google plus
Exkluzivní partner sekce
Tematické sekce
 
Branžové sekce
Přehledy
CeBIT 2017 - vstupenky
 
Tematické seriály

Komplexní svět eIDAS

O nařízení eIDAS již bylo mnoho řečeno i napsáno. A proto jediné, o čem...

články >>

 

Trendy v CRM

Systémy pro řízení vztahů se zákazníky (CRM) prochází v posledních letech výraznou změnou. Zatímco dříve...

články >>

 

Příručka úspěšného IT manažera

Dnes je řada IT manažerů opomíjena. Úspěšní bývají brouci Pytlíci a Ferdové...

články >>

 

Podnikové portály

Portály patří k oblíbeným technologiím, na kterých staví společnosti svá řešení. Ta jsou vstupní branou...

1. až 5. díl >>

 

Pokročilá analýza provozu datových sítí

V tomto čtyřdílném seriálu vás seznámíme s různými metodami a přístupy...

1. až 4. díl >>

 

Cesta k efektivnímu identity managementu

Správa identit a přístupů (IAM) je klíčová oblast pro zaručení bezpečnosti...

1. až 9. díl >>

Potravinářský průmysl

clanky Potravinářský průmysl: články

Specifika skladovacího procesu v potravinářství z pohledu WMS

Specifika skladovacího procesu v potravinářství z pohledu WMS
Potravinářství je oborem podnikání, se kterým se člověk setkává na každém kroku. Nakupování, zpracování a konzumaci potravin považujeme za denní samozřejmost. Dnes však i zde hrají nemalou roli informační technologie, a to v celém procesu výroby potravin.
Pokusme se zamyslet nad dlouhou cestou, kterou sáček čaje, chutná klobáska či müsli tyčinka urazí, než se z prvotní suroviny stane výrobek, který konzumujeme. Od pěstitele například obilí je zrno vykoupeno do velkoskladu, z něj putuje k prvotnímu zpracování, kde proběhne část výrobního procesu, následně k dalším zpracovate... více »

Moderní IT řešení v mlékárenském průmyslu

Moderní IT řešení v mlékárenském průmyslu
Přesné plánování je u nich důležitější než v kterémkoliv jiném oboru. Pokud se něco nepovede, dobrou pověst ztratí snadněji než podniky z jiných odvětví. Řeč není o nikom jiném než o společnostech z mlékárenského průmyslu. Z principu jejich fungování vyplývá celá řada specifik. Nejen s nimi mohou pomoci moderní IT technologie, které zavádí stále více firem z potravinářského sektoru. O tom, jaké možnosti může přinést nasazení moderního ERP systému při zpracování mléka, se dočtete v následující případové studii.
Společnost Euromilk, a. s., což je významný slovenský zpracovatel mléka a&... více »

IT podpora výroby bez dotyku lidské ruky

aneb Role ERP systémů v moderní výrobě potravin

IT podpora výroby bez dotyku lidské ruky
Z určitého úhlu pohledu se moderní výroba potravin neliší od dřívějška. Stále je zde totiž prioritou kvalita a chuť výrobků. Výrazná změna však nastala především ve vztahu dodavatel – odběratel, který je dán množstvím vyráběného a prodávaného zboží a tím také nároky na logistiku a komunikaci.
Oproti jiným oblastem výroby má potravinářství mnohá specifika. Podívejme se nyní na tři z nich (ačkoli to nejsou zdaleka jediná specifika výroby potravin): Rychloobrátkovost – ta je velmi častou vlastností potravinářství. Přestože se nevyskytuje ve všech provozech, ve většině z nich se... více »

ERP pro kvalitu i bezpečnost potravin

ERP pro kvalitu i bezpečnost potravin
Potravinářství je dnes jedním z oněch oborů, které se odkazují na tradice. Není však nijak jednoduché zachovat tradici i kvalitu, aniž by se ceny šplhaly do astronomické výše. S tím souvisí i zpřísňování standardů a norem v potravinářském průmyslu a stupňující se požadavky odběratelů. To vše je pochopitelně pro výrobce silnou motivací k využívání moderních technologií.
V současné době diskutuje odborná i laická veřejnost bezpečnost potravin a normy pro označování jejich složení, především co se týče alergenů, specifických látek a podobně. Většině producentů přinesly tyto novinky spou... více »
akce Potravinářský průmysl: Konference, semináře, školení, ...
(27.2.2017 - 1.3.2017)
akce

Výzvy potravinářského průmyslu

Dohledatelnost, výtěžnost, optimalizace, plánování logistiky

Výzvy potravinářského průmyslu
Potravinářská výroba má svá nezaměnitelná specifika. Většinu potravin nelze dlouhodobě skladovat, výrobní procesy jsou svázány celou řadou předpisů a poptávka ze strany zákazníků je velmi variabilní. Více než kdekoliv jinde hrozí potravinářským výrobcům rychlá ztráta reputace v případě distribuce nekvalitních, či dokonce závadných potravin. A tato reputace se dobývá zpět jen velmi těžko.
Výrobci potravin dnes čelí mnoha hlavním výzvám, mezi jinými zejména těmto: Dohledatelnost informací Potravinářští výrobci musejí neustále kontrolovat vysokou kvalitu svých potravin. A přesto jsme poměrně často svědky nejrůznějších ... více »

Co musí zvládat informační systém potravinářské firmy?

