facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEM 3/2004

Ze světa hardware



Cenově dostupný notebook pro náročné Společnost Dell představila nový notebook produktové řady Latitude D – Latitude D505. Tento tenký a lehký notebook nabízí vysoký výkon a mobilitu za příznivou cenu. Notebooky Dell Latitude D505 jsou vybaveny procesory Intel Pentium M, nebo novými procesory Celeron M. Zákazník si může zvolit integrovanou síťovou kartu pro bezdrátové sítě WiFi a vybrat si mezi 14,1“ a 15“ displejem. Cena modelu s novým procesorem Intel Celeron M, integrovanou síťovou kartou pro bezdrátové sítě WiFi, vážícího 2,28 kg je 33 900 Kč.


Notebook Dell Latitude D505

IBM ThinkPad s dlouhou výdrží baterií
IBM představuje nový notebook ThinkPad R50 vybavený technologií automatické ochrany pevného disku nabízející prodlouženou výdrž baterií.
Notebook je k dispozici v různých provedeních se 14“ a 15“ displejem, cestovní váhou 2,7 kg a výškou 3,3 cm. Disponuje baterií s dlouhou výdrží, navíc přidáním druhé volitelné baterie mohou uživatelé dosáhnout téměř desetihodinového provozu. Vybrané modely notebooku ThinkPad R50 jsou k dispozici s mobilní technologií Intel Centrino, nebo s integrovaným bezdrátovým adaptérem IBM 802.11 a/b/g. Vybaveny jsou řešením IBM Embedded Security Subsystem. Ceny jednotlivých modelů začínají na 53 490 Kč (bez DPH).

ThinkPad R50

Mobilní archivační zařízení
Nikon Coolwalker je výkonné archivační zařízení s 2,5" TFT monitorem pro správu snímků na cestách bez použití počítače. Přístroj je kompatibilní s hlavními obrazovými formáty (JPEG, TIFF) a formátem NEF, produkovaným digitálními jednookým i zrcadlovkami Nikon a některými digitálními fotoaparáty Coolpix, a dalšími archivačními formáty.
Coolwalker je vybaven 30GB paměťovou kapacitou. Snímky lze přenášet pomocí slotu pro paměťové karty Compact Flash I/II. Volitelné adaptéry umožňují číst data rovněž z paměťových karet SD, MMC, SM a MS.

Nikon Coolwalker

AT Computers nabízí LCD monitory Teac
Společnost AT Computers zařadila do své nabídky nové výrobky společnosti Teac, která rozšiřuje výrobu o LCD monitory. Jde o dva stylové modely 17“ a 19“ v černostříbrném provedení vhodné pro nasazení v náročných multimediálních aplikacích.
17" LCD monitor TEAC S1702D silver/black DVI má integrovány stereo reproduktory (2×1 W). Kontrastní poměr je 400:1, svítivost 280 cd/m2, doba odezvy 6+17ms, rozlišení 1280×1024 bodů, pozorovací úhly 120 stupňů vertikálně, 140 stupňů horizontálně. Monitor má analogový i digitální obrazový vstup. Doporučená koncová cena je 14 742 Kč (bez DPH).
Také 19" model TEAC S1902D silver/black DVI má integrované reproduktory. Z dalších technických parametru: kontrastní poměr 700:1, svítivost: 250 cd/m2, doba odezvy 9+16ms, rozlišení 1280×1024, horizontální i vertikální pozorovací úhel je 170 stupňů. Rovněž tento model má analogový i digitální vstup. Doporučená koncová cena činí 20 996 Kč (bez DPH).

