facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEM 10/2000

Architektura E-Business Intelligence






V minulém čísle časopisu System jsme si vysvětlili rozdíl mezi pojmy Data Warehousing a Business Intelligence. Dnes se tímto tématem budeme zabývat znovu. Tentokrát se ale zaměříme na téma E-Business Intelligence.

Než se pustíme do definice klíčových komponent systému e-business intelligence, zastavme se nejprve u samotného pojmu.

Termín e-business intelligence můžeme definovat jako proces, při kterém jsou všechna získaná a shromážděná data, jenž jsme získali při svých obchodních aktivitách - data o obchodních transakcích, zákaznících, obchodech, produktech, servisních zásazích, informacích o trhu, atd., uložena na základě znalostní strategie a zpřístupněna prostřednictvím sítě Internet. Nástroje e-business intelligence jsou navrženy pro platformu Internetu a koncovému uživateli umožňují v prostředí webového prohlížeče vytvářet dotazy, provádět analýzy a vytvářet předpovědi dalšího vývoje trhu. E-Business Intelligence bychom mohli velice hrubě definovat i jako "inteligentní prodej". Prodej, který má jasný a konkrétní cíl.

Zde bych upozornil, že cílem prodeje v případě e-business intelligence není jen tvorba zisku, ale prodej produktu na základě skutečných potřeb zákazníků, které známe, neustále je sledujeme a jsme schopni je na základě našich znalostí předpovídat. Znamená to, že zákazníkovi prodáváme jen to, co skutečně potřebuje a nebo to, co bude v blízké budoucnosti potřebovat.

Klíčové komponenty

· Warehouse Builder - jedná se o nástroje integrující data z různých zdrojů (externí, operační nebo e-business data) do datového skladu pro vícenásobné použití.

· Nástroje, které umožňují migraci historických dat do datového skladu. Jedná se převážně o data, která vznikla v minulosti např. na velkých mainfraimových systémech. Tyto data jsou z hlediska propojitelnosti na dnešní systémy velice těžko využitelná, ale z hlediska informací o zákaznících nám mohou poskytnou cenné údaje o vývoji jejich potřeb. Data je potřeba vyčistit (odstranit duplicitní údaje, sjednotit jmennou konvenci, atd.) a pak je možné je zaintegrovat do současného datového skladu. (Vyčištění dat).

· Nástroje, které umožňují rychlým způsobem vytvářet a rozšiřovat datové tržiště pro zpracovávané oblasti (Data Mart). Jsou to nástroje, které jsou schopny podle specifických potřeb uživatelů slučovat data do datových tržišť.

· Základní platformou pro e-business data warehouse a business-inteligence je platforma Internetu, založená především na Internet/Intranet/Extranet standardech. Jsou zde využívány standardy jako jsou JAVA VM, XML, EDI nebo COBRA.

· Datový sklad je založen na standardu CWM (Common Warehouse Model - budeme o něm podrobněji hovořit v dalším čísle našeho časopisu). Obsahuje metadata přicházející z různých externích systémů, která jsou uložena do centrálního datového skladu.

· Nástroje pro tvorbu reportů, vytváření dotazů na základě požadavků uživatelů (Query) a pro analytický proces s daty, která jsou uložená v centrálním datovém skladu (OLAP).

· Nesmí chybět nástroje pro tvorbu uživatelských aplikací dle požadavků uživatelů, popřípadě otevřené vývojové prostředí (API) pro tvorbu speciálních aplikací v prostředí Internet/Intranet/Extranet.

Doufám, že se mi podařilo alespoň trochu nastínit základní architekturu systému E-Business Intelligence. Je to oblast, která již dnes začíná hrát klíčový význam a v budoucnosti se tento význam ještě zvětší. Vždyť marketing, strategické plánování, průzkum trhu či snaha o co nejefektivnější oslovení potencionálních zákazníků patří mezi klíčové oblasti, na které se soustředí vývoj dnešních informačních technologií. Na konci této vývojové cesty pak jistě bude komplexní systém E-Business Intelligence, který umožní efektivní oslovování potencionálních zákazníků.

www.document.cz
Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.


Inzerce

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.