Co musí zvládat informační systém potravinářské firmy?
Jak je možné, že ceny potravin rostou o tolik pomaleji, když veškeré vstupní náklady jsou mnohonásobně vyšší? Existuje pouze jediná logická odpověď, může za to produktivita. Stačí nám méně zdrojů na vyprodukování většího množství výstupů. Zatímco přírodní zdroje a práce zdražily, umíme dnes výrazně lépe využívat kapitál, informace a znalosti. Velký podíl na tom mají podnikové informační systémy. V čem pomáhají potravinářské či nápojářské firmě? Rozdělme podporu systému do několika oblastí.
Komunikace se zákazníkem Výrobce potravin si dnes nemůže dovolit opominout žádného zákazníka. Proto využívá několik prodejních kanálů (obr. 1). Tradi... více »

Ani kostku cukru bez softwaru

Ani kostku cukru bez softwaru
Potravinářská a nápojářská výroba má dnes obrovské množství odvětví. Každé z nich má svá specifika daná například typem zpracovávaných surovin, způsobem balení či sezonností. Všechny však mají jedno společné. Výroba ani další s ní související činnosti se neobejdou bez podpory informačního systému. Požadavky výrobců potravin bývají velmi jasně specifikované, jak podle odvětví, tak zákazníků či dalších kritérií.
Všimli jste si například, kolik povinných informací obsahují etikety na potravinářských výrobcích? Zdrojem těchto údajů je výrobní informační systém, který je v průběhu výroby sbírá, eviduje a poskytuje historii všech vstupních sur... více »

Technologie pro stahování výrobků z prodeje

pro potravinářské výrobce

Technologie pro stahování výrobků z prodeje
Čas od času jsme konfrontováni s informacemi o nevyhovujících produktech v prodejních řetězcích. Pro výrobce a dodavatele takovýchto produktů je to dvojnásob nepříznivá situace: jednak přijdou o příjmy z prodeje a jednak ztratí u zákazníků část své reputace. Příprava na stažení produktů z prodeje se trochu podobá protipožárním opatřením. Většina firem doufá, že k tomu nikdy nedojde, ale přesto chápou důležitost existence plánů pro případ nepředvídatelných událostí. Potravinářské společnosti nejsou v oblasti stahování produktů z prodeje žádnými nováčky.
Manuální procesy Nejmodernější potravinářské společnosti mívají detailně rozpracované... více »

ERP systémy v potravinářství

ERP systémy v potravinářství
Magická zkratka ERP je čím dál tím více skloňována ve většině moderních podniků a firem, které chtějí mít pod kontrolou své procesy, náklady, výdaje, sklady, a vůbec celé své podnikání. S tím, jak se rozšiřuje počet podniků, které ERP řešení využívají, zvětšuje se i nabídka ERP systémů na trhu a nabídka specializovaných řešení pro různá odvětví.
Je třeba si uvědomit, že každá společnost má odlišné procesy. Jinak se přistupuje k vnitropodnikové organizaci v obchodní společnosti a jinak například ve výrobní společnosti. Rozdílně přistupují k procesům ve společnosti, která se zabývá službami, či vývojem softwaru. I samotné skupiny společnos... více »

Jak na informační systém v potravinářském průmyslu?

Jak na informační systém v potravinářském průmyslu?
Stejně jako v každém průmyslovém odvětví existuje i v potravinářství řada specifických funkcí či postupů a řada charakteristických vlastností. Jaké jsou tedy nejčastější požadavky na informační systém pro potravinářský průmysl?
Především naprosto precizní a důsledné sledování jednotlivých šarží. Nejde jen o evidenci dávky jako takové, ale také o sledování rozličných vlastností konkrétní dodávky, ceny atd. Náš informační systém K2 umožňuje navíc spojité a kontinuální sledování cesty a spotřeby dané šarže až po finální výstup. Lze tak například zjistit, komu byla konkrétní šarže distribuována, jaká je její skutečná výrobní cena (dle oceněn... více »
 
Další stránky tematické sekce: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11
Časopis IT Systems
IT Systems 1-2/
IT Systems 12/
IT Systems 11/
IT Systems 10/
Edice IT Systems Special
příloha #1 1-2/
příloha #1 11/
příloha #1 10/
příloha #1 9/
Ceník inzerce portálu SystemOnLine