facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEMS 7-8/2021

Lenovo ThinkPad C13 Yoga

Test výkonného chromebooku s dotykovým displejem

Ing. Lukáš Grásgruber


Lenovo ThinkPad C13 YogaFirma Lenovo nám umožnila krátce otestovat chromebook ThinkPad C13 Yoga, který nedávno doplnil velmi slabou nabídku zařízení s operačním systémem Chrome OS na našem trhu. Zatímco v západní Evropě a především v USA jsou chromebooky velmi oblíbené, u nás jsou takřka neznámé, nedoceněné a nepochopené. Přitom vývoj IT, zejména pak rostoucí obliba cloudu, stále více zvýrazňuje přednosti jednoduchého a bezpečného operačního systému Chrome OS, který je uživatelsky velmi přívětivý a má nízké náklady na správu. Pro stále větší počet uživatelů v domácnostech i firmách jsou proto chromebooky vhodným řešením přinejmenším v roli sekundárního zařízení.


Chromebook ThinkPad C13 Yoga to jednoznačně potvrzuje, protože kombinuje tradiční přednosti značky ThinkPad a výhody operačního systému Chrome OS. Jde o robustní konvertibilní chromebook pro využití ve firmách i domácnostech. Má kvalitní dotykový 13,3" displej typu IPS s rozlišením Full HD. Nadbytek výkonu dodává chromebooku 4jádrový procesor AMD Ryzen 5 (3500C).

Co je na chromebooku ThinkPad C13 Yoga skvělé

Na první dotek jsem musel ocenit velmi kvalitní mechanické zpracování a robustní konstrukci, která je pro značku ThinkPad typická. Chromebook C13 Yoga má pevné šasi z hliníku a jeho odolnost splňuje i náročné armádní standardy MIL-STD-810H. Robustní konstrukce se bohužel projevuje i na vyšší hmotnosti přibližně 1,5 kg a tloušťce 17,9 mm, což není mnoho, ale v kategorii 13palcových notebooků najdete podstatě lehčí a tenčí modely. Ke kvalitní konstrukci chromebooku patří i podsvícená klávesnice, která je opravdu skvělá a vhodná i pro celodenní práci.

Ve výbavě chromebooku mě potěšila čtečka otisků prstů, která urychlí a usnadní odemykání zařízení. Nadšený jsem byl z množství USB konektorů typů A i C, čtečky microSD karet, audio a HDMI konektoru.

Dvoupásmová WiFi a Bluetooth 5.0 už jsou samozřejmostí. Naopak dvě integrované kamery jsou nadstandardní výbavou a usnadňují práci s konvertibilním chromebookem v různých režimech.

Předností testovaného chromebooku je i velmi rychlé nabíjení přes USB-C z obou stran chromebooku. Při použití originální nebo dostatečně výkonné nabíječky je chromebook ThinkPad C13 Yoga nabitý prakticky za pár minut a připravený na další práci.

Rychlé SSD úložiště – u chromebooků byly dříve běžné paměti typu eMMC, které jsou příšerně pomalé. V současné generaci chromebooků je naštěstí stále častěji nahrazují rychlé SSD disky a ThinkPad C13 Yoga je toho příkladem. Jen je škoda, že kapacita disku není větší, což ještě podrobněji rozeberu v závěru recenze.

ThinkPad C13 Yoga se mi celkově moc líbil, jeho design je elegantní a funkční červená dioda zapracovaná jako tečka v logu ThinkPad na víku chromebooku je prostě sexy.

Co se bude líbit, ale jen někomu

Skalní příznivci značky ThinkPad jistě ocení, že i chromebook ThinkPad C13 Yoga má specifický ovládací prvek v klávesnici, tzv. trackpoint. Všem ostatním bude malý červený joystick mezi klávesami G, H a B překážet, protože jde o archaismus pocházející ještě z dob, kdy notebooky ThinkPad vyrábělo IBM. Trackpoint měl smysl v době, kdy ještě neexistovaly moderní velké a přesné touchpady, které mají elegantně skrytá tlačítka, podporují multipoint ovládání více prsty (gesty) a jsou pro ovládání notebooku ideální. Pro mnoho lidí je ale trackpoint zažitým způsobem ovládání notebooku a Lenovo to respektuje. Já to také respektuji, ale současně vyzývám oběti trackpointu – nebraňte se novým možnostem a osvoboďte se od zvyků, které vás zbytečně omezují.