TEAC S1702D

Epson AcuLaser C1900
Jako dva v jednom, totiž síťovou barevnou laserovou tiskárnu a výkonnou černobílou tiskárnu, charakterizuje výrobce tento barevný laserový model formátu A4. Epson AcuLaser C1900 představuje relativně malé stolní zařízení určené pro malé pracovní skupiny s několika uživateli. Tiskárna je stavěna na měsíční zátěž do 35 000 výtisků, za vteřinu dokáže potisknout přibližně 16 černobílých stran nebo čtyři barevné.
Epson AcuLaser C1900 je řešena jako kompaktní stroj poněkud zvláštního designu, u kterého napohled nelze jednoznačně určit, kde je přední a kde zadní část. Pokud se řídíte podle orientace ovládacího panelu v horní části, a předpokládáte tedy, že k vám tiskárna stojí čelem, najdete po její levé straně multifunkční vstupní podavač pro 200 listů média různých formátů a gramáže. V levé stěně se rovněž nachází hlavní vypínač, konektory datových rozhraní a napájecího zdroje. Volitelnou součástí tiskárny je spodní výsuvný automatický podavač papíru, s kapacitou 500 listů, natočený vůči standardnímu zásobníku o 90°. Pravá strana tiskárny je výklopná. Odklopení krytu umožňuje přístup k zaseklému papíru, zapékací jednotce apod. Jednotlivé uživateli přístupné části stroje jsou označeny písmeny a názornými ilustracemi přímo na tiskárně. Praktické je provázání informací na displeji se zmíněnými informacemi natištěnými přímo na zařízení. V případě problému (například zaseklého papíru) se na displeji jednoduše zobrazí písmenné označení inkriminovaného místa. Bohužel během testování bylo nutno problém s uvízlým papírem řešit několikrát.
Ovládací panel tiskárny tvoří malý nepodsvícený jednořádkový stavový LCD displej, několik intuitivně rozmístěných tlačítek (včetně tlačítka pro zrušení probíhající úlohy) a stavové LED indikátory.
K testované tiskárně jsme obdrželi propracovaný softwarový ovladač s přehledným uživatelským rozhraním a řadou pokročilých funkcí. Jeho prostřednictvím lze kromě obvyklých parametrů nastavovat například funkce jako úroveň gamma, měřítko zvětšení (plynule měnitelné, vztažené buď k levému hornímu rohu, nebo ke středu listu), volit z přednastavených režimů tisku (fotorealistický, živé barvy apod.), vynechat „tisk“ prázdných stran apod.
Testovaná tiskárna produkovala kvalitní výtisky s prokresleným podáním písma i o miniaturní velikosti dva body (po zvětšení bylo čitelné i jednobodové písmo), hladce vykreslenými vektorovými křivkami a plynulými přechody mezi odstíny šedé. Černé plochy byly podány maximálně sytě, fotografie a jiná grafika tištěná při nejvyšší kvalitě vykazovala mimořádně jemný tiskový rastr. Tisk byl vyvážený, bez nežádoucího barevného posunu.

Základní technické parametry:
Maximální rychlost tisku barevně / černobíle: 4 / 16 stran za minutu
Rozlišení: 2400 dpi
Procesor: 300 MHz
Paměť: 32 MB standardně, 1024 MB maximálně
Rozhraní: Ethernet 10/100 Base TX, USB 1.1, paralelní
Měsíční zatížitelnost: maximálně 35 000 stran
Cena černého toneru na jednu čb tiskovou stranu: 0,35 Kč bez DPH (při 5% pokrytí)
Cena toneru na jednu stranu: 3,33 Kč bez DPH (při 5% pokrytí každou barvou vč. černé)
Záruka: 2 roky
Přibližná koncová cena: 33 000 Kč (bez DPH)

Ceny vybraného volitelného příslušenství tiskárny Epson AcuLaser C1900 (bez DPH):
Černý toner na 4 500 stran: 1 596 Kč
Tonery C, M, Y (na 4 500 stran): po 4 462 Kč
Zásobník papíru (500 listů): 12 368 Kč
Pevný disk 6 GB: 17 359 Kč
Jednotka pro automatický oboustranný tisk (duplex): 12 368 Kč
Adobe PostScript Level 3: 12 368 Kč

Hodnocení:
Kvalita tisku *****
Rychlost barev. tisku ***
Rychlost čb tisku *****
Vybavení ****
Provedení ****
Provozní náklady ****
Pořizovací cena *****

Na testování zapůjčila firma Epson.

Epson AcuLaser C1900

Správa dokumentů s Aficio
Nová multifunkční zařízení Ricoh Aficio 2015/2018/2018D v sobě slučují funkce až čtyř samostatných zařízení – kopírky, tiskárny, faxu a skeneru, v případě Aficia 2018D včetně automatického oboustranného výstupu. Ovládání stroje se realizuje jedinou řídící jednotkou.
Standardní součástí výbavy jsou digitální funkce pro třídění kopií a manipulaci s obrazem. Stroj je rozšiřitelný o síťový modul umožňující síťový tisk a skenování. Aficio 2015/2018/2018D lze použít i jako komunikační nástroj – funkce „scan-to-email“ digitalizuje a rozesílá zprávy. Zařízení jsou obsluhovatelná i přes webové rozhraní. Lze provádět nastavení stroje, spravovat uživatelské účty a e-mailové adresy, případně definovat výchozí nastavení.
Model Aficio 2015 stojí 34 600 Kč (bez DPH), cena modelu Aficion 2018 je 43 900 Kč (bez DPH), v případě Aficia 2018D činí 58 900 Kč (bez DPH).

