google plus
Exkluzivní partner sekce
Tematické sekce
 
Branžové sekce
Přehledy
Dassault - SolidWorks
 
Tematické seriály
Nové!

GDPR

General Data Protection Regulation zásadně mění zpracování osobních údajů a zavádí nové povinnosti...

články >>

 
Nové!

Jak uřídit IT projekt a nezbláznit se

Užitečné tipy a nástroje pro řešení problémů řízení inovací a vývoje produktů...

články >>

 
Nové!

Industry 4.0

Průmysl 4.0

Jaký vliv bude mít čtvrtá průmyslová revoluce na výrobu a výrobní firmy?

články >>

 

Komplexní svět eIDAS

O nařízení eIDAS již bylo mnoho řečeno i napsáno. A proto jediné, o čem...

články >>

 

Trendy v CRM

Systémy pro řízení vztahů se zákazníky (CRM) prochází v posledních letech výraznou změnou. Zatímco dříve...

články >>

 

Příručka úspěšného IT manažera

Dnes je řada IT manažerů opomíjena. Úspěšní bývají brouci Pytlíci a Ferdové...

články >>

 

Pokročilá analýza provozu datových sítí

V tomto čtyřdílném seriálu vás seznámíme s různými metodami a přístupy...

1. až 4. díl >>

 

Cesta k efektivnímu identity managementu

Správa identit a přístupů (IAM) je klíčová oblast pro zaručení bezpečnosti...

1. až 9. díl >>

Potravinářský průmysl

clanky Potravinářský průmysl: články

Validace je úhelný kámen implementace systému v regulovaných odvětvích

Validace je úhelný kámen implementace systému v regulovaných odvětvích
Nasadit ERP řešení do jakéhokoliv výrobního provozu je velmi náročný úkol. Avšak implementace nového systému v prostředí, které je svázáno regulačními požadavky, je ještě komplikovanější. To se týká především odvětví typu potravinářského či farmaceutického průmyslu, kde kvalita a nezávadnost není jen na posouzení zákazníků, ale podléhá nejrůznějším předpisům a je předmětem častých kontrol. Na co se při implementaci zaměřit?
Splnění vysokých požadavků na kvalitu v kontrolovaných odvětvích, jako například farmacie či potravinářství, je poměrně náročné. Typicky kontrola kvality vakcín se provádí kompl... více »

Průmysl 4.0 v potravinářství

Průmysl 4.0 v potravinářství
Potravinářská výroba patří svou organizací do opakované hromadné výroby. Proč by ji tedy nešlo automatizovat stejně jako automobilovou výrobu dle principů Průmysl 4.0?
Z pohledu informačních systémů zde skutečně najdeme mnoho společných prvků: Existuje tu nezávislá poptávka trhu, na kterou musí podnik reagovat, i když má trochu jiný charakter. Tvoří ji objednávky od řetězců, koncových zákazníků a prognózy prodeje. Informační systém musí nezávislou poptávku rozplánovat se zohledněním již existujících zásob, rozpracovanosti a surovin a materiálu na cestě. Hrubý plán musí být optimalizován do&... více »

Výroba a šarže v potravinářském průmyslu z pohledu ERP

Výroba a šarže v potravinářském průmyslu z pohledu ERP
Jednou z klíčových specifik potravinářského průmyslu je přístup k evidenci šarží. Ten se týká prakticky všeho, co souvisí s finálním výrobkem – od surovin a obalů přes výrobní proces k polotovarům až po expedici jednotlivých balení finálních výrobků.
Svou roli zde sehrávají čím dál přísnější normy a kontroly. Je zde silný tlak na schopnost klíčovat obsah jednotlivých složek nad polotovary či výrobky dle faktického zaznamenání historie jejich vzniku v několika dimenzích. Stručně řečeno, z čeho se konkrétní výrobek skládá, jakými pracovišti prošel během výroby, které směny či lidé se reálně... více »

Specifika skladovacího procesu v potravinářství z pohledu WMS

Specifika skladovacího procesu v potravinářství z pohledu WMS
Potravinářství je oborem podnikání, se kterým se člověk setkává na každém kroku. Nakupování, zpracování a konzumaci potravin považujeme za denní samozřejmost. Dnes však i zde hrají nemalou roli informační technologie, a to v celém procesu výroby potravin.
Pokusme se zamyslet nad dlouhou cestou, kterou sáček čaje, chutná klobáska či müsli tyčinka urazí, než se z prvotní suroviny stane výrobek, který konzumujeme. Od pěstitele například obilí je zrno vykoupeno do velkoskladu, z něj putuje k prvotnímu zpracování, kde proběhne část výrobního procesu, následně k dalším zpracovate... více »
akce Potravinářský průmysl: Konference, semináře, školení, ...
(31.7.2017 - 4.8.2017)
(28.8.2017 - 30.8.2017)
akce

