facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEM 7-8/2000

E-engineering - nová dimenze PDM

RNDr. Aleš Kobylík





V řadě odborných článků je nazývána začínající dekáda jako "éra e-engineeringu". E-engineering je skutečně termín, s nímž se v posledním období můžeme setkat stále častěji (např. CeBIT 2000). Vysvětlení termínu e-engineering a jeho zasazení do historických souvislostí tvoří hlavní cíl tohoto článku.

Historický vývoj
Začátkem 80. let jsou ve světě nasazovány do vývojových oddělení první CAD systémy. Nasazení CAD systémů přispělo ke zvýšení produktivity vývojových oddělení a snížení nákladů na vývoj. Z pohledu konkurenceschopnosti firem, které nasadily CAD systémy, však nasazení CAD systémů - ze zjednodušeného a ekonomicky orientovaného pohledu - vedlo v 80. letech ke zvýšení marže na produkovaných výrobcích, byť relativnímu - srovnávanému s marží dosahovanou u konkurence.

Začátkem 90. let je architektura CAD systémů stále více orientována na paralelní zpracování jednotlivých vývojových úkolů - oproti sekvenčnímu (sériovému) zpracování převládajícímu ještě v počátku 80. let. Ve stejném období se poprvé setkáváme s koncepčními řešeními na správu údajů o výrobku a výrobkové dokumentace - Product Data Management (PDM). Správa údajů o výrobku a výrobkové dokumentace tak definitivně přesahuje vývojová oddělení firem. Z pohledu konkurenceschopnosti firem, které si osvojily PDM systémy, tyto systémy - opět ze zjednodušeného a ekonomického pohledu - podporovaly podíl firem na trhu. Úroveň CAD systémů a PDM systémy výrazně podpořily rychlost uvádění nových výrobků na trh, globalizaci vývojových prací, nárůst podílu subdodavatelských řetězců na vývojových úkolech i kompletaci výrobku.

V čem je nastupující dekáda jiná?
PDM systémy byly zpočátku orientovány především na podporu vývoje a technické přípravy výroby nových výrobků. Konec 90. let přináší do problematiky PDM systémů akcent podpory údržby (maintenance) výrobků - spolu s výrobkem předá výrobce uživateli nebo servisní firmě i potřebná data pro jeho údržbu. PDM systémy, které podporovaly správu výrobkových údajů a dokumentace po celou dobu životnosti výrobku jsou označovány jako systémy PDM2 - "PDM na druhou".

Konec 90. let přináší obrovský nárůst technologií na bázi internetu. Tento fenomén nemohl minout ani oblast PDM systémů. Nejde jen o samotné standardy internetu jako jsou např. XML nebo SGML, jde i obecné standardy z konce 90. let jako je např. CORBA nebo například o standardizaci elektronického podpisu.

E-engineering
Právě teď jsme dospěli dost daleko pro úplnou definici termínu e-engineering: "E-engineering je správa údajů o výrobku a výrobkové dokumentace, která podporuje výrobek během celé doby jeho života (celý životní cyklus výrobku = vývoj, technická příprava výroby, výroba, údržba) a ve svých nástrojích výrazným způsobem akcentuje technologie internetu".

Z pohledu konkurenceschopnosti firem, které implementují e-engineering, může e-engineering - opět ze zjednodušeného a především ekonomického pohledu - přímo ovlivnit velikost trhu, který svými výrobky tyto firmy oslovují (faktor zjednodušení/zlevnění údržby, faktor dostupnosti díky použití internetu). E-engineering definuje rámec pro širokou definici, správu a další rozvoj duševního vlastnictví firem, které je spojeno s vývojem a produkcí jejich výrobků.

Pro doplnění bych rád uvedl, že blízkými synonymy e-engineeringu jsou i další používané zkratky
· vPDM - virtual Product Data Management (zdroj: Gartner Group)
· e-PLM - electronic Product Lifecycle Management (zdroj: AMR)
· cPDM - collaborative Product Definition Management (zdroj: CimDATA)

Po termínu e-business tedy přichází e-engineering. Dovedu si představit firmu, která nemá téměř žádné zkušenosti s klasickým obchodem, nebo naopak firmu, která nemá téměř žádné zkušenosti s internetem, jak "skokovitě" začíná s obchodováním na internetu.

Nedovedu si však představit nasazení e-engineeringu bez předchozích praktických zkušeností se správou údajů o výrobku a výrobkové dokumentace. U českých firem cítím hlavní deficit právě v implementaci systémů a metodiky pro správu výrobkových údajů a výrobkové dokumentace. Bude-li metodika a implementovaný PDM systém podporovat popisované trendy e-engineeringu, bude to pro uživatele v jejich dalších plánech jenom přínosem.

RNDr. Aleš Kobylík je ředitelem firmy TECHNODAT, CAE-systémy s.r.o., která patří k významným dodavatelům EDM/PDM řešení na území České republiky a Slovenska.

Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.


Inzerce

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.