facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEM 5/2003

Informační společnost






05-2003

Společnost ICZ s novým generálním ředitelem
Tomáš Čech přebírá polskou pobočku Acer
Nové posily v marketingovém týmu FSC
Jiří Rašek technickým ředitelem Xerox CR
Anect posílil o nového vedoucího marketingu
Cleverlance obsadila pozici Business Development Manager
Mjaatvedt bude řídit aktivity Telenoru ve střední Evropě
Změny v představenstvu Getronics
T-Systems Czech posiluje
Hlasové služby dolů, datové nahoru
SAS vykazuje i nadále růst
Aliatel stále v (plánované) ztrátě
SAP upevňuje postavení
U Western Digital mohou být spokojeni
Výsledky RSA Security za první čtvrtletí
Výsledky Plautu za rok 2002
Skupině LCS se v uplynulém roce dařilo
Nová tvář ve společnosti Eurotel Praha
Citrix v prvním čtvrtletí 2003

Společnost ICZ s novým generálním ředitelem
Novým generálním ředitelem společnosti ICZ se stal 12. května Manfred Joseph (43). Má více než patnáctileté zkušenosti v oblasti informačních technologií, z toho pět let působil v České republice.
Naposledy zastával pozici výkonného předsedy Application Service Provider (asp1000). Předtím pracoval jako obchodní a marketingový ředitel společnosti APP (dnes Ness CEE), kde byl zodpovědný za kompletní obnovu nabídky sortimentu APP a reorganizaci prodeje. Mezinárodní zkušenosti načerpal Manfred Joseph v Oracle, kde působil jako šéf prodeje a marketingu pro střední a východní Evropu, a ve firmě Cognos, kde zastával pozici oblastního manažera pro Rakousko a Švýcarsko a později také pro celou oblast střední a východní Evropy.

zpět


Tomáš Čech přebírá polskou pobočku Acer
Společnost Acer oznámila, že v polské pobočce dochází k organizačním i personálním změnám a v této souvislosti Tomáš Čech, Notebook Business Unit Head manager pro region východní Evropy, převezme nově zodpovědnost za činnost společnosti Acer v Polsku. Adam Nawrocki, dosavadní Country Manager v Polsku, společnost Acer opouští. Tomáš Čech bude rovněž působit v pozici Country Managera pro Českou republiku a Slovensko, sídlit bude v Praze. Acer, který považuje polský trh za největší ve střední a východní Evropě, tímto novým uspořádáním usiluje o posílení pozice na tomto trhu.
 

zpět


Nové posily v marketingovém týmu FSC
Do nového obchodního roku (k 1. dubnu 2003) vstupuje marketingový tým Fujitsu Siemens Computers s novými posilami. Stanislav Hájek (29), jenž dříve pracoval v distribuční společnosti Konsigna Solution jako projektový manažer se specializací na výpočetní techniku a telekomunikace, nastoupil do skupiny produktového marketingu jako manažer mobilních zařízení. Jeho úkolem je zajišťovat specializovanou podporu prodejních aktivit a vztahů se zákazníky v oblasti notebooků, PDA a tablet PC.
Kateřina Faimanová nahradila Lenku Chandogovou v oddělení korporátní a marketingové komunikace, kde bude mít na starosti především produkci marketingových kampaní a akcí. Kateřina Faimanová (26) sbírala první profesionální zkušenosti ve společnostech Unisys a ABB. V letech 1998-2003 působila jako Resource Manager v Řešitelském centru globálního systémového integrátora EDS.

zpět


Jiří Rašek technickým ředitelem Xerox CR
Novým technickým ředitelem společnosti Xerox CR se od 1. dubna 2003 stal Jiří Rašek (nar. 1969).

Ten přichází do společnosti Xerox z firmy Alfa Laval, ve které působil tři roky jako Sales Engineer a dva roky jako Parts & Service Manager pro Českou republiku a Slovensko.

