facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEMS 10/2007

Správa IT s novou verzí PCinfo MagicEYE

Zdeněk Gric


Vzhledem k neustálému zvyšování aktivit BSA a medializaci případů softwarového pirátství se zvyšuje také ochota podnikových manažerů investovat do evidence a auditů softwaru ve firmách. V každém případě je to totiž lepší než se vystavovat případnému postihu ze strany soudních orgánů, zejména v případech, kdy nelegální software na počítač nainstaluje některý ze zaměstnanců firmy.
Mezi programy, které usnadňují evidenci softwaru i hardwaru patří řešení PCinfo MagicEYE softwarové firmy FairNet.



Sběr dat pro audit

PCinfo MagicEYE se skládá ze dvou částí – první z nich je PCinfo MagicEYE Desktop, druhou pak PCinfo MagicEYE Client. Desktop je vlastně řídící program s grafickým rozhraním, který slouží k ovládání všech funkcí potřebných k vytvoření auditu. Umožňuje také dálkové řízení počítačů v síti a vzdálenou instalaci programů (tato funkce jistě potěší zejména správce velkých sítí). Druhá část, Client, plní funkci jakéhosi sběrače dat z auditovaných počítačů. V případě počítače v síti se instaluje přímo na tento počítač. Při potřebě auditovat PC, které v síti není připojeno, vytvoří Desktop instalaci Clienta na disketu nebo na flashdisk. Další možností, jak testovat počítač v síti, je přístup do PC přes internet pomocí protokolu FTP.
Komunikace mezi Desktopem a Clientem probíhá v ideálním případě po síti, v ostatních případech za pomoci externího média, na které Client zaznamená do souboru stav auditovaného počítače. Tento soubor pak lze pomocí Desktopu importovat do databáze programu.

Obr. 1: Podrobný popis naskenovaného hardwaru
Obr. 1: Podrobný popis naskenovaného hardwaru

Sestavy a evidence majetku

Pomocí programu lze provádět evidenci a správu softwaru, licencí (bez správy multilicencí), hardwaru a majetku. Naskenované údaje lze samozřejmě doplnit ručně o řadu údajů, které nelze získat automaticky. Mezi nimi zatím chybí možnost přiřazení elektronické dokumentace, jako například přiřazení naskenovaných faktur, textů smluv a obrázků.
Prezentace dat pak probíhá pomocí předdefinovaných tiskových sestav a grafů. Program také disponuje možností tvorby vlastních uživatelských sestav a pohledů. Sestavy lze tisknou, prohlížet na obrazovce počítače nebo exportovat do několika datových formátů. Chybí snad jen aktivní reporting – rozesílání vybraných sestav zainteresovaným uživatelům pomocí elektronické pošty.

Obr. 2: Informace o softwaru z registru a MSI
Obr. 2: Informace o softwaru z registru a MSI

Novinky ve verzi 5.5

Program ve své nejnovější verzi rozšiřuje řadu implementovaných funkcí. Jedná se o testování multimediálních a jiných datových souborů a z ní vyplývající možnost získání celkového přehledu nejen o programech na skenovaných počítačích, ale také o vytvoření statistik datových souborů včetně obsazení kapacity pevných disků. Mezi nové funkce patří i detekce a statistika ovladačů ODBC, která pomůže odhalit potencionální problémy uživatelů s jejich připojováním k libovolné databázi.
Další zcela novou funkcí je skryté testování. Uživatel tak nemá možnost zjistit, že je jeho počítač auditován. Změněna byla také statistika MSI a Registrů, která byla rozšířena o další souhrny, například o sumu jednotlivých programů na základě detekce z MSI a registru. Vylepšená byla i detekce mobilních procesorů a pevných disků.

Obr. 3: Ukázka importovaného číselníku programů
Obr. 3: Ukázka importovaného číselníku programů

Řešení přináší i bonusy

K přednostem programu patří možnost vytvářet audity i z počítačů pracujících na dnes již archaických verzích operačního systému DOS a Windows 3.x . Zvládá také samozřejmě všechny současné operační systém Windows a Linux. Další výhodou programu je možnost importovat osoby (uživatele) z databáze Aktive Directory a také množství neustále aktualizovaných číselníků (výrobci softwaru, programy, softwarové balíky a profily, typy licencí). Tyto číselníky uspoří při instalaci programu a jeho uvádění do provozu opravdu hodně práce. Lze je samozřejmě aktualizovat i ručně, moc programů, které neobsahují, ale zřejmě nenajdete. Program nabízí také takzvaný BonusPack, tedy nabídku freewarových programů, které představují alternativu k použitému, nelegálně nainstalovanému softwaru.
Přestože jsou do programu zařazeny také některé funkce pro monitorování provozu IT (vzdálené skenování, časové plánování, ...), jeho komplexní sledování je možné jen s přídavným modulem MagicGuardian.

Obr. 4: K dispozici je i podrobný popis operačního systému
Obr. 4: K dispozici je i podrobný popis operačního systému

Kladivo na uživatele

Dalším rozšířením funkcí a statistik se systém PCinfo MagicEYE stává ještě přitažlivějším pro správu, evidenci a audit výpočetní techniky. Pracovníky, kteří mají tuto oblast na starosti, zcela jistě nejvíce potěší možnost skrytého testování počítačů v síti. Tato funkce zamezí uživatelům instalovat, třeba i na přechodnou dobu, programy a nahrávat na firemní počítače filmy, hry a hudbu. Nikdy si totiž nemohou být jistí, že právě jejich počítač je před kontrolou v bezpečí.
Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.


Inzerce

Signys Logistics: Řízení skladů přes mobilní aplikaci efektivně a online!

Moderní logistika vyžaduje efektivní a spolehlivé řešení pro řízení skladů a sledování zásob. S aplikací Signys Logistics a modu­lem řízených skladů WMS Signys máte na dosah ruky nástroje, které vám umožní zvýšit efektivitu vašich logistických operací a dosáhnout tak co nejvíce optimálního využití zdrojů.