facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEMS 11/2018 , DMS/ECM - Správa dokumentů

V kanceláři bez papíru zatím ani ránu

Kamil Pittner


11-oki-01Tiskové flotily v České republice jsou většinou multiplatformové, málokde převažuje jediný výrobce. Třetina kancelářského tisku je přitom barevná a jedno zařízení v průměru měsíčně vytiskne 1-2 tisíce stránek. Podle Jána Ftáčnika, technického ředitele OKI pro ČR a SR, se v kancelářích skenuje zhruba 10x méně, než se tiskne. Bezpapírová kancelář tak zatím zůstává jen vidinou na obzoru.


Jak a kolik se v českých kancelářích tiskne?

V OKI se zaměřujeme především na profesionální kancelářský tisk. Z našeho pohledu v běžné firmě na jedno menší zařízení vychází v průměru asi tisíc stránek měsíčně, na těch větších je to asi 1500-2000, ale ne dramaticky více. Bavíme se o průměru větší flotily, samozřejmě některé větší stroje tisknou 7 tisíc a některé menší jen 300. Celkový objem tisku mírně roste.

Přibližuje už se poměr skenů počtu výtisků?

Z hlediska skenování, které je stále používanější a některé firmy jej využívají až extrémně, je trend, že se skenuje 10x méně, než se tiskne. To znamená, že u výrobců multifunkcí je běžné, je projektovaná životnost tiskové části je o poznání delší než u skenovací části. Výrobce potichu počítá s tím, že tisk bude dominovat a bude se minimálně 5x méně skenovat než tisknout, takže skenery mohou mít projektovanou menší životnost než tiskový mechanismus. Růst skenování je v době digitalizace naprosto přirozený.

Prosazuje se barevný tisk na úkor černobílého?

Nejzajímavější zkušenosti s barevným tiskem jsou z tzv. otevřených instalací, kde dominuje jeden výrobce a máte dlouhodobý přehled o statistikách, jak se vlastně stroje používají. Mnoho lidí má představu, že nasazení řízení správy tisku opravdu vede k dramatické redukci barevného tisku, ale naše zkušenost je, že situace se po poklesu relativně rychle ustálí. Ve skutečnosti pozorovaný trend je, že z celého objemu kancelářského tisku běžné velké organizace, kde není omezení na barevný tisk, 70 % bývá černobílý tisk a 30 % barevný. Přitom v mnoha kancelářských dokumentech je barvy minimum, a naopak třeba v marketingových materiálech barva dominuje.

Používají se barevná zařízení na černobílý tisk?

Měli jsme případ, kdy člověk měl barevné zařízení a nikdy barevně netiskl. V jednom okamžiku zjistil, že nemá žádný barevný toner, protože barevné zařízení sice tiskne černobíle, ale barvu má pořád připravenou k použití a provádí barevnou autokalibraci. Barevný stroj se snaží dodržet konzistentní barvy, a na to, aby se mu to povedlo v různých teplotních i jiných podmínkách, se snaží autokalibrovat při zapnutí stroje a pak třeba po určitém objemu tisku. Takže i když tisknete jen černobíle, tak barevný stroje stále předpokládá, že může nastat barevná stránka a musí být připraven. U OKI se tedy i pro černobílý tisk vyžaduje barevný spotřební materiál, aby stroj mohl dělat autokalibrace a mohl se chovat, jak byl navržen.

Jak moc se v dnešní době řeší tiskové náklady?

Je patrný trend postupného snižování provozních nákladů. To znamená, že se zefektivňují stroje, aby tiskly levněji na jeden výtisk. Běžně platí, že pořizovací cena reprezentuje zhruba 1/5 celkových nákladů souvisejících s provozem. Čili ve skutečnosti 4x více spotřebuje uživatel během životnosti na nákup spotřebního materiálu. Proto si uživatelé uvědomují, jak jsou pro ně celkové provozní náklady důležité. Pro vyšší zatížení je proto vhodné volit vyšší a robustnější modely s nižšími provozními náklady, což je dáno i tonery s vysokou kapacitou.

Setkáváte se u firem spíš s prostředím, kde dominuje jeden výrobce nebo s více značkami?

Odhadem 80-90 procent jsou multiplatformové instalace, což se dá lehce poznat také podle vypsaných výběrových řízení, kde mnohokrát máte explicitní požadavek podpory více výrobců. A to právě proto, že v reálném životě téměř nikdy nemáte větší firmu pokrytou jenom stroji jednoho výrobce. U malé firmy se klidně může stát, že máte 7 strojů OKI a nic jiného, ale když firma překročí určitou velikost, tak je malá šance, že jeden výrobce pokryje úplně všechny požadavky na specializované tiskárny, na větší i na menší formát a podobně. U státních institucí je jasné, že tam najdete výrobky různých výrobců, protože pravidelně dělají soutěže, které vyhrávají různí výrobci a pak klidně provozují stroje 10 let, takže tam máte průřez vším, co na trhu existuje.

Zasáhla vás letos také GDPR vlna?

Samozřejmě. GDPR bylo pro nás zajímavé ne v tom, že by to dramaticky ovlivnilo chod věcí, ale lidi si začali více uvědomovat otázky bezpečnosti tisku, jeho řízení, omezování nebo aspoň autentifikace a sledování toho, kdo co dělal. Zvýšil se i zájem o nasazení řešení pro správu tisku.

 

Kamil Pittner
Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.


Inzerce

Jak zkrotit chaos ve firemních dokumentech

IT Systems 4/2024Dominantní částí aktuálního vydání IT Systems je příloha věnovaná kybernetické bezpečnosti, ale najdete v něm také řadu jiných témat. Věnujeme se především trendům v digitalizaci výroby, ale i problematice ESG reportingu a využití virtuální a rozšířené reality v průmyslu. Ukážeme vám také, jak zkrotit chaos ve firemních dokumentech.