facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEMS 7-8/2022

Perfektní dvojka monitorů do kanceláře

Otestovali jsme kombinaci monitorů Dell P2423DE a Dell P2423D

-red-


DellMonitory značky Dell jsme v naší redakci dlouho netestovali. Když jsme tedy dostali příležitost vybrat si některou z novinek na testování, vybrali jsme si rovnou dvě. Monitory Dell P2423DE a Dell P2423D nás totiž zaujaly nejen samostatně svými parametry, ale také zajímavou možností vzájemného propojení, které umožňuje efektní uspořádání dvou monitorů s minimem kabelů. Pojďme se společně podívat, co nové monitory Dell umí a jak si spolu testovaná dvojice rozuměla.


Na první pohled

Protože oba monitory jsou na první pohled stejné a velmi podobné jsou i z hlediska většiny vlastností, budu je hodnotit společně. A začnu tím, co je vidět na první pohled – monitory Dell P2423 se designérům velmi povedly. Nejde přitom jen o můj subjektivní názor, protože design monitorů poutal v redakci zaslouženou pozornost kolegů i z jiných oddělení, kteří se vždy rádi přijdou podívat, co právě testujeme. A nebudu nijak přehánět, když napíšu, že jejich reakce na testované monitory byly tentokrát výhradně pozitivní až nadšené. Šedočerný design monitorů Dell je elegantní a střídmý, ale rozhodně není fádní a všem bez výjimky se líbil. Vzhledem i funkčností. Černé bezrámečkové displeje s tmavě šedou zadní stranou jsou umístěny na stříbrném ergonomickém stojanu, který umožňuje nastavení polohy monitoru do optimální polohy pro sledování, což je předpokladem pro pohodlí a zdraví při mnohahodinové práci v kanceláři.

Skrz stojan je navíc možno vést kabely tak, aby nepřekážely na stole. I taková zdánlivá maličkost přispívá k pohodě při práci. K té už dnes nutně patří i technologie monitorů, které omezují vyzařování škodlivého modrého světla a blikání obrazu. Každý výrobce jim říká jinak, u Dellu mají souhrnné označení ComfortView Plus a při delším sledování monitoru prokazatelně snižují únavu zraku.

Kvalita obrazu daleko za hranicí kancelářských požadavků

Nyní přejděme od designu k základním parametrům obou monitorů. Jak už jejich modelové označení napovídá, jde o 24" monitory (přesně 23,8") s QHD rozlišení 2 560 × 1 440, které je v dané velikosti pro kancelářskou práci optimální. Mimochodem, pokud by pro někoho byly 24palcové monitory malé, může si prakticky stejnou dvojici monitorů pořídit ve velikosti 27". Model DE je dokonce k dispozici i ve velikosti 32".

Oba testované monitory mají IPS panel, který typicky nabízí široké pozorovací úhly (178° horizontálně a vertikálně). To se hodí v případě, že obsah displeje někomu ukazujete, ale také to rozšiřuje pracovní prostor uživatele, který má k dispozici kvalitní obraz bez zkreslení bez ohledu na pozici, ze které monitor sleduje. Navíc je pro IPS typické i výborné podání barev (99 % sRGB), které jsou konzistentní a dostatečně syté i pro příležitostnou práci s grafikou, pro niž jsou určeny jiné typy monitorů. Přesto i tuto funkci monitory Dell P2423 částečně zastanou.

Dodejme ještě, že odezva 5 ms, obnovovací frekvence 60 Hz, statický kontrast 1 000:1 a maximální jas 300 cd/m2 jsou pro monitor do kanceláře více než dostačující. Jediný ze základních parametrů monitorů, který mi nevyhovoval, je tak poměr stran 16:9, což se hodí spíše pro domácí víceúčelové monitory, zatímco pro kancelářský monitor je podle mě ideální poměr 16:10. Zdá se to jako maličkost, ale v práci se každý centimetr na výšku počítá kvůli různým horizontálním lištám a panelům nástrojů, které omezují pracovní prostor.

Také antireflexní povrch displeje by mohl být o trochu účinnější (rozuměj matnější). Funguje totiž skvěle při sledování monitoru zpříma, ale při pohledu více z boku se povrch obrazovky začíná lesknout, což částečně omezuje zmíněnou výhodu širokých pozorovacích úhlů IPS displeje. Nejde o nic zásadního, ale drobný prostor pro zlepšení by tu byl.

Snadné nastavení a ovládání

Přestože k nastavení monitoru přistupuje uživatel při běžném použí­vá­ní jen zřídka, velice nás potěšilo, že i zde konstruktéři monitoru přemýšleli a nabídli pohodlné a současně elegantní řešení. K ovládání totiž slouží malý joystick na zadní straně monitoru u pravého dolního roku z pohledu uživatele, který intuitivně padne do ruky a umožňuje pohodlné nastavení monitoru jedním prstem. I když se může zdát zvláštní ovládat monitor tlačítkem, které nevidíte, věřte, že je to pohodlnější než tlačítka na přední straně monitoru ovládaná palcem.

Kromě nastavení parametrů zobrazení samotného monitoru lze pomocí softwaru nástroj Dell Display Manager nastavit také způsob zobrazení (rozvržení) jednotlivých aplikací a oken. Dell Display Manager umožňuje uspořádat aplikace do dlaždic, využívat přednastavená rozvržení nebo nastavit klávesové zkratky pro různé způsoby zobrazení. Nástroj automatického obnovení je přitom schopný si pamatovat, kde jste přestali, takže vaše oblíbené rozvržení aplikací se po zapnutí samo nastaví tak, jak jste je opustili.

Možnosti připojení aneb to nejlepší na konec

Zatímco předchozí popis se týkal obou testovaných monitorů Dell, nyní je třeba zpozornět a pečlivě rozlišovat, o jaký model se jedná.

Monitor Dell P2423DE, který je o poznání dražší, totiž nabízí širší možnosti připojení. Má nejen konektory HDMI 1.4, DisplayPort 1.4, ale také USB-C. Lze ho tak využít i jako dokovací stanici pro připojení notebooku. Monitor je vybaven čtyřportovým rozbočovačem USB 3.2 a konektorem LAN pro připojení do sítě. Díky tomu lze k monitoru jednoduše připojit a „zadokovat“ notebook nebo tablet pomocí jediného kabelu USB-C. Vestavěný USB rozbočovač v takovém případě zajistí propojení notebooku s dalšími zařízeními (klávesnice, myš, externí disk, webkamera atd.). Přitom se bude připojený notebook nabíjet výkonem až 90 W. Takto flexibilní možnosti připojení monitoru jsou prostě skvělé.

Monitor Dell P2423D je levnější a jednodušší. Nabízí možnosti připo­je­ní pouze přes HDMI 1.4 nebo přes Displej Port 1.4, který ovšem nemusí být zapojený do počítače, ale je možno využít i vzájemné propojení obou testovaných monitorů přes konektor Displej Port out na monitoru Dell P2423DE. Takovému zapojení se říká Daisy Chain a jde o efektivní řešení, jak si rozšířit pracovní prostor využitím více monitorů. Výsledkem je více prostoru a méně kabelů, což dokonale naplňuje styl moderní kanceláře. Jinak řečeno, monitor Dell P2423DE je skvělý, ale v kombinaci s modelem Dell P2423D je ještě lepší.

Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.


Inzerce

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.