facebook
Tematické sekce
 
Branžové sekce
Přehledy
 
Tematické seriály
Nové!

GDPR

General Data Protection Regulation zásadně mění zpracování osobních údajů a zavádí nové povinnosti...

články >>

 
Nové!

Jak uřídit IT projekt a nezbláznit se

Užitečné tipy a nástroje pro řešení problémů řízení inovací a vývoje produktů...

články >>

 
Nové!

Industry 4.0

Průmysl 4.0

Jaký vliv bude mít čtvrtá průmyslová revoluce na výrobu a výrobní firmy?

články >>

 

Komplexní svět eIDAS

O nařízení eIDAS již bylo mnoho řečeno i napsáno. A proto jediné, o čem...

články >>

 

Trendy v CRM

Systémy pro řízení vztahů se zákazníky (CRM) prochází v posledních letech výraznou změnou. Zatímco dříve...

články >>

 

Příručka úspěšného IT manažera

Dnes je řada IT manažerů opomíjena. Úspěšní bývají brouci Pytlíci a Ferdové...

články >>

 

Pokročilá analýza provozu datových sítí

V tomto čtyřdílném seriálu vás seznámíme s různými metodami a přístupy...

1. až 4. díl >>

 

Cesta k efektivnímu identity managementu

Správa identit a přístupů (IAM) je klíčová oblast pro zaručení bezpečnosti...

1. až 9. díl >>

IT SYSTEMS 1-2/2018 , Potravinářský průmysl

Chuť na senzory v potravinářském průmyslu

David Zeman


InforZatímco digitalizace je velkým tématem v průmyslové výrobě již několik let, v souvislosti s potravinářským průmyslem se o ní hovoří jen opatrně. Je to především z důvodu, že veškeré inovační úsilí se věnuje na vývoj nových potravinářských produktů a nápojů a technologická podpora není takovou prioritou jako v diskrétním průmyslu. Dobrou zprávou je, že se situace mění, protože k optimalizaci každodenních operací a k mapování aktuálních zákaznických požadavků se bez nejnovějších technologií dnes nikdo neobjede už ani v potravinářství.


Jako klíčová digitalizační technologie se v potravinářském průmyslu jeví Internet of Things (IoT), která s podporou senzorů přinese potravinářským podnikůmtakovou šíři a hloubku informací, jež významně změní způsob jejich podnikání v celém dodavatelském řetězci.

Přínosy v celém cyklu

IoT technologie začínají být využívány v celém potravinářském cyklu, od samého počátku. Tedy již na farmách a v pěstitelských závodech, kde umožňují optimalizovat procesy a ulehčit tak od cenového tlaku ze strany zpracovatelů a obchodníků. Díky sběru dat ze senzorů o počasí, půdních podmínkách, kvalitě a zralosti plodin, a evidenci práce zaměstnanců v reálném čase získávají farmáři a zemědělské společnosti neocenitelné informace. Prediktivní analytika obsažená v nových řešeních dokáže využít získaná data k realistickým předpovědím a nejlepším možným rozhodnutím umožňujícím zvýšit produktivitu.

Pro potravinářské zpracovatele a výrobce nejsou technologie IoT ničím překvapujícím, podle posledních průzkumů se více než polovina z nich nějakým způsobem v IoT projektech již angažuje. V technologii senzorů vidí obrovský potenciál ke zlepšení dohledatelnosti potravinářských produktů, která je alfou a omegou v procesech stahování produktů z trhu, v úsilí o redukci objemu odpadu vzniklého při výrobě a vyšší efektivity přepravy a manipulace potravin.

Co je v potravinářství poměrně nové, je využití chytrých senzorů a integrované analytiky k inovaci výrobních procesů pro optimalizaci využití strojů a zařízení a zvýšení úrovně bezpečnosti. V tomto směru je využití senzorů stejné jako u průmyslové výroby: senzory mohou být využívány k monitorování výkonu zařízení či identifikaci jakýchkoliv anomálií, které mohou předznamenat výpadek či potřebu údržby. Speciálně pro firmy v segmentu potravinářské logistiky dodávající čerstvé potraviny, které vyžadují speciální chladicí zařízení či kontrolu vlhkosti, pak dokážou senzory monitorovat podmínky během přepravy a zasílat je v reálném čase.

Další možné přínosy IoT v potravinářském průmyslu jsou předmětem mnoha výzkumů, často ve spolupráci významných výrobců s vysokými školami. Například na Manchester Business School zkoumají studenti scénáře využití IoT senzorů ke zvýšení efektivity zpracování masa, od minimalizace odpadu vznikajícího během výroby masných výrobků, až po úsporu energie v chladicích zařízeních.

IoT jako součást digitalizace

Samozřejmě prostým sběrem dat vysílaných ze senzorů se procesy v potravinářské výrobě samy od sebe nezlepší. IoT aplikace je potřeba integrovat s ERP systémy s pokročilými analytickými funkčnostmi v oblasti poptávky, nabídky a skladových zásob a teprve potom je možné obrovské množství získaných dat zpracovat na akční, manažerské informace.

Data získaná ze senzorů využije široké spektrum pracovníků – od techniků zodpovědných za fungování chladicích zařízení na vzdálených lokalitách, přes pracovníky údržby zajišťující kontinuální provoz strojů ve výrobě, až po plánovače výroby, již potřebují logistická data od dodavatelů v reálném čase. Senzory v kombinaci s ERP a BI systémy dokážou poskytnout informace nezbytné ke správným rozhodnutím a k udržení konkurenceschopnosti na potravinářském a nápojářském trhu.

O využívání IoT technologií začíná uvažovat stále více potravinářských společností. Nejnovější informace z trhu naznačují, že více než polovina podniků si uvědomuje potenciál IoT, mnohé již realizují pilotní projekty nebo alespoň aktivně vyhodnocují uživatelské případy. Stále větší procento projektů překonává pilotní fázi a vstupuje do produkčního provozu. Úspěšné projekty ale lze nalézt pouze tam, kde IoT a zavádění senzorů je součástí širší, ucelené strategie digitalizace, tedy přístupu jinak známého jako Industry 4.0.

David Zeman
Autor článku je Channel Manager společnosti Infor Česká republika.
Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.