Ricoh Aficio 2018

PalmOne Zire v novém
Kapesní počítač Zire 21 společnosti palmOne disponuje 8 MB paměti (7,2 MB pro uživatele) a využívá 126MHz Texas Instruments OMAP procesor. Počítač používá Palm OS verze 5.2.1 a nabízí klasické aplikace Palm PIM (řízení osobních informací) obsahující diář, adresář, poznámky a kalkulačku. Zvukový alarm připomíná schůzky.
Přibližná koncová cena handheldu je 3 500 Kč (bez DPH).

Kapesní počítač Zire 21

Bezdrátový USB adaptér D-Link
Společnost D-Link ohlásila kompaktní bezdrátový USB 1.1 adaptér D-Link Air DWL-122 Wireless Network USB Adapter, který funguje pod operačními systémy Windows a Macintosh. Dostupný adaptér D-Link DWL-122 umožňuje připojení počítače k místní síti bez nutnosti otevírat skříň počítače, stejný adaptér si můžete vzít i na cesty, pokud je váš notebook vybaven portem USB 1.1. Bezdrátové připojení poskytuje podle standardu 802.11b s rychlostí přenosu dat až 11 Mbps. Zařízení je napájeno přímo z USB konektoru.
Doporučená cena je 1430 Kč (bez DPH).

Bezdrátový USB adaptér D-Link

Nová fotografická tiskárna Canon
Společnost Canon uvedla fotografickou tiskárnu Bubble Jet i990 s rozlišením 4800×2400 dpi a 2pl kapičkami inkoustu. Profesionální tiskárna se systémem 7 inkoustů je vybavena technologií ChromaPLUS, která rozšiřuje škálu barev, včetně nového červeného inkoustu pro oživení snímků. Fotografie formátu A4 vytiskne tiskárna za 37 sekund. Canon Bubble Jet i990 podporuje standard PictBridge i Canon Bubble Jet Direct. Na přední části zařízení je umístěn port pro přímé USB připojení a tisk z kompatibilního digitálního fotoaparátu nebo videokamery bez nutnosti použít počítač.

Canon Bubble Jet i990

Bezdrátový tisk s Canonem
Canon také oznámil uvedení bezdrátového tiskového serveru WP-20 umožňující více uživatelům používat jednu tiskárnu. Server podporuje nejběžnější tiskárny Canon Bubble Jet střední až nejvyšší třídy, vyznačuje se jednoduchou instalací a je schopen „tisku na základě požadavku“ (Print on Demand). Podporovány jsou platformy Window a Mac.
Bezdrátový tiskový server WP-20 je způsobilý pro WiFi a Ethernet a je schopen podporovat bezdrátové i kabelové sítě zároveň.

Bezdrátový tiskový server WP-20

HP PSC 1350
Nové HP PSC 1350 představuje typické zařízení pro domácí uživatele, především pro „digitální“ fotografy. To odhalí již první pohled na pět zabudovaných slotů pro všechny obvyklé typy paměťových karet a nápadný tlačítkový panel pro jednoduchou obsluhu. Malé multifunkční HP PSC 1350 v sobě kombinuje plochý skener, barevnou inkoustovou tiskárnu, kopírku A4 a čtečku paměťových karet.
Již celkové provedení napovídá, že zařízení není stavěno na velkou zátěž. Pro tiskovou mechaniku výrobce udává pracovní využití 1 000 stran za měsíc. HP PSC 1350 používá jednu kombinovanou tříbarevnou inkoustovou kazetu a jednu kazetu s černým inkoustem. Lze pracovat také s fotografickou kazetou vyvinutou speciálně pro tisk fotografií.
Černý inkoust by měl vystačit na potištění přibližně 450 stran, u barevné náplně se uvádí asi 400 stran (15% pokrytí) nebo 125 fotografií 10×15 cm. Tisk však není lacinou záležitostí, cena černého inkoustu se pohybuje kolem 570 Kč (bez DPH) a za barevnou náplň zaplatíte asi 940 Kč (bez DPH), fotografická kazeta je o něco lacinější, stojí zhruba 700 Kč (bez DPH).
Významnou výhodou tohoto zařízení je možnost přímého tisku fotografií z paměťové karty, bez potřeby počítače. Kartu jednoduše zasunete do slotu, stisknete tlačítko a tiskárna vyprodukuje stránku s náhledy snímků a návodem k dalšímu postupu. U každého obrázku je vytištěn unikátní grafický kód a prázdná „bublina“. Na stránce najdete také grafické znázornění několika možností rozmístění a počtu výsledných fotografií na listu A4, popřípadě volbu fotopapíru 10×15 cm, rovněž opatřené bublinami. Další postup již spočívá jen ve vyplnění příslušných bublin tmavým perem, vložení tohoto náhledového listu na sklo skeneru a opětovném stisknutí tlačítka. Následuje vytištění fotografií podle zvolených parametrů.
Bez potřeby počítače funguje HP PSC 1350 také jako kopírka. Předlohu stačí položit na snímací plochu, na tlačítkovém panelu zvolit typ papíru (normální/fotografický), počet kopií, popřípadě velikost kopie (100 % nebo přizpůsobení na stránku) a odstartovat černobílé, nebo barevné kopírování stisknutím šedého, nebo zeleného tlačítka.

