facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEMS 3/2024

Výkonný tablet pro drsné podmínky

Testovali jsme Dell Latitude 7230 Rugged Extreme

Ing. Lukáš Grásgruber


Dell Latitude 7230 Rugged ExtremeZařízení, jako je Dell Latitude 7230 Rugged Extreme, testujeme jen výjimečně. Jde totiž o mobilní zařízení, které je velmi specific­ké. Jde o tablet pro uživatele, kteří pracují v náročných prostře­dích, a přitom i zde potřebují výkonný počítač. Jde o velmi odolné mobilní zařízení určené pro používání v těch nejdrsnějších podmínkách, jako jsou například výrobní a logistické provozy, staveniště a jiná terénní pracoviště.


Tablet Dell Latitude 7230 Rugged Extreme je navržen tak, aby odolal pádům z výšky až 1,2 metru, vibracím, prachu a vodě. Splňuje armádní certifikaci MIL-STD-810H a standard IP65, takže se s ním nemusíte bát vyrazit do terénu bez ohledu na počasí. Tablet má robustní kovové šasi a tělo ze silného plastu pogumované na nejzranitelnějších místech. Rovněž všechny konektory na tabletu jsou schované pod gumovými krytkami pro ochranu před vodou a prachem.


Obr. 1: Tablet má ve všech rozích úchytky pro připevnění popruhu nebo madla.

Nepříjemným důsledkem takto bytelné konstrukce jsou rozměry a váha tabletu. Tloušťka tabletu činí téměř 2,5 centimetru a hmotnost cca 1,5 kg (podle konfigurace). Také po stranách displeje nejsou minimalistické rámečky, jaké jsme dnes zvyklí vídat u kancelář­ských tabletů, a proto má 12″ tablet na plochu rozměry přibližně formátu A4 (přesně 296 × 203 mm). Zkrátka žádný drobek.

Ve všech rozích má tablet úchytky pro připevnění popruhu nebo madla, což je pro využití v terénu velmi praktické. Ve spínacím tlačítku na zádech tabletu může být integrována čtečka otisků prstů, jde o jeden z mnoha prvků konfigurace tohoto tabletu pro potřeby konkrétního pracoviště.

Obr. 2: Na spodní straně tabletu je konektor a zdířky pro připojení externí klávesnice.
Obr. 2: Na spodní straně tabletu je konektor a zdířky pro připojení externí klávesnice.

Zařízení je nabízeno jako tablet, ovšem jako volitelné příslušenství je k němu dispozici klávesnice, do které je možné tablet velmi pevně zacvaknout a používat jako notebook. Tuto kombinaci rozhodně doporučujeme, protože rozšiřuje jak možnosti využití tabletu, tak i jeho odolnost při transportu a přenášení, kdy zavřená klávesnice chrání displej. Klávesnice je totiž stejně jako samotný tablet velmi odolná, navíc má velké klávesy s vyšším zdvihem, než je u kancelář­ských modelů zvykem, takže umožňuje relativně přesné ovládání i v rukavicích. Spojení tabletu s klávesnicí je mechanicky pevně zajiš­tě­né, a tak se nemusíte bát, že se vám sestava tabletu s klávesnicí někde v terénu rozpadne pod rukama. Naopak musíte počítat s ne­zvyk­le vysokou tuhostí pantu a větší silou, kterou je nutno vynaložit pro vyjmutí tabletu. Klávesnice má nastavitelné podsvícení a rozšíří nabídku připojení tabletu o další konektory (RJ-45 a 3× USB-A).

Obr. 3: Klávesnice k tabletu Dell Latitude 7230 Rugged Extreme je velmi odolná.
Obr. 3: Klávesnice k tabletu Dell Latitude 7230 Rugged Extreme je velmi odolná.

Přestože na prvním místě je u testovaného tabletu odolnost, nijak zásadně nezaostává ani svým výkonem. Tablet sice pohání starší procesor Intel Core 12. generace (v testovaném modelu Core i5-1240U) s integrovanou grafikou Iris Xe a 8 GB RAM, ale přesto má dostatek výkonu pro všechny běžné aplikace v předinstalovaných Windows 11 Pro. Jen kapacita interního SSD úložiště by mohla být větší. K dispozici jsme totiž měli model s PCIe NVMe úložištěm s kapacitou jen 256 GB, což je nejmenší nabízená konfigurace. V nabídce Dellu jsou přitom modely s kapacitou úložiště až 2 TB. Také v kapacitě paměti lze vybrat výkonnější a dražší modely s 16 nebo 32 GB RAM, jen u procesoru jsme byli uprostřed nabídky, na výběr jsou modely s Core i3, i5 a i7.

