facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEMS 3/2005

Systémový management na katastru nemovitostí

-red-


Informační systém katastru nemovitostí (ISKN) patří svou rozsáhlou databází mezi největší informační systémy v České republice, přičemž rozsahem svých dat často daleko předstihuje i většinu bankovních či armádních informačních systémů. Vždyť jen v současné době se v něm nachází celkem řádově desítky milionů položek (vlastníků, uživatelů, parcel apod.). Správa této obrovské databáze údajů ještě relativně nedávno (do roku 2001) probíhala na zastaralých softwarových platformách MS DOS či FoxBase a bez jakéhokoliv centrálního řízení. Při rozsahu sítě, která zahrnuje celkem 111 katastrálních pracovišť, zhruba 450 serverů, přes 5000 stanic a více než 110 routerů, bylo nutné vyhledat vhodné komplexní řešení, jež by v sobě zahrnovalo veškeré potřebné prvky, nutné k plnění, ovládání a správnému chodu celého systému. Nový software pro systémový management měl v první řadě vytvořit zastřešující, sjednocující komponentu celé technologické infrastruktury. Měl poskytnout možnost jednotného centrálního sledování a řízení systému a v neposlední řadě přinést například i časové a finanční úspory při distribuci softwaru na jednotlivá pracoviště.


O novém systémovém managementu se uvažovalo již od roku 1998, proto bylo na základě zákona o veřejných zakázkách vyhlášeno výběrové řízení (formou obchodní veřejné soutěže). Do konkurzu se tehdy přihlásili čtyři dodavatelé: tehdejší firma Digital Equipment se softwarovým balíkem Unicenter TNG (výrobce Computer Associates), společnost IBM s vlastním produktem Tivoli, společnost Per4mance s nabídkou řešení na bázi Platinum a Hewlett Packard rovněž s Unicenter TNG. Z předložených nabídek byla na základě zveřejněných kritérií jako nejlepší komisí doporučena a zadavatelem vybrána nabídka společnosti Digital Equipment, kterou později převzala firma Compaq. Dnes po akvizici Compaqu jsou smlouvy podepsány s firmou HP.




Kritické body implementace
Samotná implementace byla podle předloženého projektu rozdělena na dvě etapy: pilotní, která proběhla v roce 1999, a plošnou, která proběhla v letech 2000-2001. Jako většina velkých projektů musel i tento překonat několik kritických bodů. Prvním z nich byl mírný skluz s plošnou fází projektu, který byl dán okolnostmi, na něž neměl vliv ani dodavatel softwaru pro systémový management, ani ČÚZK - z důvodu nedokončeného aplikačního programového vybavení se totiž neustále oddalovala implementace ISKN jako celku. Tyto průtahy tak s sebou přinesly nutnost "revitalizace" systému a přechodu na novou verzi Unicenter TNG ještě před plošnou implementací oproti původním plánům. Druhým kritickým bodem byly personální kapacity úřadu. ČÚZK zpočátku neměl dostatek vlastních odborníků - ukázalo se, že jeden až tři lidé jsou na obsluhu a vedení tak rozsáhlého systému málo. Nutnou součástí nasazení systému tedy bylo zaškolení vlastních pracovníků. Školení, jež trvalo necelých pět týdnů, se zúčastnilo celkem deset lidí, převážně z řad krajských administrátorů. Jak bývá zvykem u zavádění nových technologií, systém musel čelit také počáteční nedůvěře ze strany některých pracovníků, zvláště administrátorů a systémových inženýrů. Byly stanoveny jednoznačné pravomoci pro rozhodování a přístupová práva jednotlivých uživatelů systému, a to v rámci zavedení centrálního řízení. Nedůvěru se však podařilo překonat a časem došlo ke kladnému přijetí nového systému ze strany většiny správců sítě i interních uživatelů. Poslední potenciálně kritickou oblastí bylo řízení nákladů spojených s implementací. Náklady na samotnou implementaci byly součástí celkových nákladů obsažených ve smlouvě s DEC, takže přes potřebu některých dodatečných investic v průběhu implementace (nové verze a upgrade, přikoupení hardwaru apod.) celkově nedošlo k významnějším dalším implementačním výdajům.




Použité komponenty systémů
Sada řešení od společnosti Computer Associates, kterou ČÚZK v současné době využívá, se skládá ze sedmi aplikací, jež tvoří integrovaný systém:

1. HelpDesk
Tato aplikace nabízí funkce pro řešení nejrůznějších problémů, a to i díky možnosti přístupu uživatelů prostřednictvím WWW rozhraní, kde uživatel vepíše problém, je vyhledán nejkompetentnější řešitel a poté jsou tázající se a odpovídající propojeni a komunikují přímo mezi sebou. Každá oblast má své řešitele (resp. jejich zástupce) a převážně se jedná o řešení problémů s aplikačním programovým vybavením. HelpDesk je spravován z jednoho centrálního serveru.