HP_PST1350-SW01.bmp (popis: Okno „Správce HP“, výchozí aplikace pro práci s HP PSC 1350)

Jako tiskárna a skener vyžaduje zařízení samozřejmě instalaci příslušného softwaru, který je součástí balení. Instalace je sice jednoduchá a intuitivní, nicméně instalátor vám nedá žádnou možnost volby komponent. Nainstaluje se kompletní programový balík (datově poměrně objemný), máte pouze možnost výběru adresáře. Nelze nainstalovat jen ovladač tiskárny či skeneru. Bohužel to nelze ani prostřednictvím standardních nástrojů pro přidání těchto zařízení v MS Windows. Výhradu mám ještě k příliš dlouho trvající instalaci, která u výkonného PC zabrala asi deset minut (instalátor přitom avizuje až 15 minut), po níž je nutný restart počítače.
Výchozí aplikace, tzv. Správce HP, umožňuje přístup k pokročilé skenovací aplikaci, utilitě pro kopírování dokumentů, ale i galerii HP, objednání spotřebního materiálu, aktualizaci softwaru apod. Jak software, tak popisky tlačítek na přístroji i pokyny na náhledových stranách jsou v českém jazyce.

Základní technické parametry:
Maximální rychlost tisku barevně / černobíle: 12 / 17 stran za minutu
Rozlišení: 4800×1200 dpi barevně, 600×600 dpi černobíle
Měsíční zatížitelnost: maximálně 1 000 stran
Kapacita tříbarevné náplně: 400 stran při 15% pokrytí / 125 fotografií 10×15 cm
Kapacita černé náplně náplně: 450 stran při 5% pokrytí
Optické rozlišení skeneru: 600 dpi
Barevná hloubka snímání: 36 bitů
Rychlost kopírování: barevně 12 str/min, černobíle 17 str/min
Čtečka paměťových karet: 5 slotů (SD/MMC, CF, xD, SMS, SM)
Připojení: USB 2.0
Záruka: 1 rok
Doporučená koncová cena: 4 910 Kč (bez DPH)

Hodnocení:
Kvalita tisku *****
Kvalita skenování: *****
Rychlost barevného tisku ****
Rychlost čb tisku *****
Rychlost skenování ****
Vybavení *****
Provedení *****
Obsluha ******
Provozní náklady ****
Pořizovací cena *****

Na testování zapůjčila firma Hewlett-Packard.

HP PSC 1350

HP „vše v jednom“ pro domácí kancelář
Společnost Hewlett-Packard představila univerzální kancelářské zařízení „vše v jednom“ navržené speciálně pro domácí kanceláře a menší firmy. HP Officejet 5510 v sobě slučuje fotografickou kvalitu tisku, faxování, skenování a kopírování přímo z plochého skeneru a automatický podavač dokumentů na 20 listů, kopíruje a tiskne černobíle v laserové kvalitě rychlostmi až 17 stránek za minutu, barevně rychlostí 12 stránek za minutu. Přístroj poskytuje fax/modem s rychlostí 33,6 kb/s pro rychlé a snadné faxování (barevné nebo černobílé) přímo ze skeneru, bez nutnosti zapínat počítač.
Doporučená koncová cena je 8 990 Kč (včetně DPH).