Před tím se věnoval vlastní firmě produkující ručně vyráběné výrobky z papíru a krátce pracoval i pro reklamní agenturu Leo Burnet.

zpět


Anect posílil o nového vedoucího marketingu
Na pozici vedoucího oddělení marketingu ve společnosti Anect nastoupil Vojtěch Rálek. Jeho cílem je zefektivnit činnosti marketingu a komplexnější podpora obchodního týmu. Vojtěch Rálek vystudoval VŠE, fakultu obchodní, obor zahraniční obchod. Před svým nástupem do společnosti Anect působil v IBM a v Geac Enterprise Solutions na pozici marketing manažer.
 

zpět


Cleverlance obsadila pozici Business Development Manager
Funkci Business Development Manager ve společnosti Cleverlance bude od 2. května 2003 zastávat Ian Michael Bird (nar. 1971). Dosud působil jako generální ředitel českého a slovenského zastoupení společnosti Euronet Worldwide, pro kterou získával klienty z bankovního sektoru.

Předtím zastával funkci finančního ředitele ve společnosti Euronet Services v České republice a Německu. Na začátku 90. let, hrál Ian M. Bird přední roli v privatizaci bývalého státního podniku Krátký Film Praha, ve kterém působil jako ekonomický ředitel.
 

Před jeho přesunem do střední Evropy byl pracovníkem London Stock Exchange, kde působil jako Investment Administrator.
 

zpět


Mjaatvedt bude řídit aktivity Telenoru ve střední Evropě
S platností od 1. května byl vedením aktivit společnosti Telenor v oblasti služeb pevných sítí ve střední Evropě pověřen nový regionální CEO Reinhard Mjaatvedt. Bude tak mít na starosti regionální vedení aktivit společností Telenor Networks a Nextra v České a Slovenské republice. Přitom společnosti Telenor Networks a Nextra budou i nadále působit v České a Slovenské republice odděleně jako samostatné právní subjekty a na trhu budou vystupovat pod svými zavedenými značkami a obchodními jmény.
Reinhard Mjaatvedt nastoupil do společnosti Telenor v roce 1997 na pozici zástupce výkonného ředitele divize Telenor Research & Development a zástupce výkonného ředitele v EDB4Tel, stoprocentní dceřiné společnosti Telenoru zabývající se vývojem informačních technologií. Před nástupem do Telenoru pracoval 25 let ve společnosti Alcatel na různých pozicích od systémového inženýra až po seniorské manažerské pozice.
 

zpět


Změny v představenstvu Getronics
Getronics (Czech Republic) oznámil změny ve vedení své mateřské holandské společnosti Getronics (GTN). Generální ředitel Peter van Voorst a finanční ředitel Jan Docter se s představenstvem společnosti dohodli na odchodu z funkcí. Příčinou byly rozdílné názory na vedení společnosti a řešení finanční situace, která by se měla zlepšit výměnou dluhopisů za akcie společnosti, kterou akceptovalo více než 60 % věřitelů. Na uvolněné pozice jsou navrženi Axel Ruckert (56) a Klaas Wagenaar (44), kteří mají zkušenosti s restrukturalizacemi v ICT sektoru.
 

zpět


T-Systems Czech posiluje
V březnu 2003 došlo k dalšímu posílení týmu divize Systémová integrace ve společnosti T-Systems Czech. Novým členem se stal Jan Fanta, který má více než dvacetileté zkušenosti v oblasti informačních technologií. Je soudním znalcem v oboru výpočetní technika a mezinárodně certifikovaným auditorem informačních systémů (CISA), členem výboru organizace ISACA, Česká republika. Podílel se na budovaní rozsáhlých výpočetních systémů v České republice. Od roku 1990 do roku 1995 pracoval v bankovním sektoru. Poté byl zaměstnancem Deloitte & Touche v České republice. Pracoval na projektech bezpečnosti IS pro řadu velkých klientů v České republice, na Slovensku v Řecku a Jihoafrické republice.
 

