facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEMS 10/2020

Skvělý NAS pro menší firmy

Testovali jsme Synology DS1621xs+

Ing. Lukáš Grásgruber


Synology DS1621xs+Synology DS1621xs+ je nové výkonné zařízení typu NAS na našem trhu, které zastane funkci datového serveru pro menší firmy, ovšem kromě ukládání, sdílení a zálohování dat nabízí dostatek výkonu i pro řadu aplikací, které lze snadno instalovat a spravovat prostřednictvím Centra balíčků.


Server, který se přizpůsobí rostoucím požadavkům na výkon i kapacitu

Jednou z klíčových vlastností tohoto serveru je jeho rozšiřitelnost, nebo jak se dnes říká, škálovatelnost. Srdcem serveru DS1621xs+ je čtyřjádrový procesor Intel Xeon D-1527, základní kapacitu operační paměti 8 GB lze rozšířit až na 32 GB. Další škálování výkonu nového serveru umožňují vestavěné sloty pro paměti SSD M.2 NVMe. Pomocí těchto rychlých pamětí lze vytvořit rychlou cache, která je potřebná především u aplikací náročných na transakční výkon (IOPS). NVMe cache výrazně zvýší výkon serveru především pro náhodný zápis.

Synology DS1621xs+Synology DS1621xs+

Rovněž rychlost připojení serveru do sítě lze postupně navyšovat podle potřeb uživatele. Začít tak můžete u dvou 1 GbE portů (s podporou funkcí link aggregation, nebo failover) a později přejít na rychlejší port 10GbE, jakmile to vaše síťová infrastruktura využije. Pro další posílení konektivity serveru lze navíc využít jeden PCIe slot pro vysokorychlostní síťové karty. Škálovatelná je rovněž kapacita úložiště. Základní kapacitu šesti diskových pozic v NASU lze totiž rozšířit pomocí dvou diskových jednotek připojených přes rozhraní eSATA. K zařízení DS1621xs+ výrobce doporučuje například jednotky DX517 pro pět disků a celkovou kapacitu serveru tak lze rozšířit až na 16 disků. Synology DS1621xs+ je tedy NAS, který se přizpůsobí rostoucím požadavkům na výkon i kapacitu.

Synology DX517
Rozšiřující jednotky Synology DX517 vypadají na první pohled stejně jako NAS, ale jde o mnohem jednodušší zařízení. Proto jsou také výrazně levnější a jde o efektivní způsob rozšíření kapacity NASu Synology DS1621xs+

Snadná instalace a nastavení

NAS Synology DS1621xs+ jsme měli možnost několik týdnů testovat přímo v prostředí naší redakce. Naše vydavatelství je menší firma, která má asi 35 zaměstnanců, z toho více než polovina pracuje v kancelářích. Právě pro takové firmy je Synology DS1621xs+ ideálním řešením nejen z hlediska výkonu, kapacity a její škálovatelnosti, ale také z hlediska velmi jednoduché správy.

Pro instalaci, nastavení a správu zařízení Synology totiž nepotřebujete IT profesionála z řad správců sítí. Zvládne je každý alespoň trochu zkušenější a pokročilejší uživatel, a to díky přehlednému uživatelskému rozhraní, promyšleným průvodcům, srozumitelné a velmi podrobné nápovědě, která je na mnoha místech přímo součástí nastavení, kdy u většiny možností máte uvedena různá doporučení a vysvětlení důsledků vaší volby. Například u výběru typu úložiště z hlediska redundance a ochrany dat, u výběru souborového systému a při dalších navazujících krocích nastavení NASu. Nápověda je přitom nastavena tak, že nijak neomezuje a nezdržuje zkušeného správce, který přesně ví, co, jak a proč chce nastavit, ale přitom pomůže těm, kteří si v některém místě nebudou jistí.

DSM
Webové rozhraní pro správu zařízení

Možná jste si všimli, že jsem v předchozím odstavci vynechal označení konkrétního testovaného modelu. Zcela záměrně, protože velmi intuitivní operační systém je společným znakem a velkou předností všech zařízení Synology. Zařízením typu NAS se věnuji už mnoho let, a proto mohu s jistotou říct, že na trhu jsou zařízení s podobným nebo i lepším poměrem cena/výkon a nabídkou funkcí, ale Synology je jasnou jedničkou z hlediska uživatelské přívětivosti a ve všech ostatních parametrech patří mezi nejužší špičku. Pojďme se ale podívat podrobněji na konkrétní testovaný model DS1621xs+ a role, které může ve firmě plnit.

