facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEMS 10/2009 , Účetní a ekonomické systémy

Připravované novinky v Microsoft Office 2010

Petr Bobek


Microsoft během léta představil v rámci verze Technical Preview aplikace očekávaného nového kancelářského balíku Microsoft Office 2010. V rámci této verze byly k dispozici aplikace Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Access, OneNote, SharePoint Workspace (v rámci verze Office 2007 měla aplikace název Groove), Publisher a InfoPath. V tomto a příštím roce pak Microsoft uvede na trh celý soubor produktů Microsoft Office 2010.


Do souboru produktů Microsoft Office 2010 patří nejen desktopové aplikace, ale také servery, z nichž nejznámějšími jsou Exchange Server, Office Communications Server, Office SharePoint Server a Project Server. K nim dále přibudou další skupiny produktů, především Office Web Applications, Microsoft Office Mobile – aplikace pro mobilní telefony běžící pod operačním systémem Windows Mobile (nově Windows Phone) – a soubor služeb poskytovaných přes internet známý pod souhrnným názvem Business Product Online Solutions – hostované servery Exchange Server, Office Communications Server, SharePoint Server a LiveMeeting (pro pořádání webových konferencí) a další, které jsou poskytované formou měsíčně placené služby přímo prostřednictvím společnosti Microsoft.
Verze Microsoft Office 2010 bude podle předběžných plánů nejprve uvedena v USA v červnu a červenci 2010, česká verze bývá obvykle dostupná o šedesát dní později. Těšit se na ni tedy můžeme zhruba po prázdninách roku 2010. Betaverze, dostupná v hlavních světových jazycích, pak bude k dispozici letos v průběhu listopadu.

Tabulka s grafy Sparkline v Excelu 2010
Tabulka s grafy Sparkline v Excelu 2010

Office Web Applications

Největší rozruch se točí především kolem Office Web Applications. Jedná se o hostované aplikace Word, Excel, PowerPoint a OneNote, které z uživatelského hlediska poběží v prostředí prohlížeče Internet Explorer, Firefox nebo Safari. Podmínkou přístupu k aplikacím je mít tzv. Live ID, což je u společnosti Microsoft registrovaná libovolná e-mailová adresa v kombinaci s heslem. Velká očekávání kolem Office Web Applications způsobuje především fakt, že aplikace umožňují základní úpravy dokumentů. Office Web Apps jsou integrovány s dnešním Office Live Workspace, což je úložný prostor na internetu, vzhledem velmi připomínající klasického Průzkumníka Windows. Office Live Workspace nabízí možnost sdílení souborů s jinými uživateli, a to všemi, nebo vybranými a ověřenými podle jejich Live ID. Obchodní model Office Web Apps je založený na reklamě, aplikace budou tedy zdarma.
Často se objevují dotazy na to, zda Office Web Apps nahradí sadu Microsoft Office nainstalovanou a spuštěnou v počítači. Nenahradí a podle představ Microsoftu budou Office Web Apps doplňkem sady Microsoft Office nainstalované v počítači. I přesto, že řada uživatelů používá pouze set základních funkcí a nástrojů, každý uživatel používá naprosto jiný set těchto aplikací. Pro seriózní práci a vytváření dokumentů však nebudou nástroje nabízené aplikacemi většině uživatelů Office Web Apps stačit. Office Web Apps jsou totiž určeny pouze pro drobné úpravy na již vytvořeném dokumentu. Ostatně řadu let už existuje Outlook, Outlook Web Access a Active Sync (poštovní klient do mobilních telefonů zajišťující synchronizaci s poštovním serverem Exchange) a zkušenosti ukazují, že uživatelé používají všechny tři tyto poštovní klienty. Komfortní a rychlý Outlook nainstalovaný ve svých PC tedy nepřestali používat.
Co tedy Office Web Apps budou umět? Kopírování a vkládání mezi Office Web Apps a aplikacemi Microsoft Office se zachováním formátu, stoprocentně věrné prohlížení dokumentů ve všech třech podporovaných prohlížečích, obdobné uživatelské rozhraní jako Microsoft Office 2010. Word nabídne možnost práce s tabulkami, odrážky a styly, automatické opravy a opravy pravopisu, Excel nabídne stejnou množinu matematických funkcí jako jeho starší bratr (o dalších nabízených nástrojích nejsou prozatím k dispozici bližší informace), PowerPoint umožní vytvářet animace, prezentovat na celé obrazovce, vybrat motiv prezentace a rozložení snímků, přidávat a odstraňovat snímky. I PowerPoint bude nově provádět korekturu pravopisu a automatické opravy. Síla internetové aplikace OneNote bude spočívat v možnosti simultánního pořizování poznámek několika uživateli, a to i v rámci jedné stránky. Internetový OneNote se navíc bude automaticky synchronizovat s OneNote spouštěným v počítači, obdobně jako je tomu dnes u aplikací Outlook Web Access a Outlook. Verze Technical Preview aplikací Office Web Apps se očekává v září tohoto roku.

