facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEM 11/2003

Notebooky

Recenze mobilních počítačů pro náročné

Václav Buk, Roman Matyus


Pokud jste zvyklí na vysoký výkon svého stolního PC stejně jako na určitý komfort při práci s „velkým“ počítačem a ani při práci na cestách se neradi těchto parametrů vzdáváte, pravděpodobně se poohlédnete po bohatě vybaveném, výkonném notebooku s velkým displejem. Tři takové mobilní počítače jsme otestovali a jejich recenze najdete v následujícím článku.


Acer TravelMate 435LMi

Mobilní počítače od firmy Acer patří již delší dobu mezi špičku v oblasti notebooků. Acer je od roku 2001 nejprodávanější značkou notebooků na našem trhu. Notebooky Acer jsou na trh dodávány ve dvou řadách: Aspire a TravelMate. Řada Aspire se odlišuje použitím procesorů AMD XP a desktopových verzí Pentium 4, kde se jedná o velice cenově dostupné modely, zatímco u řady TravelMate je kladen důraz na vyšší výkon. Z této druhé řady je i náš testovaný model 435Lmi z řady TravelMate 430, který navazuje na předchozí model TM420, a to zejména v oblasti designu. Počítač je osazen stolní verzí procesoru Intel Pentium 4 s více než dostačujícím výkonem. Další výhodou stolní verze procesoru je příznivá cena, nevýhodou pak vyšší energetická náročnost, hmotnost i rozměry dané mimo jiné potřebou silnějšího chlazení.



Velice slušivému a praktickému vzhledu v černé barvě dominuje nejen zajímavě zakřivená klávesnice, ale především 15“ TFT displej. Acer jako první zavedl rozšířený zvukový panel a nejinak je tomu i u tohoto modelu, kde je tento panel umístěn v přední části počítače. Sestává z kompletního ovládání audio CD/DVD disků, a to i v době, kdy je přístroj vypnut. Další součástí usnadňující práci je dnes již zcela nepostradatelný touchpad (doteková ploška). Je velice citlivý a kromě dvou ovládacích tlačítek je ještě doplněn křížovým digitálním ovladačem. Podstatnou součástí výbavy je rovněž mechanika DVD/RW, která zvládá zápis na DVD-R/RW formát. Jelikož výrobce nikde neuvádí rychlost zápisu, použil jsem čtyřrychlostní média od dvou různých výrobců, ale výsledkem byl pouze jednorychlostní zápis.

V dnešní době, kdy čtyřnásobná rychlost zápisu na DVD je již zcela běžnou záležitostí, je použití jednorychlostní mechaniky v tak dobře vybaveném notebooku zcela jistě zklamáním. U dalšího vybavení vás jistě potěší vestavěná čtečka na paměťové karty SD, MMC ale i Memory Stick, což opravdu není obvyklé. Dokonalostí v tomto směru by byla ještě podpora formátu Compact Flash, která zde ovšem není, ale dá se vyřešit pomocí redukce přes slot pro PC karty. Další příjemnou věcí je použití technologií bezdrátové sítě – Wireless LAN nebo Wireless PAN (integrovaný Bluetooth) – záleží jen na vybraném modelu. Samozřejmostí je též infračervený port, Fast Ethernet nebo klasický data/fax modem. K připojení dalších periférií slouží kromě běžných konektorů také tři USB porty s rozhraním 2.0. Systémem, který bude správnou funkci počítače zajišťovat, byl zvolen Windows XP, a to ve verzi Professional Edition v českém jazyce.

Filozofií vzniku notebooků byla plnohodnotná náhrada stolních počítačů, která by se dala využít v terénu. Základem pro provoz počítače na cestách je baterie, zejména její výdrž. Vzhledem k použití stolního procesoru a díky stále zapnutém větráčku, který běží na plné otáčky a je docela hlasitý, je jeho výdrž při běžné práci omezena na hodinu a půl provozu. I přestože je počítač opět nabit přibližně za tři a půl hodiny, na dlouhý výjezd mimo kancelář se nehodí. Nicméně pokud vyžadujete vysoký výkon, budete velice spokojeni.

Doporučená koncová cena notebooku v popsané konfiguraci je 63 990 Kč (bez DPH).

Základní technické parametry:
Procesor: Intel Pentium 3,06 GHz
Paměť: 512 MB
Disk: 60 GB (Ultra ATA/100)
Optická mechanika: DVD-ROM/R/RW
Floppy 3,5" mechanika: ne
Displej: 15“ TFT LCD (1400×1050 bodů)
Porty: 3× USB 2.0, 1× FireWire (IEEE 1394), 1× paralelní (IEEE 1284), PCMCIA slot, SD/MMC slot, MemoryStick slot, modem 56 kbps, ethernet 10/100 Mbps, Fast IrDA, audio line-out, výstup na sluchátka, mikrofonní vstup, VGA, S-video out, konektor pro replikátor portů
Operační systém: MS Windows XP Professional CZ
Doba provozu na baterie: 1,5 h
Rozměry: 327×269×35,9–39,9 mm
Hmotnost: 3,12 kg


Hodnocení:
Výkon: ******
Výdrž baterie: **
Vybavení: ******
Provedení: *****
Cena:
*****

Na testování zapůjčila firma Acer.


