facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEM 4/2004

Nedůvěra k outsourcingu je drahá



Velké evropské podniky přicházejí o potenciální úspory ve výši 5,4 miliardy liber ročně, protože se bojí svěřit některé činnosti externím dodavatelům formou outsourcingu. V současné době činí tyto úspory asi 2,2 miliardy liber, což ukazuje, že se zdaleka nejedná o vyspělý trh, a to nejen ve srovnání s ideálním stavem, ale také v porovnání s pokročilejšími trhy. Uvádí se to v analýze, kterou zveřejnila společnost LogicaCMG.




Podle této analýzy se optimální rovnováha mezi zajišťováním činnosti vlastními zaměstnanci a pronájmem služby od externího dodavatele pohybuje kolem poměru 30:70. To znamená, že by společnost měla realizovat vlastními silami přibližně třetinu svých aktivit. Studie také ukazuje, že dobré outsourcingové kontrakty mohou výrazně snížit nejrůznější podnikatelská rizika. V této souvislosti je zarážející, že téměř 60 % velkých evropských podniků se analýzou rizik nezabývá vůbec a mnoho dalších firem až v situaci, kdy začínají uvažovat o outsourcingu činností. Rizika spojená s provozováním činností vlastními silami tak zůstávají skryta.

Základem výzkumu byly hloubkové pohovory s přibližně dvěma stovkami vrcholových manažerů největších společností ve Velké Británii, Francii, Německu, Nizozemí, Belgii a Austrálii, které provedla nezávislá agentura Coleman Parkers. Co se týče odvětví, byly do výzkumu zahrnuty veřejná správa, finance, doprava, telekomunikace, energetika a výrobní průmysl. Dotazováni byli nejčastěji provozní ředitelé, členové představenstev odpovědní za provozní záležitosti a finanční ředitelé. Z průzkumu vyplynula zjištění, že:
· 78 % společností (97 % firem ve Velké Británii, 71 % v Německu a 70 % ve Francii) se nějak
zabývá analýzou rizik, ale mnoho z nich není schopno vidět rizika spojená s procesy, jež probíhají přímo uvnitř organizace.
· Nejčastěji uváděné důvody proti outsourcingu jsou tyto: jedná se o činnost příliš důležitou
(40 % dotazovaných firem); jedná se o činnost blízkou hlavnímu podnikání, kde je přidáváno hodně hodnoty, a tak je těžké zdůvodnit předání takové činnosti někomu jinému (42 % firem); a náklady (7 % firem).
· Francouzské společnosti spojují s outsourcingem očekávání největších úspor (22 %), zatímco
britské společnosti jen 16 %.


UK (%)France (%)Germany (%)Belgium (%)Netherlands (%)
Účetnictví203607
Personální agenda133383
Informační technologie4333133510
Řízení řetězce dodávky203191317
Vývoj a inovace2733313
Mzdová agenda40>1365050
Tab. 1: Úroveň částečného nebo úplného outsourcingu jednotlivých typů činností


PřínosPrůměr všech zemí
Snížení nákladů3,9
Lepší úroveň služeb3,7
Možnost předvídat náklady3,6
Zlepšení výkonnosti organizace3,5
Zlepšení řízení procesů3,4
Rozšíření kapacity zpracování dokumentů, požadavků atd.3,3
Možnost lépe využít vnitřní zdroje3,3
Zlepšená reputace na trhu3,2
Konkurenční výhoda3,2
Snížení podnikatelského rizika2,7
Tab. 2: Co společnosti očekávají od outsourcingu (1 - bezvýznamné, 5 - velice důležité)
Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.


Inzerce

Automatizace ve výrobě potravin není výsadou jen velkých firem. Jak na to krok za krokem s ERP systémem?

Stejně jako většina podniků, čelí i potravinářská výroba v dnešní době řadě výzev: nedostatku kvalitních zaměstnanců, vyso­kým cenám energií i zdražování surovin. K tomu se přidává velmi přísná legislativa a nutnost hlídat řadu ukazatelů u surovin i hotových výrobků.