facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEM 4/2004

Outsourcing vývojových týmů

Lukáš Zrzavý


V oblasti outsourcingu informačních technologií se již delší dobu setkáváme s termínem team leasing. Samotný název team leasing o povaze této služby mnohé napoví, zároveň ale nabízí prostor k různým interpretacím, které mohou zastřít jeho skutečnou podstatu. Co tedy vlastně team leasing představuje? Čím se odlišuje od konkurenčních služeb? Jaká jsou jeho specifika?


Team leasing - outsourcing ICT týmů
Team Leasing lze charakterizovat jako druh outsourcingu, kdy si klient "pronajímá" tým ICT specialistů. Je zaměřen na poskytování odborných ICT týmů zejména pro vývoj rozsáhlých softwarových řešení. Jeho účelem je nabídnout klientům ucelený a zároveň skvěle sehraný tým, který disponuje co nejširší vědomostní základnou a zvládne i ty nejnáročnější úkoly. Team leasing využijí zejména ty organizace, které se potýkají s nedostatečnou kapacitou vlastních odborníků či potřebují získat odborníky se znalostmi konkrétních technologií.



Týmová role a její úloha
Charakteristickým znakem team leasingu je dodávání pracovních rolí, nikoliv konkrétních pracovníků. Role je týmová funkce, která reprezentuje konkrétní znalostní elementy. Pro lepší pochopení ji lze demonstrovat na příkladu, kdy klient požaduje tým vývojářů různého zaměření. Pracovní rolí je v tomto případě vývojář. Zaměřením může být znalost programování v J2EE, v prostředí IBM WebSphere. Efekt v poskytování rolí se projevuje zejména v zastupitelnosti členů týmu. Díky tomu lze velmi rychle nahradit pracovníka obsazeného v týmové roli jinou, stejně kvalifikovanou osobou. Zastupitelnost členů týmu umožňuje garantovat jeho kapacitu. V případě náhlé nutné absence kteréhokoli z týmových hráčů navíc dochází k přizpůsobování pracovní kapacity - přerozdělování úkolů nepřítomného pracovníka mezi ostatní členy týmu. V žádném případě proto nemůže dojít k narušení chodu celého projektu.

Koordinace je samozřejmostí
Pro skutečně efektivní fungování jakéhokoli pracovního týmu je nutným předpokladem dobrý vůdce. Toho si je vědom i poskytovatel team leasingu, a proto ke svým týmům běžně dodává tzv. team leadera, který je vůdčí osobností každého týmu a zároveň "styčným důstojníkem" mezi klientem a týmem. Přebírá zadání od klienta, rozděluje práci členům týmu, dohlíží na její plnění a zajišťuje plné využití pracovní kapacity týmu. Začlenění team leadera do projektového týmu je velice výhodné a praktické řešení. Team leader představuje osobu, která není pro outsourcovaný tým "velkou neznámou". Klient tudíž dostává ve všech směrech sehrané mužstvo, které je zárukou korektních pracovních vztahů a disciplíny. Reprezentace týmu prostřednictvím team leadera navíc eliminuje případné nesrovnalosti spojené se zadáváním úkolů jednotlivým pracovníkům či předáváním výstupů klientovi. Funkce team leadera je zodpovědná především za:
· plánování kapacity týmu podle aktuálních požadavků projektu,
· pravidelné vyhodnocování realizovaných úkolů,
· příprava výkazu práce a jeho revize s klientem,
· řešení nestandardních situací.

Síla team leasingu
Při realizaci rozsáhlých softwarových řešení bývá nezbytné flexibilně přizpůsobovat lidské zdroje aktuálnímu stavu projektu a různým nenadálým požadavkům. Ideálním řešením pro takové situace je právě team leasing. Jeho stěžejním posláním je zajistit prostřednictvím kvalifikovaných týmů optimální rozložení pracovní kapacity účastníků projektu spolu s odbornou koordinací a technologickým know-how.

Sehraný tým profesionálů
Team leasing je určen zejména těm společnostem, které nemají dostatek vlastních softwarových odborníků nebo postrádají specialisty se znalostmi specifických technologií. Pronájmem těchto profesionálů od externího dodavatele ušetří na přímých i nepřímých nákladech nezbytných pro vývoj informačních systémů a péči o jejich následný provoz. Hlavním kritériem pro každého potenciálního klienta je kvalita poskytované služby. Tu v případě team leasingu ovlivňuje jak úroveň znalostí a dovedností jednotlivých členů najímaného týmu, tak také sehranost týmu jako celku.

Autor článku, Lukáš Zrzavý, je ředitelem společnosti Unicorn Systems.
Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.


Inzerce

Unicorn Systems podpořil Pluxee v přechodu do cloudu

Softwarová firma Unicorn Systems pomohla společnosti Pluxee (dříve Sodexo Benefity), která se specializuje na oblast zaměstnaneckých benefitů, s přechodem do cloudu. Důvodem této náročné digitální trans­for­mace byla snaha modernizovat IT infrastrukturu společnosti a zvýšit efektivitu jejího podnikání.