facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEM 6/2000

Blesková implementace

-its-





Informační systém Concorde XAL v Motoru Jikov a.s.
Společnost IT Systems dokázala zavést informační systém Concorde XAL v českobudějovickém podniku Motor Jikov za pouhých 8 měsíců. Jak se jí podařilo provést tak komplexní změnu informační infrastruktury v relativně velkém výrobním podniku? Právě tomu bychom rádi věnovali následující krátký článek.

Kdo je Motor Jikov, a.s.
Strojírenský podnik Motor Jikov, a.s. založený na jihu Čech roku 1899 je znám především jako dodavatel malých motorů. Podnik patří počtem zaměstnanců a svým obratem přes 1 mld. Kč mezi nejvýznamnější strojírenské podniky v regionu. Mezi jeho zákazníky patří např. firmy - TECUMSEH (karburátory, motory), TRW (komponenty pro pasivní bezpečnost vozidel), SABO (motory) nebo ŠKODA Auto (karburátory).

Proč nové technologie?
Proč se vůbec v Motoru Jikov pustili do změny informační technologie? Dávkové zpracování informací, které se používalo nad systémem HP 3000, bylo technologicky zastaralé. Další investice do něj spojená s přípravou na přechod roku 2000 byla neekonomická, a tak se management společnosti rozhodl pro kompletní obměnu HW a SW. Výsledkem se mělo stát řešení celé oblasti IT na dobu příštích několika let za výhodných cenových podmínek a pokrývající lokality ve kterých firma působí - Kněžské Dvory a Křižíkova v Českých Budějovicích. Na nový HW, databázi, uživatelský SW, informační systém a síť WAN byla vyčleněna částka 10 mil Kč.

Jak vybrat partnera?
Představitelé Motor Jikov, a.s. si pro změnu informační technologie vytýčili několik kritérií, jak pro dodavatele, tak i sami pro sebe.

Základní požadavky na stranu dodavatele
- Výběrové řízení - kvalita nabízených produktů a cena jednotlivých řešení, ekonomická pozice, personální zajištění, kapacity
- Ověření nabídek - provedení referenční návštěvy, ověření výsledků práce
- Umístění dodavatele - sídlo nebo pobočka co možná nejblíže zákazníka
- Flexibilita dodavatele - dodavatel musí být připraven a flexibilně schopen řešit i řadu služeb a oblastí spojených s implementací IS (outsourcingový přístup)
- Rozvoj dodavatele - požadavky na informační systémy se mění a těmto změnám se musí přizpůsobovat i dodavatel

Základní předpoklady pro realizaci projektu na straně zákazníka
- Jasně definovaná podpora projektu představenstvem a vedením společnosti - člen představenstva nebo vedení v pozici "šéfa" projektu
- Zajištění financování projektu
- Existence vlastních odborných kapacit, které vytvoří spolu s dodavatelem pracovní tým (2 pracovníci SW, 2 pracovníci HW)

Průběh projektu
Nasazení informačního systému včetně všech zákaznických úprav proběhlo přibližně za 8 měsíců. Zároveň v této době proběhla výměna HW, byla zavedena nová připojení, síť WAN a implementována databáze Oracle. Projekt probíhal v následujících fázích:

- rok 1997 - hledání vhodné platformy a zjišťování rozsahu investice
- rok 1998 - volba SW (DB Oracle a IS CONCORDE XAL) a HW (IBM a sítě)
- říjen 1998 - vstupní analýza
- únor 1999 - zahájení prací
- listopad 1999 - předání do ostrého provozu

Informační systém Concorde XAL pro 100 uživatelů je zde použit nad databází Oracle v plné verzi pro správu ekonomiky, logistiky a řízení výroby.

Přínosy projektu
Celkové investice do IT v popsaném rozsahu celkem činily necelých 10 mil Kč. Společnost přešla bez jakéhokoliv problému rok 2000 a je v současnosti schopna řídit a plánovat výrobu a sledovat svůj stav on-line.
Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.


Inzerce

Signys Logistics: Řízení skladů přes mobilní aplikaci efektivně a online!

Moderní logistika vyžaduje efektivní a spolehlivé řešení pro řízení skladů a sledování zásob. S aplikací Signys Logistics a modu­lem řízených skladů WMS Signys máte na dosah ruky nástroje, které vám umožní zvýšit efektivitu vašich logistických operací a dosáhnout tak co nejvíce optimálního využití zdrojů.