facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEMS 9/2004

Tablet PC - pouze módní výstřelek, nebo zařízení s budoucností?

Marek Hadra


Současné tablet PC, tak jak je před časem představil Microsoft (výkonný přenosný počítač, který umí rozpoznávat písmo a hlas) a další výrobci ho pak následovali, jsou dalším vývojovým stupněm notebooků. Přidávají však nový způsob ovládání pomocí dotykového pera (stylusu) na dotykovém displeji.


Počítače tablet PC se dělí do dvou základních skupin. V první jsou plnohodnotné tablety, které nemají vůbec žádnou klávesnici (lze většinou připojit externí přes USB) a při ovládání a vkládání dat si musí vystačit s perem a dotykovým displejem. Jejich největší výhoda spočívá v mobilitě, jsou totiž lehké a malé (často jen něco málo přes 1 kg). Do druhé skupiny patří tablet PC, které mají kromě dotykového displeje i klávesnici, a ve většině případů ještě polohovací zařízení - touchpad. Jde v podstatě o hybridní notebook, který se do stavu připomínající tablet dostane až po otočení displeje o 180 stupňů a sklopení, čímž dojde k zakrytí klávesnice. Tato skupina osloví zejména konzervativnější uživatele, kteří si práci bez klávesnice nedovedou představit.

Tablet PC je dalším z mnoha pokusů proniknout co nejvíce do našeho života a usnadnit nám práci. A to i přes skutečnost, že klasické notebooky nás již dlouho doprovázejí i na místech takřka nedostupných, a kapesní počítače ovládají naše každodenní pracovní i mimopracovní programy. Zastánci tablet PC tvrdí, že klasické notebooky nejsou nic jiného než pro přenášení přizpůsobené stolní PC. Podle výrobců má jít tablet PC o krok dál a být s námi jako univerzální nástroj, který smazává limity kapesních počítačů, notebooků i stolních PC. Tablet PC umožňuje zejména vkládání dat na místech, kde by to s notebookem bylo nepohodlné a nepraktické a kapesní počítač by přitom nepostačoval kvůli malému výkonu. Zajímavé využití se nabízí například ve zdravotnictví, kdy lékař může při vizitě přímo zapisovat pomocí stylusu své poznámky k pokračující léčbě a požadavkům pacienta. Alfou a omegou pro rozšíření tablet PC však bude dostupnost zajímavých a užitečných uživatelských aplikací.

Tablet PC je na trhu už dostatečně dlouho, aby se ukázalo, zda o něj budou mít zákazníci zájem. Podle informací od prodejců to vypadá spíše na to, že se neprodávají tak, jak se při jejich uvedení na trh předpokládalo.

Například českého uživatele určitě nepotěší, když většina výrobců nabízí své tablet PC bez lokalizovaného operačního systému, který neumožňuje rozpoznávání českého ručně psaného textu, bez něhož v našich podmínkách postrádá tablet PC jaksi smysl. V prvopočátcích navíc chyběly speciální aplikace pro tablet PC, což zrovna k jejich popularitě také nepřispělo. Další nevýhodou tablet PC oproti klasickému notebooku je o dost vyšší cena. Výjimkou potvrzující pravidlo je Umax T200V, který se svou cenou dokázal vejít do 30 tisíc bez DPH. Tablet PC tedy zatím ještě nejsou počítači pro běžné uživatele, ale potěší spíše nadšence, kteří mají rádi technické novinky.

Přehled Tablet PC zde
Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.


Inzerce

Automatizace ve výrobě potravin není výsadou jen velkých firem. Jak na to krok za krokem s ERP systémem?

Stejně jako většina podniků, čelí i potravinářská výroba v dnešní době řadě výzev: nedostatku kvalitních zaměstnanců, vyso­kým cenám energií i zdražování surovin. K tomu se přidává velmi přísná legislativa a nutnost hlídat řadu ukazatelů u surovin i hotových výrobků.