Moderní IT řešení v mlékárenském průmyslu

Moderní IT řešení v mlékárenském průmyslu
Přesné plánování je u nich důležitější než v kterémkoliv jiném oboru. Pokud se něco nepovede, dobrou pověst ztratí snadněji než podniky z jiných odvětví. Řeč není o nikom jiném než o společnostech z mlékárenského průmyslu. Z principu jejich fungování vyplývá celá řada specifik. Nejen s nimi mohou pomoci moderní IT technologie, které zavádí stále více firem z potravinářského sektoru. O tom, jaké možnosti může přinést nasazení moderního ERP systému při zpracování mléka, se dočtete v následující případové studii.
Společnost Euromilk, a. s., což je významný slovenský zpracovatel mléka a&... více »

IT podpora výroby bez dotyku lidské ruky

aneb Role ERP systémů v moderní výrobě potravin

IT podpora výroby bez dotyku lidské ruky
Z určitého úhlu pohledu se moderní výroba potravin neliší od dřívějška. Stále je zde totiž prioritou kvalita a chuť výrobků. Výrazná změna však nastala především ve vztahu dodavatel – odběratel, který je dán množstvím vyráběného a prodávaného zboží a tím také nároky na logistiku a komunikaci.
Oproti jiným oblastem výroby má potravinářství mnohá specifika. Podívejme se nyní na tři z nich (ačkoli to nejsou zdaleka jediná specifika výroby potravin): Rychloobrátkovost – ta je velmi častou vlastností potravinářství. Přestože se nevyskytuje ve všech provozech, ve většině z nich se... více »

ERP pro kvalitu i bezpečnost potravin

ERP pro kvalitu i bezpečnost potravin
Potravinářství je dnes jedním z oněch oborů, které se odkazují na tradice. Není však nijak jednoduché zachovat tradici i kvalitu, aniž by se ceny šplhaly do astronomické výše. S tím souvisí i zpřísňování standardů a norem v potravinářském průmyslu a stupňující se požadavky odběratelů. To vše je pochopitelně pro výrobce silnou motivací k využívání moderních technologií.
V současné době diskutuje odborná i laická veřejnost bezpečnost potravin a normy pro označování jejich složení, především co se týče alergenů, specifických látek a podobně. Většině producentů přinesly tyto novinky spou... více »

Výzvy potravinářského průmyslu

Dohledatelnost, výtěžnost, optimalizace, plánování logistiky

Výzvy potravinářského průmyslu
Potravinářská výroba má svá nezaměnitelná specifika. Většinu potravin nelze dlouhodobě skladovat, výrobní procesy jsou svázány celou řadou předpisů a poptávka ze strany zákazníků je velmi variabilní. Více než kdekoliv jinde hrozí potravinářským výrobcům rychlá ztráta reputace v případě distribuce nekvalitních, či dokonce závadných potravin. A tato reputace se dobývá zpět jen velmi těžko.
Výrobci potravin dnes čelí mnoha hlavním výzvám, mezi jinými zejména těmto: Dohledatelnost informací Potravinářští výrobci musejí neustále kontrolovat vysokou kvalitu svých potravin. A přesto jsme poměrně často svědky nejrůznějších ... více »

Co musí zvládat informační systém potravinářské firmy?

Co musí zvládat informační systém potravinářské firmy?
Jak je možné, že ceny potravin rostou o tolik pomaleji, když veškeré vstupní náklady jsou mnohonásobně vyšší? Existuje pouze jediná logická odpověď, může za to produktivita. Stačí nám méně zdrojů na vyprodukování většího množství výstupů. Zatímco přírodní zdroje a práce zdražily, umíme dnes výrazně lépe využívat kapitál, informace a znalosti. Velký podíl na tom mají podnikové informační systémy. V čem pomáhají potravinářské či nápojářské firmě? Rozdělme podporu systému do několika oblastí.
Komunikace se zákazníkem Výrobce potravin si dnes nemůže dovolit opominout žádného zákazníka. Proto využívá několik prodejních kanálů (obr. 1). Tradi... více »

Ani kostku cukru bez softwaru

Ani kostku cukru bez softwaru
Potravinářská a nápojářská výroba má dnes obrovské množství odvětví. Každé z nich má svá specifika daná například typem zpracovávaných surovin, způsobem balení či sezonností. Všechny však mají jedno společné. Výroba ani další s ní související činnosti se neobejdou bez podpory informačního systému. Požadavky výrobců potravin bývají velmi jasně specifikované, jak podle odvětví, tak zákazníků či dalších kritérií.
Všimli jste si například, kolik povinných informací obsahují etikety na potravinářských výrobcích? Zdrojem těchto údajů je výrobní informační systém, který je v průběhu výroby sbírá, eviduje a poskytuje historii všech vstupních sur... více »
 
Další stránky tematické sekce: 1 - 2 - 3
Ceník inzerce portálu SystemOnLine