facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEMS 3/2014

Recenze: monitor pro náročné od AOC



AOC Q2770PQUPod kostrbatým označením Q2770PQU uvedla společnost AOC na trh výborný monitor. Je určen pro náročné uživatele, kteří ocení velký matný displej s vysokým rozlišením a kvalitním obrazem, ergonomický podstavec a kompletní paletu vstupů. Jako třešničku na dortu mohu ještě přidat nízkou spotřebu a střídmý, elegantní design. Přesně podle mého gusta.


Hned na úvod přiznávám, že moje hodnocení mohou být ovlivněná skutečností, že jsem se během dvoutýdenního testování do monitoru AOC Q2770PQU zamiloval a opravdu nerad jsem jej vracel. Výjimečná kombinace kvality zobrazení a mnoha užitečných vlastností s přiměřenou cenou mě prostě dostala. Testovaný monitor je můj tip na kvalitní monitor nejen do kanceláře, ale i pro domácí použití.

Monitor je vybaven panelem typu Super-PLS, což je zjednodušeně řečeno vylepšené IPS s vyšším kontrastem a nižší spotřebou. Panel má matný povrch, což je pro uživatelský komfort mimořádně důležité. Klíčovým parametrem je ale rozlišení panelu WQHD, tedy 2560×1440. Pro lepší představu je možno rozlišení testovaného monitoru popsat jako čtyři panely s rozlišením HD ready (1280×720) vedle sebe. Výsledkem je mimořádně ostrý a komfortní obraz. Ideální pro celodenní práci. Nebo raději celodenní zábavu? Jak je libo.
 



Pozorovací úhly jsou s ohledem na typ panelu podle očekávání výborné v obou směrech (178 stupňů). Podsvícení je typu W-LED, což se pozitivně odráží do nízké provozní spotřeby kolem třiceti wattů. Pro někoho možná nepodstatný parametr, ale při celodenní práci je třeba i spotřebu zohlednit. Monitor je dodáván s ergonomickým pivot podstavcem, který disponuje otočným kloubem, umožňuje otočení až o devadesát stupňů na výšku, ale především náklon a výškové nastavení v dostatečném rozsahu (130 mm).

Abych to s chválou nepřehnal, musím AOC pokárat, že u monitoru za třináct tisíc si mohl dát více práce s továrním nastavením. Výchozí nastavení není úplně špatné, ale zkušený uživatel na první pohled pozná ladění barev více do červena (nižší barevnou teplotu) a tradičně přepálený jas a kontrast. Teprve poté, co si pohrajete s uživatelským nastavením, ukáže monitor naplno svoje schopnosti. Kvalitní monitor si zaslouží kvalitní nastavení.
 



My jsme monitor nastavili nejprve „na oko“, jak to asi bude dělat většina uživatelů. Opravdu nebylo obtížné takto obraz zkrotit. Průměrnou barevnou odchylku Delta E jsme doladěním uživatelského profilu snížili z původní hodnoty 4 na velmi uspokojivou hodnotu 2. Až poté jsme použili kalibrační sondu a pomocí ní se nám podařilo snížit průměrnou barevnou odchylku až k hodnotám lehce nad 1. Na monitor, který není určený profesionálním grafikům, jde o výborný výsledek.

Zbývá ještě dodat, že monitor nabízí nejen kompletní nabídku obrazových vstupů od analogového D-Sub přes DVI-D a HDMI až po DisplayPort, ale také kompletní sadu odpovídajících kabelů. V době, kdy výrobci šetří každý cent, nevídaný přístup. V monitoru je navíc integrovaný USB hub se čtyřmi konektory USB 2.0/3.0 a opět je přibalen potřebný kabel. Bravo. Škoda jen chybějící podpory technologie MHL pro připojení mobilních zařízení. Když má monitor HDMI konektor, neměla by podpora MHL chybět.

Technické parametry

  • Úhlopříčka displeje: 27"
  • Rozlišení displeje: 2560×1440
  • Svítivost: 300 cd/m2
  • Odezva: 5 ms GtG
  • Technologie obrazu: Super PLS
  • Obrazové vstupy: D-SUB, DVI-D, HDMI, DisplayPort
  • Integrovaný hub: 4× USB 3.0
  • Reproduktory: 2 W
  • Typická spotřeba: 29,05 W
  • Stand-by spotřeba: 0,5 W
  • Rozměry: 642×558×245 mm
  • Hmotnost: 7,5 kg
Aktuální cena v době recenze: 12 600 Kč včetně DPH.
Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.


Inzerce

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.