářství je oborem podnikání, se kterým se člověk setkává na každém kroku. Nakupování, zpracování a konzumaci potravin považujeme za denní samozřejmost. Dnes však i zde hrají nemalou roli informační technologie, a to v celém procesu výroby potravin.
Pokusme se zamyslet nad dlouhou cestou, kterou sáček čaje, chutná klobáska či müsli tyčinka urazí, než se z prvotní suroviny stane výrobek, který konzumujeme. Od pěstitele například obilí je zrno vykoupeno do velkoskladu, z něj putuje k prvotnímu zpracování, kde proběhne část výrobního procesu, následně k dalším zpracovate... více »
  

- Inzerce -

Spolehlivá data a dohledatelnost výroby díky ERP Dialog 3000Skylla

CONTROLV současné době je kladen velký důraz na kvalitu a bezpečnost potravin, z čehož vyplývají nároky na ERP systém. Producenti potravinářských výrobků musejí být schopni prokázat původ jednotlivých surovin a polotovarů, jejich přesné množství ve výrobku, ale také konkrétní šarži jednotlivých surovin a materiálu. S tím také souvisí zpětná dohledatelnost kterékoli šarže napříč všemi výrobky.

Moderní IT řešení v mlékárenském průmyslu

Moderní IT řešení v mlékárenském průmyslu
Přesné plánování je u nich důležitější než v kterémkoliv jiném oboru. Pokud se něco nepovede, dobrou pověst ztratí snadněji než podniky z jiných odvětví. Řeč není o nikom jiném než o společnostech z mlékárenského průmyslu. Z principu jejich fungování vyplývá celá řada specifik. Nejen s nimi mohou pomoci moderní IT technologie, které zavádí stále více firem z potravinářského sektoru. O tom, jaké možnosti může přinést nasazení moderního ERP systému při zpracování mléka, se dočtete v následující případové studii.
Společnost Euromilk, a. s., což je významný slovenský zpracovatel mléka a&... více »

IT podpora výroby bez dotyku lidské ruky

aneb Role ERP systémů v moderní výrobě potravin

IT podpora výroby bez dotyku lidské ruky
Z určitého úhlu pohledu se moderní výroba potravin neliší od dřívějška. Stále je zde totiž prioritou kvalita a chuť výrobků. Výrazná změna však nastala především ve vztahu dodavatel – odběratel, který je dán množstvím vyráběného a prodávaného zboží a tím také nároky na logistiku a komunikaci.
Oproti jiným oblastem výroby má potravinářství mnohá specifika. Podívejme se nyní na tři z nich (ačkoli to nejsou zdaleka jediná specifika výroby potravin): Rychloobrátkovost – ta je velmi častou vlastností potravinářství. Přestože se nevyskytuje ve všech provozech, ve většině z nich se... více »
  

- Inzerce -

MES Merz monitoruje a vyhodnocuje výrobu na balících linkách ve společnosti OLMA

MES Merz, OLMAZpracování mléka má v oblasti Olomoucka, Prostějovska a Přerovska bohatou tradici, která se datuje již od konce 19. století. Záměr vybudování velké moderní mlékárny v Olomouci, s denní kapacitou 400 tisíc litrů mléka, byl realizován po roce 1965 a název OLMA, a.s. vznikl ze dvou počátečních písmen měst Olomouc a Martinov, protože tehdejší podnikové ředitelství národního podniku Severomoravské mlékárny, jehož byla OLMA součástí, se nacházelo právě v Martinově.

 
Další stránky tematické sekce: 1 - 2 - 3 - 4
Ceník inzerce portálu SystemOnLine