zpět


Hlasové služby dolů, datové nahoru
Akciová společnost Český Telecom oznámila své neauditované finanční výsledky za první čtvrtletí roku 2003. ČTc vykázal za první čtvrtletí roku 2003 celkové výnosy ve výši 12,7 mld. Kč, což představuje meziroční pokles o 0,8 %. Tradiční výnosy hlasových služeb - výnosy z hovorného a výnosy z měsíčních paušálních poplatků - poklesly meziročně o 13 % na 5,6 mld. Kč. Výnosy z hovorného poklesly meziročně o 28 % na 2,9 mld. Kč, zatímco výnosy z měsíčních paušálních poplatků vzrostly o 11 % na 2,7 mld. Kč. To odráží změnu struktury tarifů, ke které došlo v únoru loňského roku.

zpět


SAS vykazuje i nadále růst
Společnost SAS oznámila lokální a celosvětové výsledky svého hospodaření za rok 2002. Výnosy české pobočky SAS z prodeje softwarových licencí vzrostly v loňském roce o 38 % oproti roku 2001. Celosvětové příjmy společnosti dosáhly 1,18 mld. USD, což představuje 4,4% nárůst oproti předcházejícímu roku. V loňském roce zaznamenal SAS největší úspěchy v prodeji řešení v oblasti analytického CRM a aplikací pro řízení rizik. Mezi nově získané zákazníky patří například společnosti Česká spořitelna, Česká podnikatelská pojišťovna, eBanka, HVB nebo Západočeská energetika.
 

zpět


Aliatel stále v (plánované) ztrátě
V průběhu prvního kvartálu roku 2003 dosáhly tržby za prodej telekomunikačních služeb společnosti Aliatel více než 594 mil. Kč, což je o 45 % více než za stejné období roku loňského. Na dosažených tržbách se významnou měrou projevil narůstající zájem o telefonní služby a zvýšený zájem o služby internetové. Tržby vzrostly z 1,22 mld. korun v roce 2001 na 1,85 mld. korun v roce 2002. Investice v roce 2002 dosáhly 897 mil. Kč.
 

zpět


SAP upevňuje postavení
Společnost SAP ohlásila finanční výsledky za první čtvrtletí roku 2003. Během tohoto období vzrostl provozní zisk o 60 % na 298 mil. eur v porovnání s 186 mil. ve stejném období vloni. Zároveň však celkové tržby za první čtvrtletí poklesly o 8 % na 1,5 mld. eur z 1,7 mld. v loňském prvním kvartálu. Celkový čistý zisk se v prvním čtvrtletí zvýšil z 65 mil. eur na 186 mil., tj. o 186 %. Společnost SAP si upevnila svůj dominantní podíl na trhu (počítaný na základě tržeb ze softwarových licencí) z 51 % ve čtvrtém čtvrtletí 2002 na 54 % v prvním čtvrtletí 2003.

zpět


U Western Digital mohou být spokojeni
Společnost Western Digital oznámila výsledky za třetí fiskální čtvrtletí s koncem 28. března 2003 - dosažení obratu ve výši 706 mil. USD při dodání 10,3 mil. disků a čistý zisk 54,5 mil. USD, neboli 0,26 USD na akcii. Tyto výsledky představují 19% meziroční nárůst obratu a růst čistého zisku 184 % při 27% nárůstu počtu dodaných disků. Ve stejném čtvrtletí předchozího roku s koncem v březnu 2002 společnost dosáhla obratu 595 mil. USD při prodeji 8,1 mil. pevných disků a zisku ve výši 19,2 mil. USD, neboli 0,10 USD na akcii. Výsledky za toto období předchozího roku zahrnují daňové úlevy a investiční zisky v celkové výši 4 mil. USD.

zpět


Výsledky RSA Security za první čtvrtletí
Tržby společnosti RSA Security zabývající se bezpečnosti počítačových sítí vykázaly ve sledovaném období 10% meziroční nárůst a dosáhly výše 61,3 mil. USD. Společnost oznámila čistý příjem 1,7 mil. USD, což je 0,03 USD na akcii. Za totéž období loňského roku vykázala ztrátu 13,7 mil. USD, čili 0,24 USD na akcii. Čistý příjem zahrnuje i náklady ve výši 2 mil. USD, související se soudním sporem ohledně porušení patentové ochrany, jenž společnost vyhrála, a zisk ve výši 1,5 mil. USD z prodeje investic do soukromého kapitálu.


