facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEMS 10/2023

Monitor AOC Q27P3CW si skvěle rozumí s notebookem a prací na dálku

Ing. Lukáš Grásgruber


AOC Q27P3CWMonitor AOC Q27P3CW, který jsme měli možnost několik týdnů testovat v naší redakci, je předurčený pro hybridní styl práce. Je to výborný monitor pro uživatele, kteří pracují na notebooku, nebo kombinují notebook a stolní počítač. Nabízí kvalitní obraz, široké možnosti připojení včetně rychlého dokování notebooku přes USB-C a má vestavěnou kameru s podporou funkce Windows Hello. Je tak skvěle přizpůsobený pro hybridní styl práce a je výbornou volbou pro firmy, ale zejména pro domácí kanceláře.


Jak už modelové označení Q27P3CW napovídá, jde je 27″ monitor s klasickým a z mého pohledu velmi elegantním designem s tenkými rámečky po stranách, díky čemuž působí velmi štíhle a výborně zapadne do interiéru kanceláře nebo pracovního koutku. Bezrámečkový design navíc usnadňuje práci při vytvoření konfigurace několika monitorů vedle sebe.

Zaměření na kancelářské využití monitoru odpovídá i jeho rozlišení QHD (2 560 x 1 440), které je pro práci s běžnými kancelářskými aplikacemi výhodnější než rozlišení Ultra HD, za které si připlatí grafici. Díky použitému IPS displeji nabízí testovaný monitor široké pozorovací úhly a dosahuje špičkový jas 350 nitů. Zvlášť pochválit bych chtěl antireflexní povrch obrazovky. Velmi dobře eliminuje nepříjemné odlesky, které na lesklých displejích ruší při práci.

AOC Q27P3CW

Monitor AOC Q27P3CW není určen grafikům, má jen 8bitovou barev­nou hloubku a v dané kategorii nabízí relativně dobrý rozsah barev 114 % sRGB, 93,2 % DCI-P3 a 84,6 % Adobe RGB. Na kategorii kan­ce­lář­ských monitorů má AOC Q27P3CW nadprůměrnou obnovovací frekvenci 75 Hz, která v kombinaci s nízkou dobou odezvy 4 ms umožňuje využít monitor i pro příležitostné hraní her. V domác­nos­tech tak může plnit roli všestranného monitoru pro práci i zábavu.

Monitor AOC Q27P3CW má flexibilní stojan, který umožňuje ergonomické nastavení displeje do optimální polohy pro daného uživatele, což by mělo být samozřejmostí u každého monitoru pro dlouhodobou práci. Otočný kloub na zadní straně umožňuje naklopení monitoru o –5° až +35° a otáčení až do režimu pivot. Důležitá je i možnost nastavení výšky v širokém rozsahu. Také zmíněnou integrovanou webovou kameru s rozlišením 2 MP lze během videokonferencí natočit do optimálního úhlu, nebo zcela otočit dolů, pokud ji zrovna nevyužíváte a chcete mít větší pocit soukromí.

Pro ochranu zdraví jsou kromě ergonomic­ké­ho nastavení polohy monitoru důležité i použité technologie Flicker Free, která zabraňuje nepříjemnému problikávání obrazu, a technologie Low Blue Light, která blokuje škodlivé paprsky modrého světla, aniž by ovšem došlo k ovlivnění barev obrazu. Nejde tedy o nějaký softwarový filtr, po kterém obrazovka pohasne jako v nočním režimu.

K hlavním přednostem monitoru AOC Q27P3CW patří široké možnosti připojení. Záda monitoru obsahují širokou škálu portů, kterou můžete použít pro připojení monitoru. K dispozici je dvojice konektorů HDMI 1.4 a dva DisplayPorty 1.2. Záda monitoru obsahují také 3,5mm audio jack pro připojení sluchátek a USB rozbočovač pro připojení (dokování) notebooku jediným kabelem přes konektor USB-C, který přenáší obraz, zvuk i data a současně zajistí i nabíjení výkonem až 65 W. Notebook lze takto připojit i do sítě LAN přes konektor RJ45, který je rovněž k dispozici.

Integrovaný USB rozbočovač se dvěma konektory USB-A (USB 3.2 Gen 1) zezadu a dvěma z boku monitoru je velmi praktický nejen pro dokování notebooku, ale usnadňuje i připojení různých periferií a optimalizaci kabeláže na stole. Navíc boční porty jsou snadno přístupné a nahmatáte je, aniž byste se na ně museli podívat, což se hodí například pro připojení flash disku.

IT Systems TIPNa závěr ještě dodejme, že integrované reproduktory (5 W + 5 W) nejsou u monitoru AOC Q27P3CW jen pro parádu a nabízí relativně kvalitní zvuk pro kancelářské využití. Např. při videokonferencích se na ně můžete spolehnout a nemusíte řešit externí ozvučení.

Monitor se v době testování prodával za cenu kolem 6 600 Kč (včetně DPH), což je za takto skvěle vybavený a kvalitní monitor výborná cena. Proto jsme se rozhodli monitoru AOC Q27P3CW udělit redakční ocenění za poměr cena/výkon.

 
Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.


Inzerce

5+1 možností, jak a kde automatizovat procesy pomocí ERP systému

Do úspěšných firem se ERP systémy postupně „vkrádaly“ už od 90. let 20. století. Od té doby se však výrazně posunuly, takže podnikům nabízí úplně nové možnosti.