Lesklý dotykový displej – pro uživatele, kteří budou chromebook používat ve spojení s dotykovým perem nebo k prohlížení obsahu v režimu tablet, bude možná výhodou, že Lenovo ThinkPad C13 Yoga má dotykový displej. Podle mě je ale tak velké a těžké zařízení pro dotykové ovládání přes displej ergonomicky nevhodné. Jak dlouho udržíte zařízení, které váží kilo a půl, v jedné ruce, abyste ho druhou mohli ovládat? Brzy si notebook budete muset položit a v tu chvíli už je na ovládání pohodlnější velký touchpad nebo myš. Dotykové displeje jsou navíc dražší a ve většině případů otravně lesklé, a proto bych u zařízení, které má primárně sloužit v režimu notebook, volil vždy raději matný antireflexní displej. Snaha skloubit v jednom zařízení notebook i tablet totiž nutně vede ke kompromisům. Z dvoukilového notebooku nebude nikdy ani s dotykovým displejem štíhlý elegantní tablet a z tabletu se nestane kvalitní notebook jenom tím, že k němu přidáte klávesnici. Proto před pořízením notebooku zvažte, jestli opravdu potřebujete dvě zařízení v jednom. Nebude to zadarmo.

Lenovo ThinkPad C13 Yoga

Testovaná konfigurace chromebooku Lenovo ThinkPad C13 Yoga je velmi výkonná, ovšem pro většinu uživatelů je výkonnostně předimenzovaná. Použitý procesor Ryzen 5 (3500C) je výkonný mobilní procesor (v rámci nabídky chromebooků), ovšem většina uživatelů pro něj bude těžko na ChromeOS hledat využití. Při větší zátěži procesoru, kterou jsem byl schopen vyvolat prakticky jen spuštěním benchmarku, šla navíc výdrž baterie rapidně dolů. Výkonnější procesor je také potřeba uchladit, a proto se při práci občas ozve ventilátor, což je u chromebooků nezvyklé. Většina chromebooků si vystačí s pasivním chlazením. Při běžném používání chromebooku, což znamená provoz webových aplikací a služeb, bylo vytížení procesoru většinou na úrovni jednotek procent, a výdrž baterie tak ovlivňovala především nastavená úroveň podsvícení displeje. Jedna z hlavních předností systému ChromeOS je v jeho úspornosti a malé náročnosti na výkon procesoru. Na to je vhodné při výběru chromebooku pamatovat a Lenovo tomu vychází vstříc, protože chromebook ThinkPad C13 Yoga nabízí v různých konfiguracích od Athlonu, přes Ryzen 3 a 5, až po Ryzen 7. Méně výkonu přitom znamená delší provoz na baterii. Výdrž testovaného chromebooku bych označil za průměrnou a preferoval bych úspornější konfiguraci.

Kde udělali soudruzi chybu?

Jedinou opravdu výraznou slabinou chromebooku Lenovo ThinkPad C13 Yoga jsou integrované reproduktory umístěné po stranách chromebooku, které jsou opravdu hodně slabé a použitelné jen v nouzi. Kvalitní sluchátka nebo externí reproduktor jsou prakticky nutným doplňkem.

Velkou výhradu mám také k malé kapacitě interního úložiště, ale ta se v podstatě netýká testovaného zařízení. Malé a často i pomalé interní úložiště dat je totiž typickou vlastností většiny chromebooků, což naštěstí pro Lenovo platí jen z poloviny. ThinkPad C13 Yoga má rychlé SSD úložiště s rozhraním NVMe. Jenže s kapacitou pouze 128 GB. U chromebooků je to relativně dobrá hodnota, ale když vám z ní ukousne část operační systém, zbude vám pro aplikace a data jen asi 110 GB, což nutně vede k tomu, že je nutné dostupnou kapacitu disku často hlídat a data podle potřeby přesouvat. Je to otravné, a navíc to omezuje možnost instalace větších aplikací pro Android a Linux, které chromebooky podporují a které by na výkonné konfiguraci chromebooku ThinkPad C13 Yoga bez problémů fungovaly, pokud by pro ně bylo místo. Jenže není.

Problém s kapacitou disku je umocněn tím, že velikost úložiště nelze u chromebooku plnohodnotně doplnit pomocí microSD karty nebo flash disku. Většina aplikací na chromebooku neumí k externím úložištím nativně přistupovat a jako jedinou dostupnou paměť zobrazují pouze interní úložiště. Aplikace pro Android a Linux totiž na chromebooku běží v kontejnerech, což je skvělé pro bezpečnost a stabilitu systému, ale omezuje to přístup aplikací k hardwaru. Jde o problém, který je jistě řešitelný upravením systému Chrome OS, jenže Google má jiné priority, než aby podporoval uživatele v práci s lokálními daty.

Nerad bych vás ale tímto odradil od pořízení nebo alespoň vyzkoušení chromebooku ThinkPad C13 Yoga, který je opravdu výborný. Chromebooky obecně mají spoustu předností, jen správa dat mezi ně zkrátka nepatří.

Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.