zpět


Výsledky Plautu za rok 2002
Poradenská společnosti Plaut dosáhla v roce 2002 zlepšených výsledků. Obrat rakouské pobočky Plaut Austria, dosáhl hodnoty z roku 2001 a byl ve srovnání s minulým rokem vyšší o 175 %. V Maďarsku byl zvýšen obrat o 10,3 %, v České republice o 14,5 %. V Polsku bylo i přes nižší obrat docíleno vyššího zisku o 10 %. Hospodářský výsledek před zúročením, zdaněním a restrukturalizačními náklady (EBIT) stoupl z 1,1 % (2001) na 5 % (2002). Počet zaměstnanců se sice snížil o 9,8 %, ale oblast služeb byla nadále rozvíjena a zaznamenala přírůstek o 25 %.
 

zpět


Skupině LCS se v uplynulém roce dařilo
Společnost LCS International, dodavatel informačních systémů pro podniky a organizace, oznámila výsledky hospodaření v roce 2002.

Skupina LCS, do níž patří LCS International a LCS Softprofes, dosáhla za uplynulý rok tržeb ve výši 201,1 mil. korun, což ve srovnání s rokem 2001 představuje nárůst o 7,9 %.

Zástupci společnosti za největší úspěch považují zvýšení podílu v segmentu středních firem a pokračující modernizace dalších produktů v nabídce firmy.

zpět


Nová tvář ve společnosti Eurotel Praha
Od 1. června 2003 bude funkci manažerky firemní komunikace a tiskové mluvčí společnosti Eurotel Praha zastávat Diana Dobálová. Její hlavní pracovní náplní bude řízení firemní komunikace a vztahy s médii největšího mobilního operátora v ČR. Ve své funkci nahradí Jana Kučmáše a bude podřízena přímo generálnímu řediteli Terrence Valeskimu. Jan Kučmáš se rozhodl věnovat kariéře nezávislého konzultanta.
Diana Dobálová (34) má dvanáctileté profesní zkušenosti z oblastí public relations, public affairs a marketingu. V letech 2001 až 2002 působila ve společnosti Slovenské telekomunikácie, kde zastávala funkci viceprezidentky pro komunikaci. V roce 2001 působila v PR agentuře Best Communications Group jako zástupkyně ředitele pro Českou republiku a Slovensko. V letech 1996 až 2000 pracovala ve společnosti Pražské pivovary ve funkci tiskové mluvčí a manažerky zodpovědné za externí a interní firemní komunikaci i PR podporu jednotlivých značek. V letech 1991 až 1996 zastávala pozice konzultanta a Account Directora v poradenských firmách GJW, Interel a The Rowland Company.
 

zpět


Citrix v prvním čtvrtletí 2003
Společnost Citrix oznámila zvýšení příjmů z prodeje softwarových licencí o 8,5 %. Obrat společnosti v prvních třech měsících roku 2003 dosáhl 143,5 milionu USD v porovnání s 142,3 milionu USD v předchozím roce. Čisté příjmy dosáhly 30,3 milionu USD, neboli 0,18 USD na akcii, v porovnání s 26,7 milionu USD a 0,14 USD na akcii v roce 2002.

zpět

Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.


Inzerce

Automatizace ve výrobě potravin není výsadou jen velkých firem. Jak na to krok za krokem s ERP systémem?

Stejně jako většina podniků, čelí i potravinářská výroba v dnešní době řadě výzev: nedostatku kvalitních zaměstnanců, vyso­kým cenám energií i zdražování surovin. K tomu se přidává velmi přísná legislativa a nutnost hlídat řadu ukazatelů u surovin i hotových výrobků.