facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEMS 1-2/2005

Moderní způsoby prezentace



Promítání prezentace z PowerPointu pomocí datového projektoru se již stalo přirozenou a samozřejmou součástí firemních porad, školení i představení firmy či nabídky u klienta. Oblast prezentací je ale dynamickým odvětvím, a tak klasický mobilní projektor s notebookem už dávno nejsou jedinou možností, jak efektivně prezentovat. Na cestách jistě oceníte ultralehké projektory, ale vývoj jde ještě dál – nyní si můžete vychutnat prezentaci bez notebooku, po WiFi nebo zaujmout posluchače prezentací interaktivní.







Notebook už není nutností
Běžně na cestách používáte kapesní počítač (PDA) a nechce se vám kvůli prezentaci brát s sebou notebook? Už nemusíte, tedy pokud nepotřebuje během prezentace pouštět náročnější videozáznamy - tady jsou zatím možnosti PDA trochu omezené. Jinak ale možnost výrazně zredukovat své prezentační vybavení co do velikosti a hmotnosti jistě oceníte. PDA s projektorem propojíte pomocí speciální karty vkládané mezi rozhraní kapesního počítače a klasický VGA vstup projektoru. Pomocí prezentačního SW, který máte ve svém PDA, spustíte a ovládáte prezentaci. Většina takovýchto aplikací umožňuje i tvorbu a úpravu prezentací přímo v PDA. Pro přípravu prezentace asi obvykle využijete klasický počítač, bude to jistě pohodlnější, ale možnost úprav prezentace přijde vhod pro doladění či drobné úpravy prezentace přímo na místě. Hitem poslední doby jsou také miniaturní záznamová média - paměťové karty a USB flash disky. I přímo z nich dnes můžete prezentovat, aniž byste potřebovali notebook (obr. 1). Některé moderní projektory, např. Epson EMP 745, jsou totiž vybaveny čtečkou paměťových karet nebo slotem PC Card (PCMCIA) či USB vstupem, kam se dá připojit externí čtečka. Při prezentaci z karty či flash disku nepotřebujete nic než vhodný projektor, kartu nebo disk s připravenou prezentací a napájecí kabel. A jak prezentace z paměťové karty vypadá? Jednotlivé snímky, obvykle z PowerPointu, jsou převáděny do formátu JPEG. Takto vzniklé obrázky můžete dále přeřazovat, skrývat, případně volit způsob náběhu obrázku. Ti z vás, kteří si zvykli na možnosti animací, se pravděpodobně budete cítit omezeni, ale na paměťových médiích můžete pracovat se snímkem pouze jako s celkem. Toto omezení odpadá, pouze pokud je projektor vybaven vestavěným počítačem. Tyto stroje přehrávají prezentaci pomocí speciálního prohlížeče, který pracuje nad operačním systémem Windows CE. Prezentace z paměťového média se stala jednou z možností, jak maximálně snížit hmotnost zavazadla na cestách. U datových projektorů se bojuje o desetiny kilogramů. Pokud necháme doma notebook i s příslušenstvím, ušetříme hned několik kilogramů. Mezi výhodami je třeba zmínit i možnost záložního uložení prezentace. V případě technických problémů s notebookem můžete prezentaci spustit přímo z projektoru.

Prezentace bez kabelů
Pokud jste zvyklí na notebook, existuje i pro vás elegantní moderní řešení. Spočívá v síťovém propojení projektoru a notebooku, ale bez všudypřítomných překážejících kabelů. Sestava vhodného projektoru (např. Panasonic PT-LB10NTE) a notebooku vzájemně komunikující po WiFi jistě uspokojí každého, kdo požaduje snadnou instalaci i obsluhu a k tomu ještě notnou dávku elegance. Při většině klasických prezentací je přednášející právě kvůli limitované délce kabelu nucen zaujmout s notebookem místo blízko projektoru. S bezdrátovou kartou se může usadit, jak mu to vyhovuje a jak je zvyklý, třeba do čela jednacího stolu, a jedním stisknutím klávesy odesílat do projektoru snímky své prezentace. Ovšem pohodlí bezdrátové prezentace uvítá především každý, kdo zažil prezentaci více přednášejících, kteří se doplňovali ukázkami nebo si předávali slovo. Jistě si vzpomenete na hluchá místa při přetahování kabelů mezi jejich notebooky. Bezdrátové spojení notebooku a projektoru tuto situaci elegantně řeší. Sled snímků na projekční ploše bude plynulý, aniž by bylo na první pohled zřejmé, který z přednášejících je v danou chvíli odesílá. Bezdrátové technologie se ustálily na certifikaci WiFi. Běžně dostupné jsou projektory pracující s moduly odpovídajícími normě IEEE 802.11b. V současné době se ale již rozšiřuje bezdrátové propojení na bázi WiFi protokolu IEEE 802.11g (přenosová rychlost 54 Mbit/s), který bez problémů zvládne i přenos komprimovaného videa (příkladem je projektor EPSON EMP 745).

