facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEM 12/2003

Kapesní počítače v podnikové praxi

Marek Hadra


V posledních letech doznal svět počítačů značných změn. Velkou popularitu si získaly přenosné počítače umožňující eliminovat ztracený čas obchodníků, manažerů, technických pracovníků či novinářů na cestách. Přenosné počítače, jako jsou notebooky, Tablet PC, PDA nebo Smart telefony, dokáží snižovat investice, pomáhají zvyšovat efektivitu prodeje a optimalizují neefektivní činnosti.


Notebook, který dnes dokáže plně nahradit stolní počítač a navíc má tu výhodu, že ho můžete mít u sebe i mimo kancelář, je vynikajícím pomocníkem. Důležitá data nosíte neustále s sebou a v případě potřeby se můžete kdykoliv připojit buď přímo do podnikové sítě, nebo alespoň k internetu, s následným vytvořením zabezpečeného šifrovaného spojení pomocí VPN do vaší firmy. V dnešní době je možností k připojení mnoho. Ať už jde o spojení přes pevnou linku, mobilní telefon či Wi-Fi Hotspot, dosáhnete vždy stejného cíle – můžete mít kdykoliv a kdekoliv aktualizované informace.

Nevýhodou tohoto řešení však zůstává stále relativně vysoká hmotnost a rozměry notebooků a jejich krátká výdrž na baterie, v některých oborech může vadit i dosti dlouhá doba zprovoznění (dlouhý náběh operačního sytému). Nezanedbatelnou nevýhodou je také jejich sále vysoká cena.


Sony Ericsson P900
V říjnu byl celosvětově představen nový komunikátor Sony Ericsson P900. Jedná se o vylepšenou verzi oblíbeného komunikátoru Sony Ericsson P800. Je vybaven celou řadou moderních technologií a funkcí, ze kterých je třeba jmenovat alespoň Bluetooth, GSM, GPRS, e-mail, SMS, MMS či EMS, které zaručují bezproblémovou komunikaci s okolním světem, ať jste kdekoliv. Dobrým krokem výrobce bylo vybavit přístroj vynikajícím browserem Opera. Stejně jako u předchozího modelu zůstala i zde možnost odejmutí klávesnice (pro vkládání dat pak slouží dotykový displej a graffiti ploška). Při zavřeném flipu je nyní vidět větší část displeje, který dokáže zobrazovat 65 536 barev oproti původním 4096.


Sony Ericsson P900 nabízí tyto technické parametry a funkce:
  • Triband GSM 900/1800/1900 MHz,
  • konektivita: Bluetooth, IrDA, kabel,
  • SMS, EMS, MMS,
  • operační sytém Symbian 7.0,
  • doba hovoru maximálně 13 h (v praxi 7 h),
  • výdrž ve standby modu až 400 h,
  • váha i s flipem 150 g (P800 158 g s flipem a 148 g bez flipu),
  • rozměry 57×115×24 mm (P800 59×117×27 mm),
  • podpora Tegic T9 (P800 neměl T9),
  • 16 MB RAM (P800 12 MB RAM),
  • 48 MB Flash ROM (P800 32 MB),
  • displej 208×320 bodů, 65 tisíc barev,
  • přiložena 32 MB paměťová karta Memory Stick Duo (maximální použitelná velikost 128 MB).
Přístroj zatím není v prodeji a dostane se na trh koncem letošního roku, v USA a Číně začíná distribuce počátkem roku příštího. Cenové odhady se pohybují kolem 25 000 Kč.

Na scénu přichází PDA
Alternativou k vyřešení těchto nedostatků mohou být kapesní počítače, tzv. PDA (Personal Digital Assistant). PDA vám umožní skutečně si vychutnat výhody mobilního přístupu k podnikovým (ale i jiným) informacím kdykoliv a odkudkoliv. Hlavními výhodami těchto zařízení jsou malé rozměry a hmotnost, ale také vysoká rychlost uvedení do chodu. Odpadají dlouhé desítky sekund při startu systému. PDA je připraveno plnit svoji funkci prakticky okamžitě po zapnutí (desetiny až jednotky sekund). Za zmínku stojí i velice příznivé ceny, které se dnes pohybují nejčastěji kolem hranice deseti tisíc korun. Samozřejmostí je snadná synchronizace dat s desktopem nebo notebookem a zmíněná možnost připojení k síti.

V PDA se můžete setkat buď s operačním systémem Palm OS, nebo operačním systémem od společnosti Microsoft (Pocket PC 2002 nebo Windows Mobile 2003). Zařízení s Palm OS jsou celosvětově zatím rozšířenější a skýtají několik výhod, ke kterým patří zejména delší doba provozu na baterie (až několik dní bez nutnosti nabití), nepatrně nižší hmotnost a menší rozměry. Naproti tomu platforma Pocket PC, respektive novější varianta Windows Mobile 2003, boduje zejména díky intuitivnímu ovládání (to je prakticky shodné s klasickými Windows) a snadnému vývoji nových aplikací.

Eurotel SmartPhone
Zajímavou alternativou kapesních počítačů jsou tzv. SmartPhone. Jedná se o zařízení, která slučují vlastnosti a funkce kapesních počítačů a mobilních telefonů. Z toho jsou zřejmé i jejich možnosti a způsob použití. Využijete je prakticky všude, kde byste jinak použili PDA, a bonusem vám bude bezproblémová komunikace s okolím. Nepotřebujete totiž žádný Wi-Fi Hotspot nebo další mobilní telefon.