HP Officejet 5510

Černobílá laserová tiskárna Xerox
Společnost Xerox představila novou laserovou černobílou tiskárnu formátu A4 Phaser 4500 v ceně od 33 330 Kč. Tiskne rychlostí 35 stran za minutu při plném rozlišení 1200 dpi, výstup první strany je za 8 vteřin. Tiskárna komunikuje jazykem Genuine Adobe PostScript 3 a nabízí tisk až k okraji. Vybavena je 400MHz procesorem. Mezi funkce modelu Phaser 4500 patří nabízí inteligentní zásobník papíru, který rozpozná velikost a typ média, rozšířenou funkci Printing Scout upozorňující na problémy během tisku, oznámení o ukončení procesu tisku na pracovní stanici či hlášení o stavu spotřebního materiálu. Součástí stroje je zásobník na speciální velikosti papíru s možností uložení předdefinovaných typů.

Xerox Phaser 4500

Externí disk WD s čtečkou paměťových karet
Společnost Western Digital představila zařízení Media Center, které v sobě sdružuje pevný disk 250 GB WD Caviar SE, čtečku paměťových karet 8 v 1, rozbočovač USB 2.0 a Dual-option Backup. Western Digital dále uvedla nové externí pevné disky s rozhraním USB 2.0/FireWire s funkcí Dual-option Backup, nabízeny jsou v kapacitách 160, 200 a 250 GB.
Media Center a nové disky s funkcí Dual-option Backup jsou schopné zálohovat data z více zdrojů, a to buď automaticky, nebo stisknutím tlačítka. Vestavěná čtečka paměťových karet je kompatibilní s osmi hlavními formáty včetně IBM Microdrive a Memory Stick PRO.
Doporučená maloobchodní cena WD Media Center 250 GB je 304 € (bez DPH). Doporučená maloobchodní cena externích pevných disků s rozhraním USB 2.0/FireWire a funkcí Dual-option Backup 250 GB je 268 € (bez DPH).

WD Media Center

Epson Perfection 1670
Zdařilý moderní design s postříbřeným předním panelem osazeným čtveřicí tlačítek, vysoké snímací rozlišení, bohatá softwarová výbava a v neposlední řadě příznivá cena charakterizují tento plochý skener A4. Je určen především pro „domácí“ uživatele, a to jak pro zkušenější, tak pro začátečníky, kterým nabízí snadnou obsluhu.
Rám snímací plochy skeneru je v obou osách opatřen značkami standardních formátů (A4, Letter, B5), centimetrovým měřítkem a na kratší straně i orientační středovou značkou. Víko snímací plochy je z vnitřní strany bílé, můžete jej nadzvednout vodorovně asi dva centimetry nad sklo, nebo zcela odejmout od skeneru a skenovat silné předlohy, jako rozevřené knihy apod. Rám ke snímací ploše přiléhá těsně, takže se nestává, že by se pod něj listové předlohy zachytávaly, jak tomu někdy u skenerů bývá.
Základní model Perfection 1670 je standardně vybaven pouze pro snímání odrazných předloh. V jeho zadní části však najdete konektor pro volitelný adaptér na snímání transparentních předloh, filmů. Epson nabízí také model Perfection 1670 Photo vybavený tímto příslušenstvím standardně.
Podobně jako u jiných skenerů slouží čtyři tlačítka na předním panelu pro přímé skenování, kopírování, odeslání obrázku e-mailem a odeslání do galerie na internetu.
Součástí na CD dodané softwarové výbavy je několik užitečných programů, včetně aplikace pro převedení naskenovaného textu do editovatelné podoby (OCR). Instalátor umožňuje uživateli vybrat z osmi komponent, neumožňuje však výběr cílového adresáře.
Kompletní instalaci popisuje, jak je dnes dobrým zvykem, přiložený barevný průvodce s názornými ilustracemi.
Obrazy nasnímané testovaným skenerem byly velmi ostré, barevně věrné a nevykazovaly žádná viditelná geometrická zkreslení. Skenování probíhá rychle a tiše, poněkud hlučnější je však mechanika při nájezdu snímací hlavy.

Základní technické parametry:
Formát: A4
Typ snímače: CCD
Optické rozlišení: 1600×3200 dpi
Interpolované rozlišení: 12 800 dpi
Optická hustota: 3,1 D
Rozhraní: USB 2.0
Dodaný software: ovladač, ABBYY FineReader 5.0 Sprint, BizCard 4.0LE, ArcSoft PhotoImpression, NewSoft Presto!
Přibližná koncová cena: 2 890 Kč (bez DPH)

Hodnocení:
Kvalita snímání *****
Rychlost *****
Výbava ****
Obsluha *****
Provedení *****
Cena: *****

Na testování zapůjčila firma Epson.

