facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEMS 12/2004

PDA versus chytré telefony

Marek Hadra


Donedávna bylo považováno za vrchol mobility, když se manažer nebo obchodník mohl na pracovní cestě připojit se svým notebookem k internetu a stáhnout si e-maily nebo důležité dokumenty z firemního serveru. Byl tak informován o všem důležitém a mohl průběžně vyřizovat důležitou agendu, která by těch několik dní nepočkala. Možností, jak se připojit pohodlně k internetu, je už relativně dostatek, a tak jako jedinou vadu na kráse může někdo vnímat rozměry a hmotnost notebooků. Ne že by nejnovější „centrinové“ notebooky byly nějak přehnaně robustní, ale i tak, zátěž kolem 2,5 kilogramu se každému neustále při sobě „tahat“ nechce. Řešení tohoto problému nabízí kapesní počítače a nově také tzv. chytré telefony.



PDA
Kapesní počítače (PDA) jsou ideálním prostředkem, jak být neustále v kontaktu s vaší firmou a mít stálý přísun aktuálních dat, ať jste kdekoliv. Dnes již nabízí výpočetní výkon a velikost paměti, která postačuje pro provoz aplikací typu Word, Excel nebo Outlook. Můžete s nimi tedy zpracovávat stejnou agendu jako na klasickém PC nebo notebooku. Hotové texty, tabulky a e-maily pak můžete snadno přenést (synchronizovat) z PDA do PC a tam dále zpracovávat. Tuto synchronizaci je možno provádět přes infraport, bluetooth nebo datový kabel. Kapesní počítače jsou samozřejmě vybaveny operačním systémem (dnes nejčastěji MS Windows Mobile 2003 nebo Palm OS), který umožňuje přistupovat prakticky ke všem funkcím PDA, a navíc nabízí možnost instalace dalších aplikací, jejichž počet je limitován jen kapacitou paměti. Díky možnosti rozšiřovat paměť pomocí paměťových karet je však i toto hledisko téměř bez omezení.

Výhody smartphones obecně
· malé rozměry a hmotnost (neplatí při srovnání s klasickými mobilními telefony)
· operační systém umožňující instalovat další aplikace- možnost synchronizace s PC
· snadné připojení k internetu- integrované hlasové (GSM) a datové funkce (GPRS)
· kvalitní e-mailový prohlížeč- funkce pro organizování času, paměť pro velké množství kontaktů
· možnost odreagování (hry, některé modely rádio, MP3 a focení)

Nevýhody smartphones oproti PDA
· menší vnitřní paměť pro data a aplikace
· ne vždy možnost rozšíření o paměťové karty


Velice snadné je i připojení k internetu. Ideálně v kombinaci s mobilním telefonem, s aktivovanou službou pro neomezené připojení (Data Nonstop, Data Unlimited). U PDA vybavených technologií WiFi, je výhodné také připojení přes některý z hotspotů, které najdete na letištích, v některých hotelech, u čerpacích stanic apod. Výhody PDA obecně- malé rozměry a nízká hmotnost- operační systém umožňující instalovat další aplikace- kompatibilita aplikací s PC- možnost synchronizace s PC- snadné připojení k internetu- funkce pro organizování času, paměť pro velké množství kontaktů- možnost odreagování (hry, některé modely MP3 a focení)Nevýhody PDA oproti smartphones- nedisponují hlasovými (GSM) a datovými (GPRS) technologiemi

Smartphones
Hranice mezi PDA a chytrými mobilními telefony, pro které se vžil také anglický název smartphones, je čím dál nezřetelnější. Největší rozdíl zůstává v tom, že kapesní počítače nejsou vybaveny technologiemi pro přenos hlasu (např. GSM) a dat (např. GPRS) a je třeba si na pomoc přibrat mobilní telefon. Tato skutečnost je zřejmě i důvodem, proč prodej kapesních počítačů v posledních měsících stagnuje, a to právě na úkor chytrých telefonů.

Výhody PDA obecně

· malé rozměry a nízká hmotnost
· operační systém umožňující instalovat další aplikace
· kompatibilita aplikací s PC- možnost synchronizace s PC
· snadné připojení k internetu
· funkce pro organizování času, paměť pro velké množství kontaktů
· možnost odreagování (hry, některé modely MP3 a focení)

Nevýhody PDA oproti smartphones
· nedisponují hlasovými (GSM) a datovými (GPRS) technologiemi


Pod tímto pojmem se skrývá přístroj vyrobený jako mobilní telefon (hlas, data), ovšem doplněný o otevřený operační systém (MS Windows Mobile 2003, Palm OS, Symbian) umožňující rozšíření o spoustu dalších funkcí. Díky operačnímu systému lze do chytrého telefonu instalovat - obdobně jako u PDA - další aplikace, jejichž počet je opět omezen pouze velikostí paměti (ta bývá mnohem menší než u PDA). I v tomto případě je však možno někdy přibrat na pomoc rozšiřující paměťové karty. Mnohé chytré telefony bohužel nabízejí rozšíření pouze o jediný typ karty, některé dokonce touto schopností nedisponují vůbec. Na tuto skutečnost si při pořizování přístroje dejte velký pozor, protože možnost rozšíření paměti by vám v budoucnu mohla hodně chybět. Chytrý mobilní telefon tedy umí nejen volat, spravovat kontakty a pomáhat organizovat pracovní den, ale kromě toho také vyřizovat elektronickou poštu, vyhledávat na internetu, pracovat s dokumenty a tabulkami, číst PDF soubory a zároveň sloužit třeba i jako přehrávač MP3 souborů. Oblíbené jsou přístroje, které mají navíc integrovaný digitální fotoaparát umožňující pořizovat fotografie, i když nepříliš kvalitní, nebo nahrávat video.
Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.


Inzerce

Signys Logistics: Řízení skladů přes mobilní aplikaci efektivně a online!

Moderní logistika vyžaduje efektivní a spolehlivé řešení pro řízení skladů a sledování zásob. S aplikací Signys Logistics a modu­lem řízených skladů WMS Signys máte na dosah ruky nástroje, které vám umožní zvýšit efektivitu vašich logistických operací a dosáhnout tak co nejvíce optimálního využití zdrojů.