facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEM 5/2004

Mobilní terminály zvyšují přesnost a efektivitu logistických operací VW



Psion Teklogix úspěšně dokončil zatím poslední etapu expanze bezdrátového logistického systému v automobilovém gigantu Volkswagen. Řešení založené na rádiových terminálech pro sběr dat a middleware TekRF rozšiřuje funkcionalitu podnikového systému SAP Supply Chain Management, který je využíván v rámci německých distribučních center VW. Jedná se o největší "rádiový" a integrační projekt v Evropě zahrnující více než tisíc rádiových terminálů.


Strategie nebo taktika
Ukládání dat (storage) přesto stále není chápáno jako strategická, ale jako taktická záležitost. Proto IT manažeři musí přesvědčit vedení podniku o tom, jak jsou data, jejich management, záloha a možnost obnovy kriticky důležité pro chod organizace. Přes již zažitou důležitost zálohování dat mnohde návrhy na strategická řešení ukládání dat narážejí na nesouhlas kvůli ceně, rizikům a také otázkám vlivu na nepřerušený běh podniku. Výdaje na ukládání dat v podnicích teď tvoří víc jak polovinu výdajů na IT a podle IDC se v letošním roce se dostanou až na 75 % celkových výdajů na IT (náklady na správu dat se odhadem pohybují od 3,5 dolarů za rok na každý GB podle sdružení SNIA až po 13 dolarů podle Yankee Group)



Volkswagen's Original Parts Center (OPC) ve městě Kassel-Baunatal je největší evropské logistické centrum VW, kde je zpracováváno až 45 000 objednávek dílů pro regionální zastoupení a dealery po celém světě. Aby bylo dosaženo přesné evidence skladů - zahrnující všechna VW interní i externí logistická centra - v reálném čase, bylo nutné komunikovat on-line se systémem SAP R/3 umístěným v centrále firmy ve Wolfsburgu. Psion Teklogix zajistil kompletní dodávku odolných ručních terminálů pro skladníky, dále vozíkových terminálů do vysokozdvižných a manipulačních vozíků doplněných tiskárnami etiket s čárovým kódem. Zároveň bylo dodáno i SW řešení založené na Psion Teklogix middleware TekRF, které zajišťuje propojení mobilních terminálů a centrálních SAP R/3 serverů. TekRF software je speciálně vytvořen pro funkci výkonného integračního engine v rámci SAP R/3. Aplikace byla vyvinuta divizí Psion Teklogix Integration Services Group zaměřující se výhradně na integraci mobilních zařízení do SAP R/3. Výhody integrovaného bezdrátového řešení jsou zřejmé. Každý mobilní uživatel má přímé on-line propojení s centrálním SAP R/3 systémem. Všechny díly jsou sledovány pomocí snímaní čárového kódu v každém bodě logistického procesu, od příchodu do skladu až po dodávku domácímu nebo zahraničnímu dealerovi Volkswagenu. Kromě zlepšení organizace dodávek poskytuje řešení také možnost řídit v reálném čase jejich prioritu a optimalizovat vytížení pracovníků a manipulačních prostředků.

Veškeré skladové procesy jsou systémem SAP řízeny a kontrolovány prostřednictví Psion Teklogix rádiových terminálů. Pro zpracování určitého skladového příkazu musí uživatel identifikovat přepravní kontejner sejmutím jeho čárového kódu. Tím je skladník "přiřazen" tomuto konkrétním skladovému příkazu. Terminál zobrazí informaci o skladové lokaci a požadovaném množství s tím, že každá instrukce musí být potvrzena sejmutím čárového kódu z jednotlivého náhradního dílu. Jestliže je některý díl v dané lokaci poškozen, skladník může využít RF terminálu k zaznamenání této skutečnosti přímo do SAPu. Systém také optimalizuje pohyb skladníků pomocí určování pořadí vyřizování skladových příkazů, zajistí uložení nejtěžšího dílu do kontejneru jako první atd. Jestliže je některá skladová lokace vyprázdněna, je automaticky vyvolán příslušný SAP proces pro její doplnění. Pro každý vychystaný díl je na tiskárně připojené k vozíkovému terminálu vytvořena etiketa se všemi potřebnými údaji o objednávce, která je přiložena do balení.

V poslední realizované etapě rozvoje systému bylo přidáno dalších dvě stě terminálů a byla rozšířena skladová plocha pro zpracování urgentních dodávek s termínem vyřízení do 24 hodin. VW uvádí, že 98 % originálních náhradních dílů je nyní expedováno z Kastelu, další rozšíření využívání rádiových terminálů bude proto následovat. V České republice využívá SCM řešení na bázi mobilních terminálů Psion Teklogix například Škoda Auto SPC v Mladé Boleslavi, součástí skladového systému je téměř sto RF terminálů.
Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.


Inzerce

ERP v cloudu

Je skutečně pro každou firmu?

Chcete držet krok s dobou a zvažujete přechod na cloudový ERP systém? Není divu. Cloudová řešení jsou bezpochyby trendem a umožňují firmám rychleji rea­go­vat na změny a nové výzvy, kterým musí v dynamickém a neustále se proměňujícím světě podnikání čelit.