2. Dohled provozu IT infrastruktury
Sleduje rovněž centrálně stav svých tzv. agentů na všech serverech a vyhodnocuje jejich zprávy o stavu (zatížení procesorů, stav služeb atd.), prověřuje dostupnost routerů či lokalit, chybové stavy hardware serverů (např. havárie disků), zda běží všechny potřebné služby apod. Dále například umožňuje hlídat obsah souborů pomocí log agentů. Informace o problémech či haváriích zasílá hierarchicky (tedy na úrovni pracoviště, kraje a tak dále) jako e-mailovou zprávu. Možnosti definice akcí jsou velmi široké, vedle zaslání e-mailu to je například aktualizace pomocné databáze, přes kterou se stavy serverů prezentují na intranetovém web serveru.

3. Distribuce software
Nejčastěji využívaná komponenta, jež umožňuje centrálně a hromadně instalovat nebo distribuovat na servery a jednotlivé stanice potřebný software a jeho aktualizace, případně různá data (např. uživatelské příručky). Úspěšnost hromadné instalace se dnes pohybuje kolem 95 %. Když vezmete v potaz, že se jedná o distribuci na 4 500 až 5 000 stanic, jde o vysoké procento - a skutečně jen minimum stanic je potřeba doladit manuálně. Bezprostředně po implementaci byla úspěšnost nižší, problémy se však podařilo odstranit částečně přechodem na vyšší verzi a částečně doladěním systému tak, aby lépe respektoval reálný stav systému (kapacity linek propojujících jednotlivá pracoviště, hardware SDO serverů atd.).

4. Zálohování a obnova dat
Tato aplikace není řízena centrálně. Nachází se na každém pracovišti a vytváří většinou každé dvě hodiny zálohy změn v lokální databázi a minimálně dvakrát týdně plný backup. Tuto aplikaci již měli možnost na ČUZK plně docenit, když nečekaně na jaře roku 2003 došlo nezávisle na sobě na dvou pracovištích k téměř současným haváriím dvou disků v diskových polích databázových serverů. To by bez fungujícího zálohovacího systému znamenalo v obou případech ztrátu dat. Díky fungujícímu zálohování bylo možno data obnovit až k okamžiku výpadku.

5. Vzdálená správa
Umožňuje vzdálené převzetí konzoly (plochy) vzdáleného počítače, a to díky agentu na databázových serverech a stanicích. Správce se takto může připojit a administrovat, či rovnou řešit uživatelské problémy.

6. Antivirová ochrana
Tolik potřebná antivirová ochrana běží samozřejmě na všech serverech a stanicích. Je řízena centrálně a vnitřní distribuce a aktualizace na jednotlivé stanice probíhá po dvou nezávislých cestách (takže v případě výpadku jedné se data stáhnou z druhého zdroje). eTrust Antivirus umožňuje přes administrativní server konfiguraci klientů prostřednictvím hierarchických politik, zasílá zprávy o detekci virů, pomocí funkce Exchange Option kontroluje elektronickou poštu a blokuje vybrané přílohy v e-mailech.

7. Inventarizace IT majetku
Důležitá komponenta pro inventury softwaru a hardwaru podle vládního nařízení, přičemž hromadné výstupy jsou vytvářeny vlastními skripty, individuální pak přes vlastní WWW rozhraní.

"Při tvorbě ISKN jsme došli k přesvědčení, že informační systém daného rozsahu nelze bez softwaru pro systémový management úspěšně provozovat. RNDr. Jiří Boleslav, vedoucí oddělení informatiky a koncepcí odboru informatiky Českého úřadu zeměměřického a katastrálního (ČÚZK)


Závěrem
Ačkoliv přínosy nového řešení systémového managementu lze poměrně těžko kvantifikovat, toto řešení má zásadní význam a postavení v technologické infrastruktuře a celém ISKN jako integrující nadstavbová komponenta. Přinesla nové funkcionality (software delivery, helpdesk, asset management, remote control) a zdokonalila a integrovala stávající (zálohování, antivirová ochrana). Jeho hlavním přínosem je pak sjednocení a centralizace řízení a ovládání provozu ISKN. Zavedení nového systému mělo i zprostředkovaný vliv na spokojenost klientů s úrovní a kvalitou poskytovaných služeb, protože došlo k omezení až minimalizaci možných výpadků a odstávek.
Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.


Inzerce

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.