facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEMS 4/2022

Lenovo IdeaPad 5i Chromebook

Šikovný pomocník pro hybridní styl práce

-lg-


Lenovo IdeaPad 5iSpolečnost Lenovo loni uvedla na trh dvojici cenově dostupných, ale přitom velmi solidně vybavených chromebooků, které jsou vhodným zařízením pro moderní hybridní styl práce. Nativní integrace chromebooků s cloudem od Google je totiž velkou předností pro současný moderní, hybridní styl práce v různých prostředích a na různých zařízeních. Přechod mezi různými zařízeními je u chromebooků prakticky bezešvý a pro uživatele není důležité zařízení, na kterém pracuje, ale jeho data, která má dostupná odkudkoli a kdekoli.


Lenovo současně představilo stylový 14" chromebook IdeaPad 5i a všestrannější 13" chromebook IdeaPad Flex 5i s konstrukcí 2v1. My jsme si ke krátkému redakčnímu testu vybrali větší z novinek s klasickou konstrukcí bez možnosti překlápění displeje, který nabízí opravdu vynikající poměr cena/výkon.

Lenovo IdeaPad 5i

Chromebook IdeaPad 5i má velmi decentní a elegantní design s úzkým rámem kolem dotykového displeje s antireflexní úpravou, která nás příjemně překvapila. Matný dotykový displej nabízí obraz, který neruší odlesky a zrcadlení typické pro lesklé dotykové displeje. Matné dotykové displeje jsou přitom vzácné. Bravo, Lenovo! Dodejme, že jde o 14palcový IPS displej s Full HD rozlišením a jasem 300 nitů, který je naladěný do studenějších barev, což je výhodou pro práci, ale horší pro multimédia.

Pro velmi úsporný a bezpečný systém Chrome OS nabízí Lenovo IdeaPad 5i nadbytek výkonu díky procesoru Core i3-1115G4, rozumné velikosti paměti (8 GB) a rychlému úložišti dat (SSD 256GB). Všechny nové chromebooky podporují aplikace z Google Play a webové aplikace poskytované z cloudu, které jsou stále populárnější a rozšířenější. Pro jejich spouštění je konfigurace testovaného chromebooku Lenovo skvěle připravena.

Lenovo IdeaPad 5i

Typickou předností chromebooků, kterou jsme ocenili i při našem testu, je mimořádně snadné nastavení, jednoduché ovládání a integrované zabezpečení, díky čemuž se velmi rychle nasazují a spravují. Firmám tak snižují celkové náklady na vlastnictví. Velmi příjemnou vlastností chromebooků pro uživatele i správce jsou také průběžné aktualizace systému i aplikací, které prakticky nijak neomezují a neobtěžují.

Co se nám na chromebooku Lenovo IdeaPad 5i ještě líbilo:

  • Kvalitní podsvícená klávesnice (je volitelná, testovaný model ji měl, silně doporučujeme)
  • Přesný a dostatečně velký multidotykový touchpad
  • Velmi dobré vestavěné reproduktory otočené směrem k uživateli
  • Konektivita Wi-Fi 6 a dostatečná nabídka konektorů USB, slot pro microSD kartu
  • Mechanická uzávěrka vestavěné webkamery, což pomáhá chránit soukromí uživatele
  • Solidní výdrž na baterii, která je pochopitelně silně závislá na zátěži a nastavení podsvícení displeje
  • Šikovným prvkem je i světelná lišta LED na přední hraně chromebooku, která mění barvu podle zbývající kapacity baterie

Co nás naopak mrzí:

  • Chybí čtečka otisků prstů, která je u chromebooků velmi praktická pro pohodlné odemykání
  • Aktivní chlazení je velmi tiché, ale přesto o poznání hlasitější a častěji využívané než u podobných chromebooků
  • Špatná dostupnost na českém trhu – chromebooky jsou u nás nedoceněné, a proto i málo nabízené

Lenovo IdeaPad 5iLenovo IdeaPad 5i

Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.


Inzerce

Množství nástrojů nahradilo jediné cloudové řešení

DPD SK nyní kompletně řídí finance v SAP S/4HANA

DPDSpolečnost DPD SK je první slovenskou firmou, která úspěšně dokončila přechod na SAP S/4HANA Cloud. Ačkoli ještě nedávno na Slovensku patřila k těm menším lokálním pobočkám, nejen díky pandemii covidu-19 zaznamenala skokový růst.