Projektory v síti
Představte si velkou společnost s několika místnostmi s nainstalovanými projektory. Ty se nacházejí na různých patrech centrální budovy, ale i v dalších budovách ve městě a dokonce i v pobočkách v jiných městech. Školitel ve vzdálené pobočce připravující se na prezentaci nového produktu zapne projektor, připojí svůj počítač… a nic. Modrý obraz. Volá správce IT, který na svém počítači nacházejícím se několik set kilometrů od projektoru zjistí, že je aktivován nesprávný vstup. Situaci po síti napraví a školení může začít… Možnosti projektorů se síťovým rozhraním, které lze lehce připojit do běžné počítačové sítě LAN, jsou samozřejmě širší. Preventivní dohled nad nainstalovanou technikou odstraní vrásky z čel mnohých uživatelů, a především správců techniky. Ti mohou snadno monitorovat jim svěřené přístroje a zjišťovat, zda například vzrůstající teplota a příliš dlouhý interval od posledního čištění nenaznačují, že v přístroji budou znečištěné vzduchové filtry. V případě problému nebo poruchy se může automaticky odeslat e-mailová zpráva na přednastavenou adresu, což může pomoci s identifikací problému a jeho rychlejším odstraněním. Neméně zajímavou funkcí některých síťových projektorů je promítání vzdáleného obsahu. Takto vybavené projektory obsahují malý počítač (tzv. tenkého klienta založeného zpravidla na platformě Windows CE nebo Linux) a paměť, na kterou se ukládají prezentace v běžných formátech (PowerPoint, Word, Excel, obrázky JPG či GIF atd.). Uživatel má potom dvě možnosti - buď si předem svou prezentaci do projektoru "pošle", anebo si své soubory bezprostředně před začátkem prezentace vyhledá na síti pomocí dálkového ovladače projektoru. Při prezentaci se tak obejde úplně bez svého počítače.

Technika pod palcem
Audiovizuální technika se stává přirozenou součástí místností. Pokud ale chcete takovou techniku plně využívat, musíte se naučit ovládat hodně přístrojů - od datového projektoru nebo videoprojektoru, přes videorekordér, DVD přehrávač, receiver až po zatemnění, plátno, osvětlení a klimatizaci. Čím více přístrojů ale uživatelé používají, tím se jejich ovládání stává složitější a nepřehlednější. Dnes má téměř každý audiovizuální přístroj svůj dálkový ovladač, a tak se jejich počet v průměrně vybavené místnosti pohybuje mezi čtyřmi až deseti. Navíc pro ovládání osvětlení, žaluzií a zatemnění potřebujete další vypínače, zpravidla umístěné na stěně. Některé přístroje (např. mixážní pulty, videoprocesory) ani dálkový ovladač nemají a ovládají se přímo. Máte se tedy obávat toho, že audiovizuální techniku nedokážete používat? Nikoli. Řešením jsou integrované řídicí systémy. Pomocí těchto systémů můžete elegantně, a hlavně jednoduše ovládat celou místnost přes dotykový panel (obr. 2). Panel obsahuje všechna potřebná tlačítka (a žádná zbytečná navíc), řídicí systém za vás udělá veškeré potřebné kroky při složitých úkonech. Jediným stiskem tlačítka zajistíte zatažení žaluzií na přednastavenou hodnotu, nastavíte osvětlení, ztišíte klimatizaci, vysunete projekční plátno a uvedete do chodu projektor i počítač - a můžete začít prezentovat, na nic jste nezapomněli a vše je správně nastaveno. Pokud přece nastane problém, zobrazí se varovná hláška typu "nelze zatáhnout žaluzie, zavřete okno". Pomocí řídicího systému můžete ovládat jednoduše spínaná zařízení nebo zařízení s kabelovými ovládacími vstupy, ale též elektroniku s infračerveným dálkovým ovládáním. Z jednoho panelu můžete řídit všechny místnosti, nebo můžete mít samostatný řídicí systém v každé místnosti, případně ovládací panely v jednotlivých místnostech a hlavní panel umístěný u technika v režii.

