facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEM 11/2003

Tiskárny pro pracovní skupiny

Přehled síťových tiskáren formátu A4

Václav Buk [ buk (zavináč) ccb (tečka) cz ]


Pojem pracovní skupina z hlediska počítačového pracoviště zahrnuje jak kancelář s několika uživateli, tak rozsáhlá pracoviště s desítkami stanic zapojených do počítačové sítě. Pokud má takové pracoviště produkovat vlastními prostředky tištěné materiály, je zřejmé, že vybavit jednotlivé pracovní stanice tiskárnami by bylo značně neefektivní. Řešení představují síťové tiskárny, tj. tiskárny umožňující prostřednictvím počítačové sítě tisknout více uživatelům na jednom zařízení. Za předpokladu, že je pořízena tiskárna s kapacitou a výkonem odpovídajícím požadavkům konkrétní pracovní skupiny, jedná se o řešení výhodné z hlediska nákladů na pořízení, provoz i správu zařízení.


Analýza požadavků uživatelů na tisk
Jak bylo naznačeno v úvodu, výběru vhodného řešení by mělo předcházet definování požadavků jednotlivých uživatelů na tisk. Taková analýza umožní vybrat z celé řady existujících možností vhodný produkt, který nebude zbytečnou investicí, ale bude v daném prostředí optimálně využit. Potřeby uživatelů je potřeba definovat z několika hledisek. V potaz by měl být brán především:
· předpokládaný objem tisku,
· formát tištěných dokumentů,
· rychlost tisku,
· barevnost tisku,
· dostupnost pokročilých funkcí (oboustranný tisk, tisk vodoznaků, inverzní tisk apod.),
· fyzická dostupnost samotné tiskárny,
· možnosti rozšiřování o volitelné doplňky a další parametry.

Jaké řešení zvolit v závislosti na potřebách uživatelů?
Velký podnik či firma produkující denně tisíce tiskových stran si nemůže dovolit být zdržována pomalým tiskem a pravděpodobně se poohlédne po výkonné velkoobjemové síťové laserové tiskárně. Naproti tomu na malých pracovištích, s malou produkcí tiskových stran, najde vhodné uplatnění osobní tiskárna. Zpravidla se jedná o černobílé laserové nebo barevné inkoustové zařízení, často je ovšem, jak se dočtete dále, vhodným řešením kombinace tiskáren různých kategorií. Nejčastější formát dokumentů je A4 a tomu také odpovídá nabídka tiskáren, kdy zařízení formátu A4 jsou logicky na trhu zastoupeny nejvíce. Velkoformátové tiskárny nacházejí uplatnění spíše na specializovaných pracovištích (CA.., GIS, grafická pracoviště). Omezené použití mají také například malé fototiskárny formátu 10×15 cm a jiná jednoúčelová zařízení, která nemá smysl dále rozvádět v rámci tohoto článku.

Při výběru vhodné síťové tiskárny by rozhodně měl hrát roli charakter dokumentů, pro jejichž tisk bude stroj převážně využíván, a to zejména z hlediska jejich barevnosti. Často je také vhodným řešením kombinace tiskáren různých kategorií. Pokud například naprostá většina vašich tiskových materiálů nevyžaduje barevný tisk, jeví se jako nejvhodnější varianta černobílá laserová tiskárna, přičemž tisk malého procenta barevných stránek lze pokrýt osobní inkoustovou tiskárnou. Pořízení a používání pouze barevné tiskárny, ať již laserové, či inkoustové, by v tomto případě bylo neekonomické, neboť jak pořizovací náklady, tak náklady na tisk jsou v případě barevných zařízení vyšší. Jiná situace nastává například tehdy, je-li podíl barevných a černobílých dokumentů stejný. Zde se mnohdy vyplatí pořízení barevné laserové i černobílé laserové tiskárny.

