facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEMS 7-8/2005

Technická příprava výroby

V rámci komplexního ERP systému



Cílem každého podniku je zabezpečit a udržet si pevné místo na trhu, což je při dobré obchodní strategii zaručená cesta k zisku. Aby se výrobní podnik udržel na trhu v současném konkurenčním prostředí, nemůže čekat jen na požadavky zákazníků. Je potřeba uvádět na trh nové produkty, které uspokojí otevřené i skryté potřeby zákazníků. To znamená, že konkurenceschopnost výrobního podniku je silně závislá na rychlosti reakce na potřeby zákazníků, kvalitě a ceně nabízeného sortimentu.


Většina (nejen) výrobních společností se pro zvládnutí těchto požadavků obrací na modulární ERP systémy. Na trhu působí množství IT firem, od malých až po velké nadnárodní, které výrobním společnostem moderní systémy ERP dodávají v podobě svého vlastního produktu, anebo od renomovaných světových dodavatelů softwaru, ať už se jedná o relativně menší systém, nebo komplexní systém s rozsáhlými možnostmi nastavení funkcionality. Výrobní podniky, které se rozhodnou pro implementaci komplexního modulárního ERP systému, kladou při výběru důraz zejména na schopnosti systému v oblasti řízení a plánování výroby. Stalo se už standardem, že ve většině systémů pro plánování a řízení výroby jsou obsaženy TPV moduly, ovšem jejich obsah se při výběru ERP systému často pokládá za druhořadý. Podcenění funkcionality TPV modulů může mít vážné a dalekosáhlé následky, protože výsledek práce předvýrobní etapy je základním pilířem plánování a řízení výroby. Proto je při hodnocení ERP systémů důležité poznat, do jaké míry dokáží jejich TPV moduly obsloužit konstrukční a technologickou přípravu výroby. ERP systém, který má efektivně obsloužit výrobní podniky s vlastním konstrukčním a technologickým oddělením, musí obsahovat z hlediska modulů TPV tuto funkcionalitu:
· vazba na CAD/CAM systémy,
· tvorba kusovníků,
· tvorba výrobních postupů,
· změnové řízení,
· předvýrobní kalkulace.

Tvorba kusovníků a výrobních postupů
Modul TPV musí obsahovat nástroje pro vytváření kusovníků a výrobních postupů, resp. jejich načtení z jiných souborů. Protože i vytvoření nové konstrukční a technologické dokumentace (dále TPV dokumentace) představuje určitý druh změny, systém by měl umožnit založení nového kusovníku a výrobního postupu s kódem změny, která vyjadřuje startovací hodnotu pozdějšího změnového řízení. Tvorba strukturovaných a inverzních kusovníků se zobrazením ve stromové struktuře a vyhledávání uzlů v kusovnících patří ke standardní funkcionalitě. Výhodou je, pokud systém dokáže už při tvorbě kusovníků zabránit vzniku uzlů. Výrobní postupy musí obsahovat informaci, jak, v jakém čase a za jakou cenu se bude vyrábět (jak - popis operace; kde - určení pracoviště, resp. stroje; v jakém čase - čas přípravy, čas práce, doplňující časy; za jakou cenu - tarifní třída). Dále je z hlediska plánování výrobních kapacit důležitá možnost určení počtu strojů a počtu pracovníků, kteří budou ve stejném čase vykonávat operaci, možnost částečného časového překrytí dvou za sebou jdoucích operací (po vyrobení určeného počtu z dávky mohou tito pracovníci přejít k následující operaci) a možnost definování pevné dávky na operaci (používá se například při galvanických koupelích). Využívání kooperace s jinými výrobními podniky z důvodu absence vhodných technologických zařízení pro realizaci určitých operací patří takřka ke každodenní rutině. Proto je mezi základní funkcionalitu výrobních postupů řazena i možnost definování kooperačních operací. Kooperační operace musí obsahovat informaci o předpokládané ceně a předpokládaném čase realizace včetně přepravy, což se projeví v následné předvýrobní kalkulaci nákladové ceny, ve výpočtu času realizace výroby a v samotném řízení výroby, kde systém automaticky vygeneruje požadavek na kooperaci. V zakázkových výrobách se často stává, že je nutné začít vyrábět na zakázku ještě před kompletním dokončením TPV dokumentace. To znamená paralelní činnost na vývoji a výrobě toho samého výrobku. Pro zvládnutí této, dnes už standardní, situace je nutná schopnost systému zabezpečit uvolnění neúplné výrobní dokumentace do výroby s následným korektním doplněním o dopracovanou dokumentaci.

Změnové řízení
Cílem změnového řízení je sledování geneze výrobku. Objekty, které podléhají změně, jsou atributy vyráběných položek, kusovníky a výrobní postupy. Výhodou je, pokud může být tento všeobecně velmi složitý proces řízený ve dvou stupních. Na prvním stupni je návrh změny s odůvodněním, na druhém její schválení a uvolnění. Aby bylo změnové řízení dostatečně pružné, je dobré, když systém rozeznává několik druhů změn:
· zaváděcí změna - používá se jen při vytváření nové TPV dokumentace, tzn. jedná se o startovací změnu, která může být použitá jen jednou,
· okamžitá změna - realizuje se na vytvořené TPV dokumentaci a je platná okamžitě, tj. bez schvalovacího procesu,
· schvalovací změna - realizuje se na vytvořené TPV dokumentaci se schvalovacím procesem, tj. je platná až po schválení oprávněnou osobou.

