facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEMS 10/2022

Kvalitní dokovací monitor do kanceláře

Testovali jsme monitor NEC MultiSync EA242F

-lg-


NEC MultiSync EA242FVýrobci monitorů velmi rychle zareagovali na rostoucí počet uživatelů, kteří kombinují práci v terénu na obrazovce notebooku a práci v kanceláři, ať už domácí, či firemní. Právě pro takové uživa­te­le jsou ideální monitory, které umožňují pohodlné připojení notebooku jedním kabelem a rychlý přechod z režimu přenos­né­ho počítače na plně vybavené pracoviště s velkou obrazov­kou, klávesnicí, myší a dalšími periferiemi. A kde je poptávka, objeví se rychle i nabídka, a proto dnes v portfoliu všech vel­kých značek najdete tzv. dokovací monitory. Výjimkou není ani značka NEC, která nám umožnila jeden z takových monitorů, model NEC MultiSync EA242F, testovat přímo u nás v redakci.


Mohli jsme se tak ujistit, že NEC se stále drží svého „rukopisu“, ve kterém si vždy zakládal především na kvalitě a precizním zpracování. Produkty NEC se proto většinou nepodbízejí nízkou cenou, ale sázejí na to, že zákazníci ocení vyšší přidanou hodnotu například v podobě robustní konstrukce, bohaté nabídky funkcí a možností připojení. V neposlední řadě také velmi kvalitní obraz, který musí být základem i u kancelářského monitoru. Proto u něj začněme.

Front

NEC MultiSync EA242F je osazen kvalitním IPS panelem s úhlopříčkou 23,8", rozlišením FullHD (1 920 x 1 080), typickou dobou odezvy 5 ms a maximálním jasem 250 cd/m, který je nižší, než je dnes obvyklé, ale pro práci ve standardně osvětlené místnosti je zcela dostačující. Pro použití IPS panel jsou typické nejen široké pozorovací úhly, ale také velmi dobré podání barev. I díky tomu testovaný monitor obsáhne barevný prostor 101,6 % sRGB a 75,3 % AdobeRGB, což na kancelářský monitor není vůbec špatné.

Ke kvalitnímu zobrazení, ale také k většímu pohodlí při práci zásadním způsobem přispívá antireflexní povrch displeje monitoru, který je nejlepší ze všech monitorů, které nám v poslední době prošly redakcí. Spolehlivě brání nežádoucím rušivým odleskům a zrcadlení. Dalším důležitým prvkem, který nejen přispívá k pohodlí při práci, ale také chrání naše zdraví, je ergonomický stojan, který umožňuje nastavení displeje do optimální polohy. NEC EA242F nabízí široké možnosti přizpůsobení polohy displeje nastavením výšky v rozsahu 150 mm, otáčením, naklápěním i pivotem. Stojan je navíc mimořádně robustní, takže je dobře připravený na časté změny nastavení, což je ideální pro sdílená pracoviště. Mimochodem, monitor má velmi tenké rámečky po stranách, což je nejen hezké, ale také výhodné v sestavě více monitorů vedle sebe. A k většímu komfortu přispívají také technologie Low Blue Light a Flicker-Free, jakož i integrovaný snímač okolního osvětlení pro automatické přizpůsobení jasu.

NatáčeníSide

Jak už bylo naznačeno v úvodu, NEC EA242F je tzv. dokovací monitor, který je vybaven konektorem USB-C s výkonem 65 W a 4portovým rozbočovačem USB 3.1. Díky tomu lze k monitoru jednoduše připojit notebook a rozšířit či zrcadlit z něj obraz na monitor pomocí jediného kabelu. Monitor přitom bude připojený notebook nabíjet, a navíc nabízet přístup k dalším zařízením na vestavěném USB rozbočovači, což může být myš, klávesnice, externí disk atd. Chybí jen konektor LAN pro připojení k síti kabelem. Plnohodnotnou dokovací stanici s LAN připojením nabídne až letošní novinka NEC MultiSync EA242WU, na jehož redakční test se můžete těšit v některém z příštích čísel. Naopak navíc oproti podobným monitorům je k dispozici analogový konektor D-sub, a především dva konektory DisplayPort in/out, pomocí kterých lze jednoduše rozšířit plochu obrazovky vzájemným propojením vícera monitorů (režim Daisy Chain). Nechybí ani oblíbený konektor HDMI, audio konektory a malé integrované reproduktory (1 W + 1 W). NEC MultiSync EA242F je zkrátka skvěle vybavený monitor pro moderní kanceláře.

Konektory

Informace o distributorech Sharp NEC naleznete na web stránkách výrobce.
Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.


Inzerce

Jak si vedou české firmy v kybernetické bezpečnosti

Praktické zkušenosti z oblasti etického hackingu a penetračního testování

Komplexní zabezpečení pod­ni­ko­vé infrastruktury, počínaje výpočetními systémy přes úložná řešení, až po komunikační linky není jednoduchá záležitost. S větší či menší úspěšností se o to snaží každá organizace.