facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEM 4/2004

Servery pro malé a střední firmy

Marek Hadra


Téměř žádná firma se dnes neobejde bez výpočetní techniky. Výjimkou nejsou ani malé firmy zaměstnávající třeba jen několik zaměstnanců. Potřeba sdílet mezi sebou firemní data, připojovat se k internetu přes jediný - společný - přístupový bod nebo tisknout na společnou tiskárnu vede k propojování jednotlivých počítačů do sítí. Pokud pomineme ta nejmenší pracoviště, na kterých se dodnes s úspěchem uplatňuje propojení počítačů mezi sebou metodou peer-to-peer, můžeme tvrdit, že předpokladem provozování počítačové sítě je server. Tedy počítač, který ostatním stanicím zapojeným v síti nabízí například prostor pro ukládání dat (fileserver nebo databázový server), zprostředkovává připojení k internetu a e-mailu (proxy server, mail server) nebo poskytuje výpočetní výkon pro provoz sdíleného software (aplikační servery).



Protože na spolehlivosti serveru závisí dostupnost dané služby pro celou síť, je třeba, aby byl na rozdíl od běžných kancelářských PC vybaven technologiemi pro pokud možno bezporuchový, snadný a spolehlivý provoz. Ne každá firma nutně potřebuje super výkonné servery se čtyřmi a více procesory a týmy IT pracovníků, které se o ně starají. Menším firmám postačí jednoduchý, jednoprocesorový server za podobnou cenu, za jakou dnes seženete klasické kancelářské PC. Často není potřeba ani jeden jediný správce sítě, kterého dnes hravě nahradí outsourcing a jednoduché nástroje vzdálené správy. Je třeba podotknout, že jako server není vhodné ani efektivní použít normální PC, zejména s ohledem na absenci technologií pro zvýšení spolehlivosti provozu a řešení pro výkonné ukládání a zálohování dat.

K zálohování u malých serverů často postačí CD-RW mechanika, přesto bych doporučil dnes už cenově dostupnou DVD-RW mechaniku. Na DVD médium dostanete až 4,7 GB dat, což je oproti kapacitě CD asi šestkrát více. Rozdíl v ceně mezi DVD a CD médii je přitom v průměru jen tří až čtyřnásobný. Uspoříte tak nejen za média, budete mít také menší problémy se skladováním záložních kopií.


Pokud potřebujete databázový server (pro správu větších databází) volte především dostatečnou velikost operační paměti (2 až 4 GB) a rychlé diskové pole složené z menších disků čítajících společně takovou kapacitu, abyste měli po uložení databáze vždy ještě slušnou rezervu. V případě potřeby tzv. souborového serveru (fileserveru), který slouží pro ukládání důležitých dat tak, aby byla snadno přístupná v síti všem autorizovaným uživatelům, vám postačí běžný, jednoprocesorový, maximálně dvouprocesorový server s procesory Intel, s operační pamětí do 1 GB a diskovým prostorem zohledňujícím předpokládané velikosti ukládaných dat. Zapomenout ale nesmíte ani na dostatečně rychlé připojení do počítačové sítě. Vzhledem k rostoucím objemům dat, které se pohybují v podnikových sítích je možné doporučit například připojení pomocí dvou až tří adaptérů ethernet 100 Mb/s. U více vytížených serverů neváhejte sáhnout po gigabitovém ethernetu, který je dnes již cenově dostupný, a to jak na straně serveru (síťová karta), tak na straně aktivních síťových prvků.

V případě webových serverů, u kterých je nezbytně nutné, kromě volby vhodného hardware a aplikačního software, zajistit i dostatečnou bezpečnost proti útokům neoprávněných uživatelů a hackerů, jsou někdy požadavky na server náročnější. Při vyšších nárocích na webový provoz (vysoký počet dotazů za sekundu) a bezpečnost je proto třeba často Linux či Windows nahradit komerčním unixovým operačním systémem na firemním serveru s procesory typu RISC. Pro fungování serveru v podmínkách a požadavcích menších firem však samozřejmě postačí i operační systém Windows (např. Windows 2000, 2003 nebo Windows NT Server) či Linux a vhodné, běžně dostupné aplikace. Procesory s omezenou instrukční sadou (RISC) nahradí běžné procesory Intel (např. Pentium IV). Důležitými vlastnostmi, na něž je třeba se při pořizování serveru zaměřit, jsou snadné ovládání a údržba. Tyto vlastnosti vám později ušetří nemalé prostředky, které byste jinak museli investovat do správců sítě. Zjistěte si také, zda je v ceně serveru operační systém a případně další software pro správu serveru, vzdálenou správu serveru a sítě či zálohování. Jejich dodatečný nákup vás může stát často mnohem více než samotný hardware. Užitečné je, když má server implementovánu nějakou hardwarovou diagnostiku. V nejjednodušší variantě může hlídat například napětí, teplotu nebo otáčky. V následující tabulce najdete několik konkrétních příkladů, jak dnes takový server pro menší sítě může vypadat. Přehled není vyčerpávající, každá z uvedených firem má v nabídce ještě další obdobné servery, a navíc je vám schopna postavit počítač na míru podle vašich potřeb. Pro ilustraci toho, co (a za kolik) je možné dnes na trhu sehnat, však bohatě postačí.

Rozhraní pro správu serverů
Společnosti Dell, Hewlett-Packard, Intel a NEC představily rozhraní Intelligent Platform Management Interface 2.0, které standardizuje správu serverů. Rozhraní má snížit celkové náklady na správu a upřesnit procesy, jako je příjem stavových zpráv a varování, spouštění diagnostických aplikací apod. Předpokládá se, že tuto novinku by mohlo podpořit více než 160 výrobců.

Procesory pro servery
Pro servery nabízí společnost AMD své procesory Opteron. Mluví se o tom, že ve druhé polovině roku by AMD měla v této oblasti přejít na 90nm SOI výrobní technologii. K radikálním změnám v jádru by však dojít nemělo a L2 cache by měla zůstat na velikosti 1024 kB. Novinkou však bude podpora DDR2 SDRAM. AMD navíc plánuje představit další verzi procesoru Opteron se sníženou spotřebou, který bude určen pro nasazení v oblasti blade serverů nebo systémů pro ukládání dat. Maximální spotřeba by neměla přesáhnout 55, resp. 33 W (v současnosti se spotřeby Opteronu pohybují kolem 90 W). AMD obrací pozornost k tomuto tržnímu segmentu, aby se pokusila srovnat krok s Intelem, který představil svůj čip Itanium 2 s nízkou spotřebou už v září loňského roku.

Nový server od AT Computers
Novinkou v oblasti malých serverů je Mercury 1090SA od společnosti AT Computers. Jedná se o jednoprocesorový server určený pro malé a střední firmy s velmi příznivým poměrem ceny a výkonu. Novinkou oproti svému předchůdci Mercury 1080 je zejména použití disků SATA a gigabitového ethernetu. V prodeji je již dnes za cenu od 27 340 Kč.
Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.


Inzerce

Automatizace ve výrobě potravin není výsadou jen velkých firem. Jak na to krok za krokem s ERP systémem?

Stejně jako většina podniků, čelí i potravinářská výroba v dnešní době řadě výzev: nedostatku kvalitních zaměstnanců, vyso­kým cenám energií i zdražování surovin. K tomu se přidává velmi přísná legislativa a nutnost hlídat řadu ukazatelů u surovin i hotových výrobků.