Každá změna musí mít stanovenu časovou platnost a své jedinečné číslo, pod kterým je zaevidovaná, schválená, používaná a archivovaná. Nové číslo změny na základě časové platnosti automaticky posouvá předcházející změnu do archivu. Navíc, aby nemohlo dojít k předčasnému použití rozpracované TPV dokumentace, je nutné zabezpečit tyto údaje až do okamžiku jejich schválení a uvolnění. K tomu je potřeba, podle stavu zpracování a zařazení do plánovacího a výrobního procesu, aby TPV modul ERP systému používal alespoň dva typy konstrukční a technologické dokumentace:
· pracovní dokumentace - rozpracovaná dokumentace s ještě nezrealizovanou změnou, je přístupná jen uživateli vykonávajícímu změnu,
· archivní dokumentace - schválená dokumentace platná k určitému datu (minulému i budoucímu), je přístupná všem oprávněným uživatelům.

Pro zjednodušení a urychlení práce uživatele může být dalším typem dokumentace:
· kmenová dokumentace - schválená, aktuálně platná dokumentace, slouží na jednoznačné rychlé zjištění současného stavu, je přístupná všem oprávněným uživatelům.




Předvýrobní kalkulace
Modul předvýrobních kalkulací má splňovat dva základní cíle:
1. Výpočet předběžné nákladové ceny výrobku, kde předběžná nákladová cena výrobku slouží:
· jako informace, zda firma se svými prostředky dokáže vyrobit produkt v přijatelné ceně,
· k pozdějšímu porovnání se skutečností, kterou poskytuje výrobní proces,
· k výpočtu cen vyráběných položek v případě oceňování pevnou cenou (zde je povinný další krok - aktualizace nákladové ceny položky, tzn. zpoplatnění vypočítané ceny za položku).

2. Simulace budoucí nákladové ceny výrobku, kde simulace nákladové ceny výrobku slouží:
· k výpočtu budoucí nákladové ceny vzhledem ke změně hodnot vstupujících do kalkulačního vzorce,
· ke kontrolnímu propočtu nákladové ceny budoucího výrobku ve stadiu konstrukčního a technologického vývoje.

Uživatel musí mít možnost kalkulovat plánované náklady výroby podle vlastního kalkulačního vzorce, ve kterém je určená struktura nákladů. Možnost sestavení a používání více kalkulačních vzorců je výhodou, navíc i funkcionalita systému umožňuje nezávisle editovat kalkulační vzorec na úrovni konkrétní kalkulace položky, přičemž základní tvar vzorce zůstává v systému zachovaný a platný pro další použití. Nezbytnou funkcionalitou pro modul kalkulace v komplexním ERP systému je možnost zadání kritérií výběru:
· položek pro kalkulaci (podle kódu, resp. skupiny položek, podle rozpadu kusovníku atd.),
· kalkulovaného množství (např. kalkulace výrobku podle množství zakázky),
· způsobu kalkulace (vzhledem k definovaným ekonomickým množstvím - EOQ; vzhledem k množstvím určeným rozpadem kusovníku),
· kódu archivace simulované ceny, přičemž při způsobu ocenění pevnou cenou je povinná archivace vypočítaných a aktualizovaných nákladových cen položek.

Další doplňující funkcionalitou pro modul kalkulace v ERP systému je možnost simulace budoucí nákladové ceny, a to na základě zadání:
· data platnosti ceny vstupního materiálu - má praktické využití, pokud jsou v systému uložené dodavatelské ceníky s ohraničenou platností,
· typu TPV dokumentace - např. výběr pracovní dokumentace - slouží ke kontrole vývoje nákladové ceny výrobku při vytváření, resp. úpravě TPV dokumentace,
· typu TPV dokumentace a data platnosti TPV dokumentace - např. výběr archivní dokumentace a data - slouží k výpočtu nákladové ceny výrobku v čase, když vstoupí v platnost nová verze TPV dokumentace.

V návaznosti na tvorbu výrobní dokumentace a změnové řízení je dobré, pokud má uživatel možnost spouštět kalkulaci nákladové ceny navrhovaného výrobku kdykoliv, současně s tvorbou TPV dokumentace, a tak sledovat a určovat vývoj budoucí nákladové ceny výrobku.




Závěr
Technická příprava výroby, do které obvykle zahrnujeme konstrukční a technologickou přípravu výroby, stojí na samém začátku výrobního procesu. Uvádí se, že v předvýrobních etapách je možné ovlivnit až 80 % výrobních nákladů. Zájem podpořit tuto oblast je rozhodně na místě. Podpora technické přípravy výroby bývá standardně obsažená v komplexních systémech typu ERP. Podstatné je při výběru informačního systému důkladně poznat potřeby oddělení konstrukční a technologické přípravy výroby a konfrontovat je s TPV moduly ERP systému.

Autorka článku působí jako analytik pro vývoj IS SPIN ve společnosti Datalock.
Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.


Inzerce

ERP v cloudu

Je skutečně pro každou firmu?

Chcete držet krok s dobou a zvažujete přechod na cloudový ERP systém? Není divu. Cloudová řešení jsou bezpochyby trendem a umožňují firmám rychleji rea­go­vat na změny a nové výzvy, kterým musí v dynamickém a neustále se proměňujícím světě podnikání čelit.