Interaktivita - nový rozměr prezentace
Už jste se někdy zamýšleli nad tím, čím oživit své prezentace nebo zatraktivnit školení tak, aby jste své posluchače skutečně zaujali? Pak vás možná napadlo, že klasická prezentace v PowerPointu nemusí být vždy to pravé. Proč? Třeba když budete chtít v průběhu svého výkladu vpisovat či zvýrazňovat klíčové informace nebo se rozhodnete sepsat všechny nápady účastníků při brainstormingu. Pak budete muset nejenom do své prezentace vkládat nový snímek nebo se přepínat do nového souboru, ale navíc pro většinu těchto úkonů potřebujete klávesnici a myš. Znamená to, že místo abyste komunikovali se svými posluchači a reagovali na jejich nápady, musíte se soustředit na práci s PC. Využití interaktivní tabule vdechne prezentaci nový rozměr, kterému říkáme interaktivita. V praxi si tedy připravíte klasickou prezentaci, kterou promítnete na plochu interaktivní tabule. Přímo do promítané prezentace je pak možno na základě dotazů z publika vpisovat rozšiřující poznámky. Ručně psaný text umí tabule převést do textového editoru (obdoba programu OCR), ale je možné si také vyvolat virtuální klávesnici a psát rovnou jejím prostřednictvím. Výsledné zobrazení se navíc uloží do počítače, odkud je možné jej pohodlně vytisknout a rozdat účastníkům, elektronicky rozeslat nebo vyvěsit na web. Všichni účastnící porady či školení se tak mohou plně soustředit na výklad bez soutěží v těsnopisu při opisování poznámek. Prezentační plocha přitom poslouží i k interaktivnímu ovládání počítače. Při projekci na interaktivní tabuli stačí dotek rukou na projekční ploše a aplikace okamžitě reaguje jako po klasickém kliknutí myší. Všichni posluchači mohou snadno sledovat váš pracovní postup, sekvenci kroků při ovládání softwarového produktu (obr. 3). Takto je možné spouštět a ovládat nejen běžné aplikace, ale v této interaktivní tabuli najdete i nástroj pro názorné předvádění funkcí všech dalších programů. Chcete-li stát k publiku čelem i při prezentaci, zvolte náhledový dotykový displej (obr. 4 a 5), na kterém ovládáte nejen připojený počítač a dopisujete různé poznámky a zvýraznění obdobně jako u interaktivní tabule, ale zvládnete i řízení techniky a celé místnosti. Přednášející má před sebou panel, který zobrazuje monitor jeho počítače, zatímco projektor promítá to samé na plátno za ním. Nemůže tedy dojít k situaci, kdy se musí otáčet zády k posluchačům, chce-li v prezentaci něco ukázat. Pomocí univerzálního elektronického pera prostě zvýrazní potřebnou část v prezentaci na náhledovém displeji, případně dokonce dopíše poznámku či načrtne graf, a všichni to okamžitě uvidí zobrazené v prezentaci na velkém plátně.

Autorka článku, Ing. Ivana Perničková, pracuje ve společnosti AV Media.
Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.


Inzerce

Automatizace ve výrobě potravin není výsadou jen velkých firem. Jak na to krok za krokem s ERP systémem?

Stejně jako většina podniků, čelí i potravinářská výroba v dnešní době řadě výzev: nedostatku kvalitních zaměstnanců, vyso­kým cenám energií i zdražování surovin. K tomu se přidává velmi přísná legislativa a nutnost hlídat řadu ukazatelů u surovin i hotových výrobků.