facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEM 6/2004

Ploché monitory

Přehled 15

Václav Buk [ buk (zavináč) ccb (tečka) cz ]


Ačkoliv "klasické" CRT monitory s vakuovou obrazovkou dosud zaujímají na trhu své místo, současný trend plochých zobrazovacích panelů, příznivějších jak z hlediska ergonomického či estetického, tak i po dalších stránkách, je zcela jednoznačný. Přestože jsou TFT LCD monitory dražší než klasické, jejich ceny již klesly na přijatelnou mez a v zásadě stále klesají, díky čemuž ploché displeje pronikají prakticky do všech oblastí IT, počínaje malými domácími pracovišti a konče konstrukčními kancelářemi či DTP studii. Naposledy jste mohli na stránkách IT Systemu najít přehled LCD monitorů v čísle 12/03. Od té doby uplynul půlrok, po kterém opět mapujeme situaci na trhu nejrozšířenějších kategorií, 15" a 17" modelů.







Součástí zmíněného minulého přehledu LCD monitorů byl článek popisující kromě jiného přednosti a zápory této technologie, srovnání s klasickými monitory CRT (cathode ray tube) a doporučení pro výběr. Protože by nebylo příliš účelné opakovat se, shrňme alespoň stručně nejzákladnější "pro" a "proti", na kterých může uživatel rozhodující se o koupi plochého monitoru stavět.



Mezi nejvýraznější přednosti TFT LCD monitorů patří:
· malé rozměry a hmotnost,
· absolutní ostrost obrazu,
· absence geometrických zkreslení obrazu,
· "neblikající" obraz, který nezatěžuje zrak uživatele,
· možnost otočení zobrazovacího panelu "na výšku"
(u některých modelů),
· z principu LCD technologie absence škodlivého
vyzařování,
· netečnost obrazu vůči magnetickému poli
(reproduktory, geomagnetické pole apod.),
· nižší nároky na výkon grafické karty v počítači,
· extrémně dlouhá životnost displeje (netýká se
prosvětlovací lampy, kterou je potřeba po několika
letech vyměnit).

Za nejvýraznější negativa TFT LCD monitorů lze považovat:
· pevné nativní/maximální rozlišení obrazu, které je
zároveň jediným optimálním,
· barevné zkreslení a nižší jas i kontrast při pohledu ze
stran,
· "setrvačnost" zobrazení (doba odezvy zobrazení),
· někdy horší uniformita (rovnoměrnost podsvícení
obrazové plochy),
· cena - ve srovnání s CRT jsou ceny LCD panelů d
osud téměř dvojnásobné.


Tak jako u jiných zařízení, i v kategorii LCD monitorů existují funkční a kvalitativní rozdíly stejně jako rozdíly ve výbavě, promítající se v cenách. Rozhodnutí o koupi konkrétního modelu či vybavení pracoviště více monitory konkrétního typu by mělo předcházet zvážení požadavků uživatelů. V zásadě lze vycházet ze skutečnosti, že pro "běžnou" práci (kancelářské aplikace, účetní programy, práce s e-mailem, internetem apod.) většinou postačují displeje s úhlopříčkou 15 palců. Pokud není zapotřebí další výbava (např. vestavěné reproduktory, USB rozbočovač rozšiřující konektivitu počítače apod.), neočekává se příliš kvalitní reprodukce videa ani práce v náročných grafických aplikacích, většinou zcela postačí i nejlevnější modely s cenou kolem devíti tisíc korun.

Náročnější uživatelé, kterým plocha a obrazové rozlišení 15" displeje nestačí, sáhnou pravděpodobně po větším, 17" monitoru, který umožní současně zobrazit více informací, více oken aplikací, poskytují celkově vyšší komfort při práci s počítačem. Pokud jde o nadstandardní výbavu, platí zde to samé co pro 15" modely. Nejlevnější 17" TFT LCD monitory pořídíte za necelých 12 tisíc korun. V následujícím tabulkovém přehledu jsou zastoupeny monitory několika převážně dobře známých značek. Najdete mezi nimi laciné i dražší současně nabízené modely, displeje vhodné víceméně pouze pro běžnou kancelářskou práci, i ty, které lze díky vestavěným reproduktorů a velmi dobrým technickým parametrům bez problémů například multimediálně využívat. Recenze vybraných modelů naleznete v příštím vydání IT Systemu.