Nejrozšířenější technologie tisku, typy tiskáren a jejich využití
Černobílé laserové tiskárny
Pokud jde o technologii tisku, nejrozšířenější skupinu síťových tiskáren dnes dosud představují černobílé laserové tiskárny, kterým však začínají z hlediska prodejnosti významně konkurovat barevné laserové tiskárny. Pokud charakter tiskových materiálů nevyžaduje reprodukci v barvách, jsou černobílé laserové tiskárny, jak již bylo zmíněno, z dlouhodobého hlediska nejekonomičtějším řešením tisku na frekventovaných pracovištích (samozřejmě za předpokladu, že je pro dané pracoviště zvolen model odpovídající svým výkonem předpokládané zátěži). Obecně přirozeně platí, že náklady na vytištění strany jsou nižší u větších tiskáren stavěných pro větší objemy tisku.

Barevné laserové tiskárny
Podobně jako monochromatické laserové tiskárny v oblasti černobílého tisku, pro vlastní plnobarevný tisk ve větších pracovních skupinách se jeví jako nejekonomičtější řešení výkonnější barevné laserové tiskárny. Zároveň tato zařízení představují vhodný nástroj jak pro tisk barevných materiálů pro interní potřebu firmy, tak i pro kvalitní reprodukci obchodní grafiky a jiných tiskovin, například pro prezentační účely firmy. Méně vhodné jsou, na rozdíl od inkoustových tiskáren, pro tisk fotografií. Přestože je pořízení výkonného barevného laserového stroje dosud relativně nákladnou záležitostí, je tendence klesajících cen patrná i zde. Na trhu se v posledních letech začínají objevovat také malé barevné laserové tiskárny s pořizovací cenou kolem 20 tisíc korun. Je však nutno si uvědomit, že lákavě nízkou počáteční investici do zařízení zpravidla brzy nepříjemně převáží vysoké provozní náklady spojené s potřebou častější výměny válců, drahého toneru a dalšího spotřebního materiálu. Pro frekventovaná pracoviště tedy taková zařízení nejsou příliš vhodná, uplatnění ale najdou v menších pracovních skupinách s nižší produkcí tisku. S těmito tiskárnami přišla na trh firma Minolta, dnes již je ale nabízí například také Epson a HP.

Barevné inkoustové tiskárny
Další samostatnou kapitolu tvoří inkoustové tiskárny. Tato zařízení se vyznačují obvykle nízkou pořizovací cenou, ale ve srovnání s laserovými zařízeními také znatelně vyššími provozními náklady. Celkově jsou stavěny na menší objemy tisku (od několika set po několik desítek tisíc stran za měsíc) a uplatnění najdou spíše tam, kde je požadována vysoká kvalita tisku grafiky. Inkoustovou technologii tisku využívají také tzv. fototiskárny, které zpravidla pracují se šesti inkousty (ke standardním barvám CMYK je ještě přidána světle azurová a světle purpurová, u dražších modelů i šedá, pro přesnou reprodukci i nejjemnějších odstínů). Fototiskárny bývají vybaveny čtečkami paměťových karet a někdy i displejem pro snadnou obsluhu a tisk fotografií i bez potřeby počítače. Tato kategorie tiskáren však spadá mimo rámec tohoto článku.

Z hlediska síťového tisku jsou síťové tiskárny vhodné spíše pro malé pracovní skupiny, nebo jako doplnění černobílé laserové tiskárny v případě potřeby občasného tisku barevných materiálů. Rozhodnete-li se pro inkoustovou tiskárnu A4, pak vedle základních parametrů, jako jsou rychlost tisku, kapacita zásobníků a dalších, doporučujeme zaměřit se při výběru na to, zda daný model používá oddělené zásobníky inkoustů (pro každou barvu samostatně vyměnitelný zásobník), nebo jen černou a kombinovanou barevnou náplň. Druhá varianta je samozřejmě méně ekonomická, neboť při spotřebování jedné z barev jste nuceni vyměnit celý zásobník. Zejména tam, kde se často tisknou materiály například ve „firemní barvě“, která na výtiscích převažuje, je kombinovaná cartridge nehospodárná. U malých inkoustových tiskáren je ale toto řešení velmi rozšířené, výrobci tak „stlačují“ ceny zařízení. Kombinované kazety jsou běžné například u modelů HP, s oddělenými zásobníky se pak častěji setkáváme například u tiskáren Canon.

