facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEM 3/2001

OneWorld v Metrostavu

Historie projektu implementace IS OneWorld v akciové společnosti Metrostav

M. Pánek, V. Chvalovský





Akciová společnost Metrostav vypsala výběrové řízení na nový informační systém (IS) společnosti na jaře roku 1998. Po vyhodnocení nabídek, které předložily všechny velké společnosti působící v ČR a po sérii předvádění nabízených produktů a řešení zůstaly v nejužším výběru nabídky produktů společností J.D. Edwards a Baan, předložené BSC Praha a GEMMA SYSTEMS. Obě firmy byly požádány, aby zpracovaly komplexní studii proveditelnosti jako analýzu před vlastním zavedením nabízených systémů.

Výběr systému
Studie proveditelnosti byly závěrečným informačním podkladem pro vlastní rozhodovací proces výběru řešení pro Metrostav. Akciová společnost se v závěru roku 1998 rozhodla pro podnikový informační systém, který na domácí trh dodává pod označením OneWorld americká J.D. Edwards World Solutions Company, v České a Slovenské republice zastupovaná společností BSC Praha.

Počátky implementace
Zavádění systému začalo na jaře roku 1999 školením implementačního týmu Metrostavu bezprostředně po skončení kontraktačního řízení s J.D. Edwards a BSC Praha. Vlastní implementace podle standardní projekční metody J.D. Edwards nazvané OnTrack se rozeběhla počátkem května téhož roku. 

Implementace sestávala ze dvou paralelních projektů, tzv. Technologického projektu a Aplikačního projektu s obsahem patrným z názvů. Po zevrubných testech a vyškolení 270 koncových uživatelů systému v Metrostavu bylo kompletní řešení uvedeno do rutinního provozu v lednu 2000, tj. po 9 měsících od začátku projektu, respektive po 8 měsících skutečného nastavování a oživování OneWorld, vč. nezbytného objemu nutných úprav a i/nebo doplňků.

Technologická a aplikační charakteristika systému
Technologickým základem systému je hardware Compaq (Intel) s Windows NT a databází Oracle, v členité architektuře systému zaujímá významný podíl Windows Terminal Server.

Aplikační funkcionalita systému pokrývá oblast ekonomiky společnosti (všeobecné účetnictví, saldokonta a investiční majetek), nákup materiálů a služeb, řízení zásob a sledování stavebních zakázek (tzv. Job Cost). Pokud by se měla z množiny funkcí, které systém OneWorld ve společnosti pokrývá vybrat taková, která přinesla zlom do stylu řízení a kontroly stavebních činností společnosti, byla by to posledně jmenovaná aplikace.

Zkušenosti z využívání systému
Zavedením OneWorld se kompletně integrovaly finanční a logistické procesy uvnitř společnosti v přímém napojení na stavební zakázky. Díky aktivnímu přístupu projekčního týmu Metrostavu ve fázi zavádění nového systému se ve společnosti postupně utvářel a vykrystalizoval vlastnický vztah k novému systému na úrovni, která významnou měrou usnadňuje realizaci průběžných změn, zdokonalování řešení atd.

Společnost získala řešení otevřené do budoucna a připravené zabezpečovat její podnikatelskou expanzi provánou zvyšujícími se požadavky na funkcionalitu i robustnost informačního systému. Ve stádiu koncepčních prací je realizace základních postupů systému pro podporu rozhodování (EIS - Executive Information System), který bude dále vytěžovat datovou základnu stávajícího systému OneWorld. 

Uvažuje se i o přímém využití Internetu pro zdokonalení řízení dodavatelsko odběratelských vztahů a o posunu informačních procesů právě tímto směrem.

Hlavní přínosy implementace nového informačního systému vidí Metrostav v oblasti sledování rozpočtu, nákladů a výnosů stavebních zakázek. Konkretizaci přínosů lze definovat v:

· možnosti vložení plánovaných nákladů každé zakázky v členění dle druhů prací (činností) nutných k provedení zakázky

· sledování skutečných nákladů a jejich členění ve struktuře totožné s plánem

· možnosti průběžného porovnání očekávaných nákladů plynoucích z uzavřených subdodavatelských smluv s plánovanými náklady, čímž dochází k signalizaci případných rizik překročení plánovaných nákladů již ve fázi výrobní přípravy

· zlepšení předpokladů pro řízení hotovosti společnosti v důsledku možnosti predikce a sledování skutečného "cash flow" zakázek

· poskytnutí podkladů pro zpětné hodnocení subdodavatelů

· poskytnutí zpětné informace o skutečných nákladech jednotlivých činností

Závěrem
V současné situaci ve stavební výrobě, pro níž je charakteristická stále tvrdší konkurence několika málo silných dodavatelů, umocněná vstupem zahraničního kapitálu do největších domácích společností, je získání jakékoli konkurenční výhody ohromným přínosem pro budoucnost každé společnosti. 

Spolehlivé, účinné a do budoucna otevřené řešení IS je nesporně jednou z oblastí, kde lze konkurenční výhody buď rychle ztratit nebo naopak výrazně posílit. Celý implementační tým je přesvědčen, že se systémem OneWorld platí pro Metrostav druhá varianta.

M. Pánek, Metrostav, a.s., V. Chvalovský, BSC Praha
 
Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.


Inzerce

ERP v cloudu

Je skutečně pro každou firmu?

Chcete držet krok s dobou a zvažujete přechod na cloudový ERP systém? Není divu. Cloudová řešení jsou bezpochyby trendem a umožňují firmám rychleji rea­go­vat na změny a nové výzvy, kterým musí v dynamickém a neustále se proměňujícím světě podnikání čelit.