Kontrastní poměr
Jedná se o jeden ze základních výrobcem uváděných parametrů LCD displeje. Tento vztah představuje poměr jasu nejsvětlejší a nejtmavší zobrazitelné plochy, tedy "bílé" a "černé". Čím je kontrastní poměr vyšší, tím bohatší škálu odstínů je displej schopen zobrazit. Průměrná hodnota kontrastního poměru je u současných LCD monitorů asi 350:1 až 400:1.

Jas
Tato hodnota se udává se v cd/m2 a představuje intenzitu jasu vyzařovaného displejem (jeho podsvícením). Nemá vliv na množství reprodukovaných odstínů. Průměrná hodnota jasu je u současných LCD asi 250 cd/m2

Doba odezvy zobrazení
Udává se v milisekundách, přičemž hodnoty kolem 25 ms jsou již považovány za velmi dobré. Čím je kratší doba odezvy zobrazení, tím je displej vhodnější pro dynamické zobrazování, například videa, her či jiných rychle se pohybujících motivů.

Pozorovací úhly
Při pohledu ze stran je obraz na LCD panelu více či méně barevně zkreslený, dochází také ke snížení jasu a kontrastu. Udávají se pozorovací (někdy "viditelné") horizontální a vertikální úhly. U kvalitních a dražších monitorů lze pozorovat barevně nezkreslený obraz i z úhlu blížícího se 180°, tedy 90° z každé strany.

Režim zobrazení 1:1 pro malá rozlišení
LCD displej sestává z pevného počtu obrazových bodů. Pokud se má reprodukovat obraz o nižším rozlišení než nativní rozlišení displeje, monitor jej zpravidla "dopočítá" a zvětší na celou plochu displeje. To má ovšem za následek, podle použitého algoritmu, větší či menší zkreslení, ztrátu ostrosti. Některé modely, zpravidla od úhlopříčky displeje 17", umožňují zobrazit malá rozlišení v režimu 1:1, tj. jeden bod obrazu odpovídá jednomu bodu displeje, přičemž okraj obrazové plochy displeje zůstane nevyužit.

Obrazové vstupy (DVI, D-Sub)
Naprostá většina TFT LCD disponuje standardním analogovým vstupem (VGA, 15pinový konektor D-Sub), který umožňuje připojení ke každému PC. Dražší modely jsou ještě vybaveny digitálním vstupem DVI, pro jehož využití je potřeba grafická karta s digitálním výstupem. Předností tohoto propojení je obraz maximální možné kvality bez nutnosti počátečního softwarového nastavení frekvence obrazu a případného "doladění" obrazu (fáze, časování). U digitálního rozhraní DVI v LCD monitorech se setkáváme se dvěma typy konektorů: DVI-D (pouze pro digitální signál) a DVI-I (umožňuje připojit jak digitální, tak prostřednictvím redukce i analogový VGA vstupní signál).

Ergonomická norma (TCO'99, TCO'03)
Mezinárodně uznávaný soubor ergonomických norem vytvořený švédskou organizací TCO (The Swedish Confederation of Professional Employees). U monitorů stanovuje emisní limity záření, obsah toxických prvků v obrazovce a celou řadu ergonomických hledisek (u CRT např. minimální snímkové frekvence, u LCD výškové nastavení panelu, zorné úhly a další), která má výrobek splňovat. Vedle dosud uznávané normy TCO'99 již vyhovuje stále více nových monitorů současnému nejpřísnějšímu standardu TCO'03.


Přehled LCD monitorů zde
Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.


Inzerce

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.