Asus M3700N

Netradičním designem s tenkým profilem, nízkou hmotností a vysokým výkonem se vyznačuje tento značkový notebook určený pro náročnější uživatele. Celkově menší rozměry a hmotnost (jen málo přes 2 kg), než jaké bývají u notebooků s daným výkonem a velikostí displeje obvyklé, jsou možné díky nové mobilní technologii Intel Centrino, na které je Asus M3700N vystavěn. Kromě těchto zmíněných výhod nové technologie jsou významnými přednostmi Centrina integrovaný bezdrátový síťový adaptér a malá energetická náročnost procesoru, která se odráží v delší době provozu notebooku na baterie. Asus M3700N je vybaven slušně velkým displejem o úhlopříčce 14,1" s vysokým rozlišením, který takřka bezezbytku vyplňuje plochu víka. Pod ním se nachází rozměrná pracovní plocha s dostatečně velkou, přirozeně rozvrženou klávesnicí a polohovací prvek v podobě dotekové plošky (touchpad) se dvěma tlačítky a prostředním „rolovacím“ dvojtlačítkem. Klávesy mají nízký zdvih, jsou nehlučné a umožňují poměrně pohodlnou práci. Kurzorové klávesy jsou prakticky předsunuty (odděleny od ostatních kláves). Pro rychlé spouštění často používaných aplikací slouží čtveřice „horkých“ tlačítek umístěných v místě pod displejem.



Pracovní plocha je provedena překvapivě jednoduše. Zatímco u většiny notebooků se setkáváme s různými ozdobnými prvky, použitím speciální povrchové úpravy, materiálů apod., plocha kolem klávesnice Asusu M3700N je vyrobena z poměrně hladkého šedého plastu, který působí dojmem spíše laciného materiálu. Povrch je shodný s povrchem touchpadu, který je v opěrné ploše pro zápěstí ohraničen jen tenkým vystupujícím rámečkem. Víko notebooku je vyrobeno ze slitiny hliníku na sklo-laminátovém základě. Počítač je vybaven dnes velmi oblíbeným typem optické mechaniky, Combo DVD-ROM/CD-RW. Jednotka se nachází po pravé straně. Disketovou mechaniku Asus M3700N nemá.
Pokud vlastníte digitální videokameru, nebo potřebujete přenášet jiné velké objemy dat, jistě oceníte port vysokorychlostního rozhraní FireWire. Příjemné jsou také hned čtyři porty vysokorychlostního rozhraní USB 2.0, bohužel všechny se nacházejí vzadu, kde nejsou snadno přístupné pro často používaná periferní zařízení (USB flashdisky, digitální fotoaparáty apod.). Tyto konektory v zadní části jsou ukryty pod odklopnou krytkou.

Asus M3700N má většinu běžných vstupů a výstupů, včetně výstupu pro externí monitor, modem a síťovou kartu, schází zde však například sériový port, konektor PS/2 pro standardní externí myš a klávesnici a konečně i TV výstup, který sice nebývá u všech notebooků, ale u modelu této kategorie bych jej očekával. Zato je notebook vybaven konektorem pro připojení replikátoru portů.
K napájení používá Li-Ion akumulátor, který jej dokáže udržet v chodu až velmi slušných pět hodin.
Asus M3700N se podle přání zákazníka dodává s předinstalovaným operačním systémem MS Windows XP Home/XP Pro/2000. Součástí balení notebooku jsou kromě jiného praktická brašna a malá optická USB myš s kolečkem.

Doporučená koncová cena notebooku v popsané konfiguraci je 49 300 Kč (bez DPH).

Základní technické parametry:
Procesor: Intel Pentium M 1,5 GHz Centrino
Paměť: 512 MB
Disk: 40 GB (4 200 ot/min)
Optická mechanika: Combo DVD-ROM/CD-RW
Floppy 3,5" mechanika: ne
Displej: 14,1“ TFT LCD (1400×1050 bodů)
Porty: 4× USB 2.0, 1× FireWire (IEEE 1394), 1× paralelní (IEEE 1284), PCMCIA slot, modem 56 kbps, ethernet 10/100 Mbps, Wireless LAN, Fast IrDA, SPDF audio výstup, mikrofonní/audio vstup, VGA, konektor pro replikátor portů
Operační systém: MS Windows XP Professional CZ
Doba provozu na baterie: 5 h
Rozměry: 309×254×29 mm
Hmotnost: 2,27 kg

Hodnocení:
Výkon: *****
Výdrž baterie: ******
Vybavení: ****
Provedení: *****
Cena: *****

Na testování zapůjčila firma AT Computers.