Již v květnu se Eurotel odhodlal k odvážnému kroku a jako první v Evropě uvedl do prodeje SmartPhone HPC Tanager, ovšem pod svým vlastním názvem – Eurotel SmartPhone.


Přístroj nabízí tyto vlastnosti:
  • Triband GSM 900/1800/1900 MHz,
  • hmotnost 127 g,
  • pozměry 120×50×23,5 mm,
  • délka hovoru až 150 min,
  • pohotovostní režim až 100 h,
  • GPRS - Class 8 (4+1), WAP, MMS,
  • IrDA,
  • displej TFT LCD 176×220 pixelů, 65 tisíc barev,
  • přídavný digitální fotoaparát,
  • SDIO/MMC slot,
  • 16 MB interní paměť, možnost přídavných paměťových karet,
  • hlasitý odposlech,
  • hlasový záznamník.
Eurotel prodává přístroj za 15 995 Kč včetně DPH, nebo také za dotovanou cenu 6 995 Kč.

I když primárním určením PDA je správa času (prakticky vždy obsahuje aplikace jako Kalendář, Kontakty, Úkoly a Poznámky), často je vybaven i kancelářskými aplikacemi, jako jsou Word, Excel a Outlook. Stále častěji do nich výrobci integrují i přehrávače hudby, videa nebo prohlížeče souborů. Svým vybavením se tedy očividně začínají podobat klasickým počítačům.

Příklady nasazení PDA v podnikové sféře
V podnikové praxi je možno PDA nasadit na mnoha úrovních a vždy to přinese zvýšení produktivity práce. Kapesní počítač využijí manažeři (připojení k internetu přes Access Point), pracovníci marketingu a obchodníci při průzkumu trhu (okamžité zaznamenávání informací a on-line posílání do firmy), pracovníci výzkumu a vývoje (sběr dat, analýza vzorků, laboratorní testy).

PDA najdou uplatnění i ve výrobě, skladech nebo expedici, díky možnostem bezdrátového napojení na skladové hospodářství, účetnictví, napojení na bezdrátové čtečky čárového kódu přes Wi-Fi průmyslové terminály a možnosti přímého exportu dat do CRM a ERP systémů.

V oblasti dopravy a distribuce zboží se využití PDA přímo nabízí. Řidiči mohou mít přes satelit, GPS telefony, mobilní telefony nebo Wi-Fi Hotspoty (např. při zastávce na čerpací stanici) dokonalý přehled o cestovní navigaci, průběhu nakládek a vykládek zboží nebo optimalizaci své trasy.

V IT oblasti se mohou z výhod PDA těšit zejména administrátoři sítí. Poslouží jim při monitorování a sledování všech klíčových komponent sítě pomocí VPN, tj. k monitoringu serverů, pracovních stanic, terminálů, záložních zařízení, tiskáren a dalších speciálních zařízení. Mohou snadno sledovat stav pracovních stanic, on-line řešit jejich bezpečnost (sledování skenování antivirovými programy, aktualizace antivirových programů). Pomocí PDA mohou tento provoz v síti nejen sledovat, ale i na dálku řídit. Vzdáleně lze například provést vypnutí či restart serveru, anebo dokonce zavedení systému z virtuálního disku (předem připravený obraz operačního sytému s nadefinovanými parametry uložený na určitém, předem definovaném místě).

T-Mobile MDA II
Také T-Mobile má svůj nový SmartPhone, a to dokonce už druhý v pořadí – T-Mobile MDA II. SmartPhone (komunikátor) T-Mobile MDA II by se měl do rukou prvních uživatelů dostat ještě před koncem letošního roku. Přístroj běží na operačním systému Windows Mobile 2003 Phone Edition, má integrovaný digitální fotoaparát, technologii Bluetooth a díky 400 MHz procesoru jde i o velmi rychlé PDA. Kromě toho disponuje prakticky všemi dnes známými a dostupnými funkcemi, které byste hledali u pokročilého mobilního telefonu. Nechybí tedy ani WAP nebo GPRS. Přístroj nabízí tyto základní parametry a vlastnosti:

  • hmotnost s baterií 185 g,
  • rozměry 69,9×130×18 mm,
  • pohotovostní doba max. 130 hod,
  • doba hovoru max. 210 min,
  • Triband GSM: 900/1800/1900,
  • displej TFT 240×320, 64 tisíc barev,
  • paměť: 128 MB,
  • diktafon,
  • hlasitý odposlech,
  • IrDA, Bluetooth, USB.
Cena přístroje zatím nebyla stanovena.

Kapesní počítač je zkrátka možno využít téměř všude a jen blázen by se jeho nasazení bránil. Vždyť být neustále „on-line“ je dnes k nezaplacení. Několik tipů na koupi kapesního počítače najdete v naší tabulce. Trh s PDA je už natolik obsáhlý, že víte-li, co od přístroje očekáváte, určitě si vyberete.

Přehled PDA je k dispozici :::zde:::

Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.


Inzerce

Automatizace ve výrobě potravin není výsadou jen velkých firem. Jak na to krok za krokem s ERP systémem?

Stejně jako většina podniků, čelí i potravinářská výroba v dnešní době řadě výzev: nedostatku kvalitních zaměstnanců, vyso­kým cenám energií i zdražování surovin. K tomu se přidává velmi přísná legislativa a nutnost hlídat řadu ukazatelů u surovin i hotových výrobků.