Nastavení zobrazení konverzace v Outlooku 2010
Nastavení zobrazení konverzace v Outlooku 2010

Desktopové aplikace Microsoft Office 2010

Ke zjednodušení dojde také v nabídce sad poskytovaných v krabicích a multilicenčních programech. U krabicových verzí zaniknou tradiční sady Standard a Small Business. V krabicích bude Microsoft nabízet domácí sadu Microsoft Office 2010 pro studenty a domácnosti (licence pro nekomerční použití), Microsoft Office 2010 pro podnikatele (určená malým firmám), Microsoft Office Professional 2010 (určená expertním uživatelům v rámci firem) a Microsoft Office Academic 2010 (cenově přístupná sada určená pouze žákům a studentům a obsahující velkou řadu aplikací). V rámci multilicencí nabídne Microsoft sady Standard a Professional Plus. Obě multilicenční sady budou zahrnovat mnohem více aplikací než doposud – sada Standard bude obsahovat kromě čtyř tradičních aplikací (Word, Excel, PowerPoint, Outlook) navíc OneNote a Publisher, Professional Plus bude obsahovat oproti sadě Standard navíc Access, Communicator, InfoPath a SharePoint Workspace. Professional Plus bude navíc podporovat oběh dokumentů, elektronické formuláře a Information Rights Management. Uživatelé multilicenčních sad budou moci otevírat dokumenty uložené na intranetových portálech SharePoint přímo prostřednictvím Office Web Applications – samozřejmě za předpokladu, že mají ve svých firmách intranet vystavěný na technologii SharePoint.
Aplikace Microsoft Office 2010 mají několik společných nových funkcí:
  • Nové uživatelské rozhraní s pásem karet je implementované ve všech aplikacích Microsoft Office, v Office Web Apps, v prostředí SharePoint a v neposlední řadě i ve Windows 7. Umístění nástrojů na kartách bylo optimalizováno na základě zkušeností nasbíraných uživateli. Pás karet může být doplněn další kartou, každá karta může být upravena, a to prostřednictvím dialogového okna Možnosti aplikace.
  • Celá řada nástrojů a funkcí pracujících s dokumentem jako celkem byla přeskupena do nového dialogového okna Backstage – název Backstage (zákulisí) je registrovaná obchodní značka, a proto se anglický termín nebude překládat. V rámci něho dokument můžete sdílet s uživateli, upravit do konečné podoby pro publikování (odstranit metadata), zamknout proti náhodným úpravám, upravit pro tisk (změnit rozvržení stránky), vybrat tiskárnu a nastavit parametry tisku. Před tiskem se zobrazí náhled dokumentu. Nástroje pro tyto logicky navazující operace byly v předchozích verzích rozeseté po různých kartách pásu a jejich vyhledání bylo zdlouhavé.

  • Nové typografické a grafické možnosti jsou plánovány pro Word a Publisher
    Nové typografické a grafické možnosti jsou plánovány pro Word a Publisher

  • Při vkládání ze schránky se zobrazuje přímo náhled obsahu schránky vložený ve finálním dokumentu, při vkládání se navíc zobrazuje Galerie možností vložení. Například vkládáte-li řádek tabulky, pak z galerie vyberete, zda se má připojit k tabulce, zda se má vytvořit samostatná tabulka s jedním řádkem, či se má vložit řádek tabulky jako prostý text oddělený tabelátory.
  • Při instalaci Microsoft Office 2010 si uživatel bude moci vybrat, zda chce instalovat 32bitovou, nebo 64bitovou verzi sady. 64bitová verze sady zrychlí výpočty v Excelu a umožní zpracovávat rozsáhlejší sešity a listy aplikace Excel.
  • Nové typografické prvky byly přidány do aplikací Word a Publisher.
Na závěr nejdůležitější nové funkce základních aplikací:

Outlook

Před odesláním vypisuje zprávy Krátká upozornění – například že má adresát zapnutou funkci Mimo kancelář nebo odesíláte zprávu na distribuční skupinu (alias) s velkým množství adresátů, případně že jeden z adresátů důvěrné zprávy nepracuje ve vaší společnosti. Outlook umí seskupovat zprávy podle konverzace, čímž výrazně redukuje desítky zpráv na dvě až tři konverzace týkající se jednoho tématu, navíc dlouhé řetězce navazujících textů ve zprávách „vyčistí“ tak, že vidíte jen poslední odpovědi. Danou konverzaci také můžete tzv. ignorovat, tím ji Outlook přestane zobrazovat ve složce přijatých zpráv. Na pásu karet najdete kartu s předdefinovanými Rychlými kroky – přeposíláte zprávu s příznakem FYI (For Your Information), chcete ze zprávy ihned udělat schůzku, chcete zprávu ihned zařadit do některé složky, chcete poslat zprávu celému týmu či svolat schůzku celého týmu? Každou z těchto činností můžete nyní zvládnout jedním klikem tlačítka.

Nové typografické a grafické možnosti jsou plánovány pro Word a Publisher
Nové typografické a grafické možnosti jsou plánovány pro Word a Publisher

PowerPoint

Výrazně rozšířil nástroje pro práci s audio a video záznamy. Přímo v aplikaci můžete upravovat video, můžete ho zkrátit (pro snazší zařazování do prezentace), můžete ho nazáložkovat a po jednotlivých záložkách spuštět z různých míst prezentace. Při prezentování můžete video zastavovat, vracet, rychle přehrávat. PowerPoint implicitně podporuje formáty AVI a Windows Media Video, ale po nahrání kodeků může podporovat i formáty MOV/QuickTime, MPEG-2, SWF (Macromedia Flash) a MPEG-4. Do prezentace můžete vložit odkazy na uložená videa na YouTube nebo Windows Live, samotnou prezentaci můžete vložit jako video na Windows Live a pak adresátům prezentace poslat pouze odkaz, nikoliv celou velkou prezentaci. Do PowerPointu byly přidány nástroje pro uměleckou editaci vložených obrázků a fotografií (zaostření, změkčení, odstranění pozadí, změna kontrastu, změna jasu), nově můžete vložené obrázky použít jako základ diagramů SmartArt.

Excel

Výrazně zlepšil nabídku podmíněného formátování – více možností (ikon a grafů), zároveň jsou nástroje podmíněného formátování přehledněji uspořádané a jednodušeji se ovládají. Jsou zpřesněné statistické funkce, byly zásadně předělány grafy, byla přidána další možnost grafického znázornění dat – formou čárových grafů vykreslených přímo v rámci jednotlivých buněk tabulky (sparklines). Dále byla vylepšena práce s kontigenčnímu tabulkami – byl přidán další dynamický třídící filtr „slicer“, byly předělány vyhledávací filtry v záhlavích tabulek a kontingenčních tabulkách.

Word

Do aplikace Word (a Publisher) byly přidány nové typografické možnosti (např. malé kapitálky, stylistické volby, alterace numerických fontů), byly rozšířeny diagramy SmartArt, byly rozšířeny možnosti úprav vložených obrázků, nový navigační panel pomáhá v lepší orientaci v napsaném textu, vyhledávání nově funguje i v rámci vložené grafiky. Korektor pravopisu spolu s korektorem gramatiky nyní dokážou opravit i správně napsaná slova, která jsou však napsaná v nesprávném tvaru z hlediska kontextu – okolního textu.

Jak je tedy vidět, je skutečně na co se těšit. Je však třeba si uvědomit, že do uvedení na trh zbývá stále ještě rok, a proto finální verze může doznat ještě značných změn. Obvyklé je, že verze Technical Preview se liší od verze Beta. Počkejme si tedy do listopadu, neboli do představení verze Beta, která již bude přístupná široké veřejnosti.

Word SmartArt
Word SmartArt


Autor je produktovým manažerem divize Information Worker ve společnosti Microsoft.
Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.