Jedno zařízení v mnoha rolích

Vzhledem k množství kybernetických rizik, se kterými se v současné době firmy potýkají, a zejména hrozbě ransomwaru musíme na prvním místě zmínit, že Synology DS1621xs+ je především dokonalé zálohovací řešení. Synology integruje různé aplikace zálohování (Active Backup for Business, Hyper Backup, Synology Drive, Active Backup for Microsoft 365/G Suite) do intuitivního rozhraní a nabízí tak efektivní a snadno dostupné řešení pro ochranu firemních dat. Podobně snadné je využití DS1621xs+ jako serveru pro hostování virtuálních počítačů. Pomocí aplikace Synology Virtual Machine Manager je možné na zařízeních Synology NAS spustit instance systémů Windows, Linux a Virtual DSM. Důležité je dodat, že model DS1621xs+ má pro roli hostitele virtuálních počítačů dostatek výkonu.

DS1621xs+ může plnit také roli privátního cloudu se sadou aplikací pro týmovou spolupráci. Jde zejména o aplikaci Synology Office, která zahrnuje služby Documents, Spreadsheets a Slides. V jejich online prostředí pro úpravy může firemní data současně upravovat, komentovat a sdílet více uživatelů zároveň – a to v prostředí vlastního cloudu, který má firma plně pod kontrolou a neplatí za jeho využívání ani za obsazený datový prostor jako v případě veřejných cloudů. Díky aplikaci Synology MailPlus může testovaný NAS fungovat i jako spolehlivý poštovní server přístupný prostřednictvím intuitivního webového klienta. Pro bezprostřední týmovou komunikaci je určena aplikace Synology Chat. Další z rolí, kterou může Synology plnit, je role záznamového a monitorovacího serveru pro IP kamerové systémy. Aplikace Surveillance Station nabízí intuitivní rozhraní pro sledování a ovládání více IP kamer včetně analýzy živého zobrazení a generování výstrah. Synology NAS může plnit ještě mnoho dalších rolí, pro jejichž popis, ale ani prostý výčet zde nemáme místo, a proto prosím přijměte ujištění, že jde o mimořádně všestranné zařízení s bohatou nabídkou aplikací a služeb.

Pro testování NAS zařízení Synology DS1621xs+ jsme měli zapůjčenou sadu disků přímo od výrobce. Šlo o čtyři disky Seagate IronWolf HDD a dva SSD SATA. My ovšem primárně testujeme NASy s využitím disků WD Red, které jsou pro využití v zařízeních typu NAS přímo určené. Jejich firmware NASware (aktuálně ve verzi 3.0) zajišťuje optimalizaci pro prostředí NAS. Disky WD Red jsou také odolnější a robustnější než standardní desktopové pevné disky. Dosahují zhruba o 35 % vyšší hodnotu ukazatele MTBF (střední doby mezi poruchami) a přitom nejsou významně dražší. Dlouhodobě máme s disky WD Red v NASech velmi pozitivní zkušenosti. V rámci testu Synology DS1621xs+ jsme využili disky WD Red s kapacitou 14 TB, které jsou určeny pro využití v systémech NAS s až osmi pozicemi a z hlediska pracovního zatížení jsou ideální pro malé firmy.

Western Digital

SHA pro zajištění provozu bez výpadků a odstávek

Přestože jsou NAS zařízení Synology velmi robustní (což dokládá i poskytovaná pětiletá záruka) a navržená tak, aby spolehlivě fungovala v nepřetržitém provozu 24/7/365, nelze vyloučit možnost poruchy nebo nucené odstávky kvůli údržbě. Pro eliminování takových výpadků provozu je určena funkce Synology High Availability (SHA), která nabízí jednoduchý způsob, jak zrcadlit data a maximalizovat dostupnost služeb, které NAS poskytuje. SHA spojuje dva totožné Synology NAS servery do jednoho high-availability clusteru (neboli HA clusteru). Jeden server přejímá roli aktivního serveru, zatímco z druhého se stává záložní pasivní server. Aktivní server zpracovává všechny datové požadavky a služby, přičemž vše je průběžně replikováno na pasivní server. Tak se vytváří systém celkové hardwarové a datové redundance pro případ neočekávaných poruch. Oba servery komunikují pomocí připojení Heartbeat (přes LAN síť a vyhrazený LAN konektor). Pokud aktivní server přestane být dostupný, pasivní server se automaticky aktivuje a zajistí obnovení souborových služeb a aplikací během několika minut. Funkce SHA je dostupná na vybraných zařízeních Synology NAS a testovaný model DS1621xs+ je jedním z nich.

Srovnání výkonu s předchozí generací
Srovnání výkonu s předchozí verzí

Závěrem

Synology DS1621xs+ je skvělý NAS pro menší firmy nebo samostatné kanceláře, pobočky a provozovny, které obvykle dávají přednost stolnímu provedení serveru. Jde o velmi flexibilní řešení s možností postupného rozšíření paměti, cache, konektivity i kapacity. Oproti předchozí generaci stolních NASů od Synology přináší výrazné zvýšení výkonu a při využití rychlé NVMe cache a 10 GbE konektivity se blíží k výkonu enterprise řešení NAS, ovšem za cenu dostupnou i pro malé firmy. V době testování se cena NASu DS1621xs+ pohybovala okolo 37 tisíc Kč (bez DPH).

Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.


Inzerce

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.