facebook LinkedIN LinkedIN - follow
PříLOHA 6/2003

Mobilní business intelligence v praxi

Řešení Mobilní kufr pro realizaci bleskových průzkumů






Hodnota informace je velmi proměnlivá v čase. Zjednodušeně lze říci, že od okamžiku získání informace klesá velmi strmě její obchodní hodnota téměř k nule a pro zajištění a udržení konkurenceschopnosti je třeba klíčové obchodní informace velmi rychle zachytit a zpracovat. Jak toho ale dosáhnout, když pro získání finální informace, která podmiňuje správné rozhodnutí, je třeba oslovit formou průzkumu přímo v terénu řadu respondentů a jejich odpovědi na místě vyhodnotit? Jednou z odpovědí na uvedenou otázku je řešení Mobilní kufr, které společně sestavily společnosti Dataware a Kvados a nedávno jej několikrát v praxi úspěšně prezentovaly při realizaci bleskových on-line průzkumů na různých konferencích a výstavách.

Pohotové a mobilní řešení
Cílem řešení Mobilní kufr je zajistit stále aktuální informace pro zadavatele průzkumu, s reakcí a odezvou zhruba v řádu několika minut, s využitím řešení mobilních zařízení na platformě Intel. Podstatné je, že vše potřebné, včetně komunikačního a serverového řešení, se vejde do jednoho kufru a zařízení je schopné provozu během 15 minut od jeho otevření.

Řešení Mobilní kufr používá modul řešení myAVIS Dynamické formuláře společnosti Kvados, ve kterém se konfigurují otázky průzkumů a sbírají se odpovědi respondentů z mobilních zařízení. Získaná data jsou předávána do datového skladu společnosti Dataware na technologii MS SQL server a e-BI Panorama Software, kde jsou vyhodnocena, graficky zpracována a prezentována. Celé řešení je vhodně doplněno VIP mobile Office Light s technologií myAVIS.

Pro vlastní sběr informací jsou v základním provedení v kufru připraveny čtyři kapesní počítače T-Mobile MDA.

Možné scénáře využití
Pomocí metodiky, kterou obsahuje analytická část řešení Mobilní kufr, mohou zadavatelé průzkumů velmi rychle získat snímek chování svých klientů on-line, s možností okamžité analýzy výstupu. Firmy tak mohou například přímo v prodejnách zjišťovat a okamžitě analyzovat, kdo a co kupuje v průběhu dne. Zadavatel tak velice rychle touto metodou zjistí, na koho se v určitý čas v prodejnách zaměřit a s jakou nabídkou. Nebo například při startu nové kampaně může okamžitě monitorovat, zda je kampaň správně zacílená, či nikoliv, a je možné provádět korekce na základě aktuálních a pravdivých reakcí trhu.

Kdo stojí v pozadí
Řešení Mobilní kufr je společným projektem několika firem, jejichž technologie a know-how jsou v něm uplatněny. Kromě již zmíněné firmy Dataware se jedná o firmy Kvados (oba členové sdružení e-commerce group), Microsoft, GFK, Incoma Consult, T-Mobile, Hewlett-Packard a Intel.

Testování v praxi
Řešení bylo testováno v praxi tři roky na mnoha významných akcích, jako například Konferenci o rozvoji obchodu, Kongresu Marketing a Management, konferencích Marketing Reserach 2002, Intraco, Invex, Road Show a Microsoft Embedded & Mobile Developer, kde byl Mobilní kufr poprvé představen ve své kompaktní podobě a pod svým současným označením.

Technologie použité v Mobilním kufru:
. MS SQL Server 2000, Pocket PC (Microsoft)
. myAVIS technologie dynamických formulářů, která se používá pro snadnou tvorbu a přenos otázek průzkumu pomocí PDA zařízení a GPRS, případně GSM (Kvados)
. e-BI Panorama SW manažerská nadstavba (Dataware), která se využívá pro prezentaci výsledků
. GPRS Sim karty nainstalované a předem připravené k okamžitému přenosu (T-Mobile)
. MDA T-Mobile přenosné kapesní počítače s operačním systémem Pocket PC (T- Mobile)

Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.


Inzerce

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.