Za zmínku ještě stojí jedna nepříjemná vlastnost běžných, tzv. dye based inkoustů, a sice jejich snadné rozpíjení při navlhčení. Pokud přijde výtisk do přímého styku s vodou, dojde k jeho rozpití. Po této stránce jsou na tom lépe pigmentové inkousty. Významnou roli hraje také kombinace vhodného papíru a inkoustu. Inkoustový tisk se ve vodě částečně rozpíjí vždy, jeho odolnost se však může velmi lišit. Zatímco výtisk na běžném papíře s použitím běžných inkoustů může poškodit pouhá kapka vody, výtisky provedené s použitím speciálních médií podlehnou až po dlouhodobém působení extrémních vlivů.

Barevné tiskárny na tuhý inkoust
Za zmínku ještě stojí malá skupina tzv. voskových tiskáren. Tato zařízení používají pro tisk ekologicky čistý tuhý inkoust. Vyznačují se vysokou kvalitou tisku, prakticky shodnou s inkoustovými tiskárnami, na rozdíl od nich zde však z hlediska kvality tisku téměř nehraje roli typ použitého tiskového média. Pořizovací cenou jsou tyto tiskárny srovnatelné s lacinějšími barevnými laserovými, provozní náklady se pak pohybují mezi barevnou laserovou a inkoustovou technologií. Uplatnění najdou tam, kde je požadován vysoce kvalitní tisk jak obchodní grafiky, tak i fotografií. Voskové tiskárny najdete mezi produkty společnosti Xerox, která nedávno výrazně snížila ceny těchto produktů a rozšířila tak oblast jejich využití z grafických pracovišť i na prostředí běžné firmy.

Jak jsem se zmínil, pro menší objemy tisku (maximálně do několika tisíc stran za měsíc) postačí inkoustová tiskárna, náklady na tisk jsou poměrně vysoké a síťových inkoustových tiskáren formátu A4 není na trhu mnoho. Jiná situace je u větších formátů, kde například na specializovaných pracovištích (konstrukční kanceláře, oblast GIS, CA..) zpravidla kraluje inkoustová technologie v podobě velkoformátových síťových tiskáren (např. Canon, Epson, HP, Océ).

Provoz tiskárny v síti
Pokud jde o samotnou realizaci připojení tiskárny, existují v podstatě dvě základní varianty. Často realizované připojení tiskárny k jednomu z počítačů v síti a její sdílení pro ostatní uživatele nachází uplatnění spíše v malých kancelářích s několika uživateli. Nevýhodou tohoto řešení je riziko „zahlcování“ sítě a potřeba, aby počítač, k němuž je stroj lokálně připojen, byl neustále v provozu. Lépe je vyhradit pro tyto účely samostatný počítač. Stejně tak možnosti vzdálené správy a monitoringu zařízení jsou zde omezené. Daleko efektivnější variantu představuje tiskárna se zabudovaným, popřípadě externím síťovým adaptérem. Takový stroj působí v síti jako samostatný nezávislý subjekt, může být snadno vzdáleně spravován a monitorován (prostřednictvím dodaných aplikací pro správu, často i vestavěného webového serveru) a je použitelný i na největších pracovištích.

Přehled produktů
Následující přehled tiskáren zahrnuje modely A4 vhodné pro různě velké pracovní skupiny, s výjimkou malých osobních tiskáren a největších velkoobjemových zařízení. Přehledy těchto kategorií pak najdete v dalších číslech. Přehled není vyčerpávající, ale měl by být alespoň částečným vodítkem při výběru ze současné velmi široké nabídky tiskáren.

Přehled je k dispozici ::zde::
Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.


Inzerce

Jak zkrotit chaos ve firemních dokumentech

IT Systems 4/2024Dominantní částí aktuálního vydání IT Systems je příloha věnovaná kybernetické bezpečnosti, ale najdete v něm také řadu jiných témat. Věnujeme se především trendům v digitalizaci výroby, ale i problematice ESG reportingu a využití virtuální a rozšířené reality v průmyslu. Ukážeme vám také, jak zkrotit chaos ve firemních dokumentech.