facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEMS 9/2014

Recenze: Tablet Goclever Insignia 785 Pro

potvrzuje, že Android a Intel jdou velmi dobře dohromady



Goclever Insignia 785 ProGoclever Insignia 785 Pro je osmipalcový tablet (přesně 7,85 palců), u kterého se výrobci podařilo skloubit velmi dobrou kvalitu zpracování, dostatečný výkon a výbavu s rozumnou cenou.


Velikost

Spíše jako poznámku na úvod bych chtěl uvést, že osmipalcový formát je z mého pohledu ideální pro tablet, který nosíte s sebou, a proto počítáte každý gram. Osmipalcový tablet se dá ještě relativně dobře držet v jedné ruce. Přitom ve srovnání s nejmenšími sedmipalcovými tablety je o trochu širší displej praktičtější pro sledování webových stránek i čtení dokumentů.

Výkon

A teď to hlavní - tablet Goclever Insignia 785 Pro pohání dvoujádrový procesor Intel Atom Z2580 taktovaný na 2 GHz. S použitou starší verzí Androidu 4.2.2. je tablet velmi dobře odladěný, reaguje pohotově a plynule. Grafický čip PowerVR SGX544 bez problémů stíhá i v náročnějších aplikacích. Na rozdíl od většiny tabletů značky Goclever je model 785 Pro vybavený i dostatečně velkou vnitřní pamětí 16 GB, kterou lze navíc doplnit microSD kartou.

Vzhled a zpracování

Tablet Insignia 785 Pro je velmi tenký (7,2 mm) a přitom dostatečně pevný s velmi dobrým dílenským zpracováním. Nikde se neprohýbá, nevrže, vše je precizně slícované. Velice se mi líbila tlačítka zapnutí a ovládání hlasitosti umístěná na pravé hraně tabletu. Díky ostřejším hranám tlačítek jsem nikdy neměl problém je nahmatat a jejich odezva, tedy stisk tlačítek, byla vždy jistá. Možná se vám to zdá jako maličkost, ale rozviklaná tlačítka utopená v těle tabletu dokáží při praktickém užívání hodně potrápit.

Goclever Insignia 785 Pro

 

Displej

Použitý displej typu IPS je stručně řečeno výborný – má velmi dobré podání barev a pozorovací úhly, homogenní a dostatečně výkonné podsvícení, ve své kategorii jednoznačně nadprůměrná kvalita. Jistě, rozlišení displeje 1 024 × 768 bodů už dnes nikoho neoslní. Se vší vážností ale prohlašuji, že pro uvedenou velikost displeje je naprosto dostačující. Fanatici do ultrajemných displejů nad rozlišením 1 024 × 768 jen pohrdavě mávnou rukou. Ve skutečnosti je ale honba za stále vyšším rozlišením displejů mobilních zařízení spíše kontraproduktivní. Displeje mají větší spotřebu, více zatěžují grafický čip zařízení, některé aplikace si s velmi vysokým rozlišením doslova neví rady. Jistě, v přímém srovnání dvou displejů bude mít jemnější displej zřetelnou výhodu při zobrazení kvalitních fotografií a jejich editaci. Prakticky ve všech ostatních případech jde o nepodstatný rozdíl a rozhodně se vyplatí investovat do jiných parametrů mobilního zařízení. Nabízí se přirovnání s honbou za megapixely u digitálních fotoaparátů. Dodnes je to pro většinu uživatelů základní parametr digitálního fotoaparátu. Přitom každý fotograf vám vysvětlí, že větší rozlišení snímacího čipu má smysl pouze v kombinaci s odpovídající velikostí čipu a vhodným objektivem.

Výbava

Tablet vybaven dvěma fotoaparáty – jedním na přední straně s rozlišením 2Mpix (vhodný pro videokonference) a druhým s 5Mpix snímačem a autofokusem na zadní straně. Kvalita fotografií a videozáznamu je slabší, vhodná jen pro příležitostné použití. Kromě standardní konektivity (Wi-Fi, Bluetooth, miniUSB) je tablet vybaven také GPS modulem a je dodáván s mapami Polska, Slovenska a České republiky. Za zmínku také stojí, že tablet podporuje bezdrátový přenos obrazu (Miracast).

Výdrž na baterie

O procesorech Intel Atom pro mobilní zařízení je známo, že umí s energií velmi dobře hospodařit. Přesto mě výdrž tabletu Goclever Insignia 785 Pro velmi příjemně překvapila. Výrobce ve specifikaci tabletů udává předpokládanou výdrž okolo pěti hodin, což skutečně odpovídá výdrži při kombinované zátěži – web, multimédia, hry. Pokud používáte tablet především pro přístup k webu a mailu, nebo jako čtečku el. knih, vydrží vám tablet podstatně déle. Testovaný tablet má také minimální spotřebu v pohotovostním režimu a kvalitní baterii s minimálním samovybíjením, což je ideální pro příležitostné uživatele, kteří berou tablet do ruky jen občas.

Cena a shrnutí

Tablet Goclever Insignia 785 Pro byl uveden na náš trh v březnu 2014 s cenou těsně pod 5 tisíc Kč, z mého pohledu příliš vysokou. Ještě na začátku prázdnin, kdy jsem si tablet půjčoval na testování, byl v nabídkách e-shopů s cenou kolem 4 200 Kč s daní. Mnohokrát jsem si proto v průběhu testů říkal, jaká je to škoda, že tak dobrý tablet není levnější. Naštěstí je konkurence v segmentu tabletů obrovská a mnozí prodejci tak brzy pochopili, že tablet méně známé značky musí mít atraktivnější cenovku. Za dobu testování tak cena tabletu klesla až k velmi atraktivním 3 400 Kč s daní. V tuto chvíli jde o tablet s výborným poměrem parametrů cena/kvalita/výkon.

Vybrané technické parametry tabletu Goclever Insignia 785 Pro:

Procesor: Intel Atom Z2580, 2 GHz
Operační systém: Android 4.2.2
Displej: 7,85", IPS, 1 024 × 768
Interní paměť: 16 GB
Čtečka paměťových karet: Ano
Operační paměť: 1 GB
Rozhraní Bluetooth, GPS, Wi-Fi, USB OTG
Baterie: 4 600 mAh, předpokládaná doba výdrže 5 hodin
Rozměry: 200 × 137 × 7,2 mm
Hmotnost: 310 g


Lukáš Grásgruber

Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.


Inzerce

Unicorn Systems podpořil Pluxee v přechodu do cloudu

Softwarová firma Unicorn Systems pomohla společnosti Pluxee (dříve Sodexo Benefity), která se specializuje na oblast zaměstnaneckých benefitů, s přechodem do cloudu. Důvodem této náročné digitální trans­for­mace byla snaha modernizovat IT infrastrukturu společnosti a zvýšit efektivitu jejího podnikání.