Gericom Blockbuster

Tento robustní notebook s velkým 15" displejem a nápadným ovládacím panelem audio přehrávače v přední části budí respekt již na první pohled. V elegantním plášti v převažující modrošedé metalíze kombinované se stříbrně metalizovanými prvky se ukrývá vysoce výkonný a slušně vybavený mobilní počítač. To, že se nejedná o notebook pro pohodlné přenášení, je zřejmé na první pohled. Gericom Blockbuster však představuje stroj vhodný pro náročné uživatele, kteří jej mohou používat jako svůj jediný počítač, nebo ty, kteří už mají výkonné stolní PC a ani „v terénu“ se neradi vzdávají výkonu a jistého komfortu při práci s počítačem. To však platí jen za předpokladu, že nemá být provozován dlouhou dobu na baterii. Výdrž akumulátoru je totiž velmi malá, podle údaje výrobce se pohybuje kolem 1,5 hodiny. Zásluhu na tom má do značné míry procesor, který je zde ve „stolní“ variantě, jež je energeticky náročnější, vyžaduje intenzivnější chlazení a je těžší než mobilní procesory. To vše se také odráží v celkově vyšší hmotnosti, pro kterou není Blockbuster příliš mobilní.



Notebook je vybaven rozměrným displejem s úhlopříčkou 15 palců (velikostí odpovídá „klasickému“ 17" CRT monitoru) s jasným, čistým obrazem. Klávesnice tohoto modelu je velká, s přirozeně rozvrženými, „tichými“ klávesami s nízkým zdvihem. Kurzorové klávesy jsou částečně oddělené od zbytku klávesnice. Rozměrná pracovní plocha dovolila výrobci umístit klávesnici více dopředu, čímž vzniklo místo pro reproduktory pod displejem, aniž by to bylo na úkor opěrné plochy pro zápěstí. V ní se nachází polohovací doteková ploška (touchpad) se dvěma tlačítky a prostředním dvojtlačítkem. Prakticky umístěný je otočný regulátor hlasitosti, který je při práci s touchpadem snadno přístupný pro palec pravé ruky. Regulátor se nachází v přední hraně notebooku mezi ovládacími tlačítky a podsvíceným displejem nezávislého CD audio/mp3 přehrávače.

Přes velké rozměry výrobce do notebooku integroval jen jednu datovou mechaniku, a to optickou, v případě testovaného modelu DVD vypalovačku. Jednotka se nachází po pravé straně spolu S-video výstupem pro připojení k televizoru či videoprojektoru, konektorem pro externí klávesnici nebo myš a zásuvkou vestavěného modemu. Překvapivě prázdná je zadní strana notebooku, v níž najdete jen konektor pro připojení externího monitoru, standardní paralelní port a dva porty USB rozhraní, které jsou bohužel na tomto notebooku jediné dva, navíc jejich umístění v zadní části není nejpraktičtější z hlediska připojitelnosti často používaných zařízení. Mezi konektory bohužel nenajdete klasický sériový port. Je také škoda, že Blockbuster není vybaven některou z technologií bezdrátové komunikace (s výjimkou obvyklého infračerveného rozhraní).

Překvapením u notebooku této kategorie není konektor vysokorychlostního rozhraní FireWire používaného pro přenos velkých objemů dat, nejčastěji digitálního videa. Konektor najdete po levé straně, kde je snadno přístupný pro připojení například digitální videokamery. V kombinaci s vypalovací DVD mechanikou a výkonnou grafickou kartou, kterou Blockbuster disponuje, je tento stroj vybavený pro práci s digitálním videem dobře. Napájení notebooku zajišťuje masivní napájecí zdroj. Standardní Li-Ion baterie je pak schopna jej udržet v chodu přibližně hodinu a půl. Za slabší stránkou zapůjčeného počítače lze považovat předinstalovaný operační systém (MS Windows XP, pouze ve verzi Home). Gericom Blockbuster je však k dispozici samozřejmě také s Windows XP Professional.

Doporučená koncová cena notebooku v popsané konfiguraci je 42 580 Kč (bez DPH), s MS Windows XP 44 780 Kč (bez DPH).

Základní technické parametry:
Procesor: Intel Pentium 4 2,66GHz
Paměť: 512 MB
Disk: 40 GB (4 200 ot/min)
Optická mechanika: DVD-ROM/R/RW
Floppy 3,5" mechanika: ne
Displej: 15,1“ TFT LCD (1400×1050 bodů)
Porty: 2× USB 2.0, 1× FireWire (IEEE 1394), 1× paralelní (IEEE 1284), PCMCIA slot, modem 56 kbps, ethernet 10/100 Mbps, IrDA, sluchátkový výstup, mikrofonní vstup, PS/2, VGA, S-video výstup
Operační systém: MS Windows XP Home CZ
Doba provozu na baterie: 1,5 h
Rozměry: 326×285×39 mm
Hmotnost: 3,3 kg


Hodnocení:
Výkon: *****
Výdrž baterie: **
Vybavení: ****
Provedení: *****
Cena: *****


Na testování zapůjčila firma ScoS.

Václav Buk,
Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.


Inzerce

Signys Logistics: Řízení skladů přes mobilní aplikaci efektivně a online!

Moderní logistika vyžaduje efektivní a spolehlivé řešení pro řízení skladů a sledování zásob. S aplikací Signys Logistics a modu­lem řízených skladů WMS Signys máte na dosah ruky nástroje, které vám umožní zvýšit efektivitu vašich logistických operací a dosáhnout tak co nejvíce optimálního využití zdrojů.