facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEMS 9/2009 , ITSM (ITIL) - Řízení IT

Microsoft System Center Essentials 2010

Petr Košec


V průběhu podzimu letošního roku dojde k uvolnění beta verze produktu Microsoft System Center Essentials 2010, finální verze produktu pak bude uvedena na jaře 2010. Essentials 2010 je centralizované řešení určené pro správu IT prostředí středně velkých firem a navazuje na svého předchůdce System Center Essentials 2007. Pomocí jedné konsole v něm můžeme spravovat jak fyzické, tak virtuální servery, stanice, software i IT služby.


Hlavní novinky v Essentials 2010

Mezi klíčová vylepšení patří především integrovaná správa virtualizace, dále pak navýšení správy serverů ze třiceti na padesát a počtu spravovaných stanic na celkových pět set. Drobnými vylepšeními prošel Essentials v oblastech monitorování prostředí, nasazení softwaru a správě aktualizací.

Konzole System Center Essentials 2010
Konzole System Center Essentials 2010

Instalace a konfigurace Essentials 2010

Instalace Essentials 2010 je jednoduchý proces plně řízený průvodci. Hned na první pohled došlo k několika příjemným změnám přímo v konzoli. Počítače, které chceme spravovat, můžeme vyhledávat na základě specifických kritérií, jako je operační systém, service pack nebo organizační jednotky. Ve správě počítačů v Computers Overview je k dispozici Virtual Machine prostor, což je vidět na obrázku. Administrátorské úkoly v konzoli jsou nově seskupeny do logických skupin.

Správa virtuálních prostředí

Nejzásadnější změnou oproti předchozí verzi System Center Essentials 2007 je rozšíření funkcionality o správu virtualizace. Essentials 2010 umožňuje vytvářet virtuální stroje, kopírovat virtuální stroje z jiných serverů (P2V nebo V2V), provádění snímkování pro případnou obnovu a inteligentní plánování nových virtuálních strojů. Pro jednoduchou práci jsou k dispozici předkonfigurované šablony virtuálních strojů.

Monitorování IT prostředí

Essentials 2010 využívá pro svou znalostní bázi stejné balíčky pro správu (management packs – MP) jako System Center Operations Manager 2007 (SCOM). Instalaci a aktualizaci těchto MP lze provést nově přímo z konzole, která informuje o případných nových MP podobně jako je tomu v Operations Manageru 2007 R2. Další funkce, která zjednoduší každodenní práci s monitorováním prostředí, je možnost jednoduše vytvářet notifikační pravidla na základě událostí a výstrah v konzoli. Poslední novinkou oblasti monitorování je rozšíření monitorování služeb o průvodce – service level wizards.

Nasazení softwaru

Essentials 2010 umožňuje distribuci MSI nebo EXE balíčků s možností úprav pomocí parametrů. Celý proces je řízen průvodcem o pěti krocích. Při distribuci je možné nově vybrat v průvodci filtr, tzv. Target System Type, pro architekturu, operační systém a jazyk. Také si můžete zvolit vlastní návratové kódy při neúspěšné instalaci EXE aplikace, podobně jako je tomu u MSI balíčků.

Správa aktualizací

Ve správě aktualizací přibyla možnost nastavení automatického stahování aktualizací pro vybrané produkty na základě prozkoumání prostředí. Samozřejmostí je i původní manuální volba produktů, pro které je možno aktualizace stahovat.

Závěrem

Essentials 2010 bude zajímavým řešením pro menší a středně velké společnosti, kterým poskytne vlastnosti virtualizace, konfigurační správy a monitorování prostředí v jednom produktu. Nakonec si pro představu srovnáme ve třech tabulkách poskytovanou funkcionalitu Essentials 2010 s vybranými systémy System Center rodiny určenými do prostředí velkých podniků.

Vlastnost Operations Manager 2007 SP1 R2 Essentials 2010 Essentials 2010 rozdíly
Monitorování Windows serverů, klientů, hardwaru, softwaru a služeb ANO ANO Essentials 2010 poskytuje management pack síťových zařízení
Management packy s expertní znalostí ANO ANO  
Agentless Exception Monitoring (AEM) ANO ANO  
Reportování ANO ANO Datové úložiště pro reporty je omezeno na 40 dní
Pobočkové scénáře ANO ANO Essentials 2010 je jednoserverové řešení
Zabezpečení podle rolí ANO   Essentials 2010 – lokální nebo doménový administrátor
Connector Framework ANO    
Audit Collection Services (ACS) ANO    
Web konsole ANO    
Platformní podpora ANO    

Tab. 1: Srovnání Operations Manageru 2007 SP1 R2 a Essentials 2010

Vlastnost Configuration Manager 2007 Essentials 2010 Essentials 2010 rozdíly
Aktualizace – patch management ANO ANO  
Distribuce software ANO ANO Essentials 2010 nabízí základní distribuci (MSI a EXE soubory)
Inventarizace – HW a SW ANO ANO Essentials 2010 přes 60 softwarových a hardwarových atributů
Pobočkové scénáře ANO ANO Essentials 2010 je jednoserverové řešení s podporou BITS 2.0
Automatizované nasazení operačních systémů ANO    
Desired Configuration Management (DCM) ANO    
Wake on LAN ANO    
Network Access Protection (NAP) integrace ANO    

Tab. 2: Srovnání Configuration Manageru 2007 a Essentials 2010

Vlastnost VMM 2008 Essentials 2010
Provisioning ANO ANO
Šablony ANO ANO
Klonování VM ANO ANO
Identifikace kandidátů pro virtualizaci ANO ANO
P2V konverze ANO ANO
V2V konverze ANO ANO
VM konfigurace vlastností ANO ANO
Stavy VM ANO ANO
Knihovny ANO ANO
Checkpoints (Snapshots) ANO ANO
Migrace fyzických strojů ANO ANO
Virtualizační reporty ANO ANO
Monitorování VM ANO ANO
Physical Resource Optimization (PRO) ANO ANO
VMWare Management ANO  
Self-service konsole ANO  
Command Line Interface ANO  

Tab. 3: Srovnání Virtual Machine Manageru 2008 a Essentials 2010

Autor je držitelem ocenění Microsoft Most Valuable Professional.
Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.