facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEMS 3/2005

Rozhovor: Marek Polášek, Adastra Apliqua



Na konci minulého roku se Marek Polášek, autor řady článků v našem časopise (v tomto čísle například článek Metadata a datové sklady), stal generálním ředitelem nově vzniklé společnosti Adastra Apliqua, a proto jsme mu položili několik otázek, souvisejících s jeho novou pozicí.


Co bylo důvodem vzniku společnosti Adastra Apliqua?
V posledních dvou letech se na trhu IT zvýšila poptávka po zakázkovém aplikačním vývoji, integraci aplikací apod. Tyto činnosti jsme v rámci projektů v Adastře dělali takříkajíc bokem, mimo svou hlavní náplň. Postupem času však vyvstala potřeba úzce specializovaného kolektivu, který bude plnit požadavky jak své mateřské společnosti, tak obecně IT trhu, a tak vznikla společnost Apliqua.




Nakolik jste svázáni s mateřskou firmou Adastra?
Jsme samostatná dceřiná společnost, která nabízí služby aplikačního vývoje, především na platformách .NET a Java, a další služby, například integrace aplikaci, testování apod. Je však zřejmé, že jako každá dceřiná firma, tak i my máme v mateřské společnosti velké zázemí, využíváme služeb řady "provozních" oddělení, obchodu, marketingu. Významné jsou pro nás i zakázky, které pro nás plynou z běžících projektů, které Adastra realizuje.

Jak si představujete váš podíl na trhu aplikačního vývoje software, není tento trh trochu těsný?
Máte pravdu v tom, že český softwarový trh je v tomto směru velmi vyzrálý, najdete na něm řadu renomovaných firem s delší historií, než máme my. Na druhou stranu je to trh stále rostoucí a prostor pro to, co děláme, zde nepochybně existuje. Já vidím naši výhodu v jakémsi přemostění mezi světem IT a světem businessu. Jinými slovy existují firmy poskytující služby v oblasti business konzultací, na druhé straně jsou zase firmy, které vyvíjejí IT systémy, my však nabízíme služby v průsečíku těchto činností. Tato specializace zákazníkovi nabízí důkladnou znalost prostředí, především z vertikál, jako jsou banky a pojišťovny, telco operátoři, a současně i znalost problematiky integrace dat, nástrojů aplikačního vývoje a dalších, ať již jde o dodávku aplikačního software na klíč nebo pronájem či outsourcing týmů i jednotlivců.

Zmínil jste se o outsourcingu IT služeb, můžete se k této oblasti blíže vyjádřit?
Podobně jako trh aplikačního software, stává se i trh outsourcingu velmi perspektivní oblastí. Nedávno jsem četl zajímavý článek (Evropské firmy objevily outsourcing, HN, 26. 1. 2005), podle nějž evropské firmy od roku 2002 zdvojnásobily objem outsourcingových kontraktů, přičemž tempo růstu outsourcingu v ČR je vyšší než v Evropě. To je dobrá zpráva! Pozorujeme, že v oblasti aplikačního vývoje se začíná prosazovat outsourcing softwarových týmů a jednotlivců, což pro koncové uživatele, kteří potřebují vytvořit nějakou specializovanou aplikaci, je velkou výhodou. Profesionální tým "vývojářů", který zakázku realizuje, je už sehraný, používá odzkoušené nástroje a postupy, společně vypracovanou metodiku, což zaručuje, že projekty dopadnou dobře a jsou ukončeny v termínech. Zákazník se potom může plně soustředit na své požadavky, uživatelské testování a podobně.

Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.


Inzerce

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.