Epson Perfection 1670

Solaris a Linux až o 45 % rychlejší
Společnost Sun Microsystems uvedla nový server Sun Fire V20z s výkonnými procesory AMD Opteron. Server zároveň přináší všechny výhody řešení Sun Java Enterprise System v operačních systémech Solaris a Linux. Sun také oznámil nové inovace blade platformy Sun Fire B1600, dvouprocesorový x86 blade server Sun Fire B200x a nejnovější verzi řešení Sun N1 Grid Provisioning Server, které umožňuje zákazníkům snadno kombinovat a spravovat počítače blade s procesory x86 i UltraSPARC a s operačními systémy Solaris i Linux jako jediný soubor prostředků.
Server Sun Fire V20z se základní cenou 2 795 dolarů je vybaven dvěma 32/64bitovými procesory AMD Opteron a mohou na něm běžet operační systémy Solaris x86, Red Hat a SUSE Linux.
Xerox s novou generací Docutech
Xerox přišel s prvními výsledky investice ve výši 400 miliónů USD do vývoje nové generace platformy pro černobílé digitální produkční tiskárny – s kopírkou/tiskárnou Xerox DocuTech 100 a DocuTech 120. Produkty jsou primárně určeny rychlým tiskovým centrům, dále centrálním reprografickým oddělením a velkým společnostem za účelem tisku například reportů, brožur a ke každodennímu kopírování a rozmnožování – pro všechny oblasti, kde jsou požadavky krátkodobého, rychloobrátkového tisku v ofsetové kvalitě.
Technologie nových kopírek/tiskáren je založena na modulární architektuře primárně vyvinuté pro digitální produkční tiskárnu DocuColor iGen3. DocuTech 100 produkuje 100 stran za minutu v režimu tisku i kopírování a DocuTech 120 vytiskne za minutu 120 stran. Průměrné měsíční zatížení těchto produktů je až 500 000 stran. Duální skenovací hlavy poskytují skenování rychlostí 120 otisků za minutu při rozlišení 600×600 dpi. Díky vestavěné CD/DVD mechanice s vypalovačkou lze tisknout přímo z CD a automaticky vypalovat archivní CD s tiskovými úlohami.

Platformy EMC pro ukládání dat do paměti
EMC uvedla jak nové systémy Symmetrix DMX, CLARiiON CX, Celerra a Centera, tak zdokonalené verze a inovace ve své řadě platforem pro vrstvené ukládání dat do paměti zahrnující NAS (network attached storage – ukládání dat do pamětí připojených na síť) vyšší třídy a střední vrstvy a CAS (content addressed storage – ukládání dat do paměti podle obsahu).
Společnost dále uvedla novou řadu funkcí softwaru na bázi platforem i novinky v oblasti vývoje produktů pro otevřená, kompatibilní a automatizovaná prostředí ukládání dat do paměti na síti. Symmetrix a Symmetrix DMX a všechny systémy CLARiiON a CLARiiON CX jsou schopny být spravovány řídícím softwarem SNIA na bázi SMI (storage management initiative – iniciativa pro správu pamětí).

Řešení center podnikových sítí 3Com
Společnost 3Com uvedla výkonný přepínač pro LAN/MAN sítě Switch 7700R podporující technologie řízení přenosového pásma pro aplikace využívající konvergenci hlasu, videa a dat.
3Com zároveň uvádí rozšířený software pro přepínače řady Switch 7700. Podpora směrovacích protokolů BGP4 a IS-IS poskytne vyšší škálovatelnost pro řešení provozovatelů metropolitních sítí (MAN), vzdálenou správu lépe zabezpečí protokol SNMP ve verzi 3, protokol IEEE 802.1s Multiple Spanning Tree zdokonaluje standardizované řešení odolnosti sítě.
Místní přepínání na každé kartě a přepínací kostra poskytuje propustnost až 96 Gb/s, která odpovídá požadavkům kladeným na jádro sítě. Switch 7700 podporuje sdružování linek v podnikovém areálu.
Doporučená cena 3Com Switch 7700R 8-slot Gigabit Starter Kit je 25 995 dolarů a 3Com Switch 7700R Redundant Fabric 9 995 dolarů. Software s rozšířenými funkcemi, který je k dispozici od února, stojí 4 995 dolarů.

Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.


Inzerce

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.