facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEMS 4/2022

Philips 243S1 je skvělý monitor pro celodenní práci



Philips 243S1Začátkem letošního roku se na trhu objevil nový monitor Philips 243S1, který jsme měli možnost několik týdnů testovat v naší redakci. Můžeme tak s naprostou jistotou prohlásit, že jde o skvělý monitor pro celodenní práci. Monitor Philips 243S1 je vybaven funkcemi, které kombinují pohodlné uživatelské prostředí, velmi dobrou kvalitu obrazu, výkon a odolnost. Navíc nabízí možnost připojení pomocí USB-C a vestavěnou dokovací stanici, kterou ocení především uživatelé notebooků. Může se ovšem hodit i v kombinaci se stolním počítačem pro rozšíření a lepší přístupnost USB konektorů a optimalizaci kabeláže.


Konektivita

Nejvíce výhod Philips 243S1 nabízí uživatelům moderních notebooků s integrovaným USB-C rozhraním pro data, obraz i napájení. Tenký oboustranný konektor USB-C umožňuje snadné připojení jedním kabelem, který přenáší data vysokou rychlostí a současně dobíjí používaný notebook přímo z monitoru (příkonem až 65 W). USB-C také umožňuje snadné řetězení pro sestavy s více displeji. Díky možnostem řešení USB-C lze vytvářet čistší pracovní prostory s minimem kabelů.

Aby plnohodnotně zastal roli dokovací stanice, má Philips 243S1 také ethernet konektor RJ-45 pro připojení do LAN sítě a 4 konektory USB-A (dva z boku a dva vzadu směrem dolů) pro snadné připojení dalších periferií a zařízení. Pro klasické připojení zdrojů obrazu nechybí konektory HDMI 1.4 a DP 1.2.


Obr. 1: Díky připojení přes USB-C může být signál z notebooku přenášen do monitoru Philips 243S1 za současného nabíjení, připojení periferií a do sítě LAN.

Ergonomie

Kromě rozšířených možností konektivity se nový monitor může pochlubit i maximálním ohledem na pohodlí uživatelů. Je proto vybaven stojanem SmartErgo Base, který umožňuje nastavení monitoru tak, aby odpovídal požadavkům na správnou ergonomii sezení. Uživatelé mohou monitor snadno naklonit (+25/‒5 stupňů), otočit (+180/‒180 stupňů) a výškově nastavit (až 130 mm) pro ideální polohu pro sledování. Tyto rozsáhlé možnosti nastavování mohou zmírnit fyzickou námahu a únavu z dlouhého pracovního dne.


Ergonomický stojan umožňuje nastavit monitor do ideální polohy díky velkému rozsahu naklonění (+25/‒5 stupňů), otočení (+180/‒180 stupňů) a výškového nastavení (až 130 mm).

K lepší pohodě uživatelů a menší únavě očí přispívá i matný povrch displeje, který brání rušivým odleskům a odrazům. Samozřejmostí už jsou dnes technologie Flicker-Free, která brání nepříjemnému blikání obrazu, a LowBlue, která umožňuje omezit modrou složku vyza­řo­va­né­ho světla. Specialitou je naopak režim EasyRead pro čtení jako z papíru, který je skvělý pro mnohahodinovou práci s dokumenty.

Flicker-Free

Obraz

Parametry displeje uvádíme ve výčtu vlastností záměrně až na třetím místě, protože u pracovního monitoru by měla být prioritou právě ergonomie. Rozhodně to však neznamená, že by kvalita obrazu byla u monitoru Philips 243S1 nějak ošizená. Právě naopak. Monitor má velmi kvalitní 24palcový IPS displej s W-LED podsvícením, který typicky nabízí velmi živé barvy a široké pozorovací úhly (178° horizontálně i vertikálně). Displej má rozlišení Full HD (1 920×​1 080 px), což je pro kancelářskou práci dostačující, i když u této velikosti obrazovky vidíme jako ideální o stupeň vyšší rozlišení Quad HD. Jas, kontrast a odezva monitoru dosahují standardních hodnot, příjemně nás překvapila obnovovací frekvence monitoru až 75 Hz.

Závěrem

Pokud pro vaše aktivity stačí displej s úhlopříčkou 24 palců s rozlišením Full HD, bude pro vás Philips 243S1 výbornou volbou. Nabídne vám komfort a pohodlí pro celodenní práci. Pro uživatele notebooků s USB-C rozhraním to platí dvojnásob.

Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.