Tablet je vybaven skvělým 12palcovým dotykovým IPS displejem s rozlišením FullHD (1 920 × 1 200), který má vynikající podání barev (100% sRGB), a především velmi vysoký jas (1 200 nitů), což umožňuje s tabletem pracovat i na denním světle. Výhodou přitom bude antireflexní povrch obrazovky, který brání nežádoucím odleskům a zrcadlení na displeji.

Velmi příjemně nás překvapila kvalita 11MP kamery s LED bleskem na zadní straně tabletu a 5MP kamery (s duálním mikrofonem) pro vi­deo­ho­vo­ry na přední straně. Kvalita fotografií i videa byla velmi dob­rá a uvedené snímače rozhodně nejsou na tabletu jen pro okrasu.

Vynikající je výdrž tabletu na baterie. Správně přitom čtete slovo baterie v množném čísle. Zařízení má totiž k dispozici dvě baterie (každá 35,6 Wh), které lze postupně vyměnit za chodu a zajistit tak nepřetržitý provoz tabletu, což může být v některých situacích velmi důležité. I bez výměny baterie přitom tablet vydrží až 14 hodin provozu (se dvěma bateriemi, podle testů výrobce), což je skvělé. V reálném provozu bude jistě výdrž menší, mimo jiné v závislosti na provozní teplotě, ale je reálné očekávat, že bez nabíječky se obej­de­te celou směnu. Pokud ovšem tak dlouhou výdrž nepotřebujete a chtěli byste ušetřit, můžete zvolit model pouze s jednou baterií (druhý bateriový slot zůstane prázdný), který je levnější a lehčí.

Obr. 4: Na zadní straně jsou dobře přístupné dvě baterie, které lze postupně vyměnit za chodu, což umožňuje nepřetržitý provoz tabletu.
Obr. 4: Na zadní straně jsou dobře přístupné dvě baterie, které lze postupně vyměnit za chodu, což umožňuje nepřetržitý provoz tabletu.

Latitude 7230 Rugged Extreme je vybaven širokou škálou možností připojení. Bezdrátově přes Wi-Fi 6E a Bluetooth 5.3 nebo kabelem pomocí dvou konektorů USB-C s Thunderbolt 4 a dvou USB-A. Samozřejmostí je audio konektor. Vestavěná je i GPS anténa. Testovaný model měl také čtečku microSD karet a některé modely mají i slot pro nano SIM kartu a tím pádem 4G nebo 5G konektivitu. Podle potřeby lze také tablet doplnit o čtečku čárových kódů nebo sériový port, případně jeden z USB portů vyměnit za HDMI. Možnosti konfigurace jsou opravdu široké.

Shrnutí

Na závěr dodejme, že cena samotného tabletu Dell Latitude 7230 Rugged Extreme se v době testování pohybovala okolo 2 800 USD (asi 65 tisíc Kč), což jasně vymezuje jeho specifické využití. Nedává smysl si takové zařízení pořídit do kanceláře nebo domů pro zábavu. Jde o profesionální zařízení pro práci v terénu. Bude výborným parťákem pro ty, kteří pracují v náročných prostředích a přitom potřebují spolehlivý a výkonný nástroj. Cena tabletu je sice poměrně vysoká, ale odpovídá kvalitě zařízení a jeho možnostem. Dell Latitude 7230 Rugged Extreme nabízí velmi dobrý výkon, celodenní výdrž při konfiguraci se dvěma bateriemi, flexibilní využití v režimu tablet nebo notebook, širokou nabídku připojení, a především špičkovou odolnost. Pokud potřebujete mobilní zařízení, které vás nenechá ve štychu ani v těch nejnáročnějších podmínkách, pak je Latitude 7230 Rugged Extreme skvělou volbou. Kromě námi testované verze tabletu Latitu­de 7230 Rugged Extreme nabízí Dell mnoho dalších konfigurací jak z hlediska výkonu, tak z hlediska vybavení a konektivity. Uživatelé si tak mohou vybrat konfiguraci přesně podle svých potřeb.

Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.


Inzerce

Jak zkrotit chaos ve firemních dokumentech

IT Systems 4/2024Dominantní částí aktuálního vydání IT Systems je příloha věnovaná kybernetické bezpečnosti, ale najdete v něm také řadu jiných témat. Věnujeme se především trendům v digitalizaci výroby, ale i problematice ESG reportingu a využití virtuální a rozšířené reality v průmyslu. Ukážeme vám také, jak zkrotit chaos ve firemních dokumentech.