facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEMS 7-8/2004

Levné notebooky

Recenze a přehled mobilních počítačů do 35 000 Kč

Václav Buk [ buk (zavináč) ccb (tečka) cz ]


Pokud pracujete s výpočetně náročnými aplikacemi a pořizujete si notebook jako plnohodnotnou alternativu výkonného stolního PC či pracovní stanice, jste nuceni sáhnout "hlouběji do kapsy". Přiměřeně výkonný a zároveň bohatě vybavený nový mobilní počítač s dobrou konektivitou prakticky neseženete pod 35 tisíc. To samé platí i pro opačnou kategorii - tzv. subnotebooky, počítače označované nepříliš hezky jako "ultramobilní" či "ultralehké", které poskytují vysokou mobilitu, ale zpravidla na úkor výbavy, často výkonu, a především cenové dostupnosti. Pokud potřebujete notebook jako nástroj pro práci výhradně s běžnými kancelářskými, popřípadě zábavnými multimediálními aplikacemi, jeví se jako nejvýhodnější investice do mobilního počítače z kategorie "low-end".


I nejlacinější notebooky v cenách kolem 25 tisíc korun dnes pro běžnou práci disponují dostatečně vysokým výkonem, mnohdy velkým 15" displejem a konektivitou umožňující podobně jako "hi-end" modely práci s mnoha periferiemi (digitální videokamery a fotoaparáty, rychlé externí disky apod.). Daní za nízkou cenu je zde ale kromě zpravidla nižšího výkonu často vyšší hmotnost notebooku, poměrně krátká doba provozu na baterie znemožňující dlouhodobou práci "v terénu" i chudší základní hardwarová a softwarová výbava. V kategorii nejlevnějších notebooků se například ještě dnes běžně nesetkáváme s integrovanou podporou bezdrátových sítí. Nezřídka je součástí standardní konfigurace pouze "home" verze operačního systému. Následující dvě recenze a tabulkový přehled jsou věnovány právě notebookům, které dnes pořídíte do 35 tisíc korun (bez DPH).

Brave NoteLine 715
Elegantní, již na první pohled odlehčené, metalizované provedení, to jsou charakteristické vnější znaky tohoto cenově dostupného notebooku s velkým displejem, poměrně slušným výkonem a bohatou výbavou. Notebook je vhodný pro uživatele, kteří sice pracují převážně s běžnými, výkonnostně spíše méně náročnými kancelářskými aplikacemi, vyžadují však i při práci na cestách určitý komfort. Ten jim skýtá rozměrný 15" displej i pracovní plocha, dobrá konektivita se snadno přístupnými porty (po stranách a v přední části počítače), výbava čtečkami paměťových karet, bezdrátové připojení k síti a v neposlední řadě slušná doba provozu na baterie (až 5 hodin). Tenké provedení a vzhledem k celkovým rozměrům poměrně nízká hmotnost notebooku jsou možné díky použité mobilní technologii Intel Centrino. Nižší spotřeba energie a menší nároky mobilního procesoru na chlazení se kromě celkově nižší hmotnosti i rozměrů systému odráží v delší době provozu na baterie, než je běžné u notebooků používajících obvyklou "stolní" variantu procesoru. Klávesnice počítače Brave NoteLine 715 má dostatečně velké klávesy s nízkým zdvihem a, s výjimkou navigačních a funkčních kláves v pravé části, poměrně přirozeným rozvržením, při psaní nepůsobí hluk. Kladně hodnotím kurzorové klávesy (šipky), které jsou poněkud oddělené od zbytku klávesnice.




Jako alternativu myši používá tento model obvyklou dotekovou plošku (touchpad) se dvěma tlačítky a prostředním čtyřsměrovým tlačítkem/joystickem. Běžná jsou u současných notebooků programovatelná "horká" tlačítka určená pro rychlé spouštění často používaných aplikací. V případě tohoto modelu je jich pět a jsou originálně provedena: nacházejí se v přední hraně notebooku, kde, je-li počítač vypnut, slouží jako ovládací prvky nezávislého CD audio přehrávače. V přední hraně najdete rovněž mikrofonní vstup a audio výstup, tlačítko bezdrátového připojení, a především praktickou čtečku čtyř typů paměťových karet. Všechny ostatní sloty a konektory kromě zdířky modemu se nacházejí po stranách notebooku, kde jsou snáze přístupny. Zadní část vyplňuje akumulátor.

Kombinovaná optická mechanika DVD/CD-RW po pravé straně umožňuje číst CD a DVD a zapisovat/přepisovat CD disky, konektor vysokorychlostního rozhraní FireWire umístěný tamtéž pak můžete s výhodou využít například pro přenos videa z digitální videokamery či jiné přenášení velkých objemů dat. Pro reprodukci videa na TV obrazovce dobře poslouží S-video výstup. Porty USB rozhraní má tento notebook tři a jsou umístěny v dostatečné vzdálenosti od sebe, takže není problém všechny současně obsadit i zařízeními s rozměrnější koncovkou (např. dnes oblíbené USB flash disky). Výhradu mám k absenci konektoru PS/2 pro připojení standardní myši nebo klávesnice i k chybějícímu klasickému sériovému a paralelnímu rozhraní. Pokud vaše periferní zařízení nemají místo zmíněných tradičních rozhraní jiné, nejčastěji USB, jste nuceni jejich připojení řešit různými redukcemi. To představuje další náklady a určité zhoršení komfortu při práci. Je ale nutno podotknout, že v tomto ohledu Brave NoteLine 715 rozhodně není výjimkou. U současných notebooků postrádáme uvedené konektory stále častěji.

Nový Brave NoteLine 715 obdržíte s předinstalovným operačním systémem MS Windows XP ve verzi Home. Další standardně dodávaná softwarová výbava zahrnuje CD pro obnovení systému, ovladače, přehrávač video DVD disků, vypalovací software a několik dalších aplikací. Brave NoteLine 715 představuje kvalitní a přitom cenově dostupný notebook, který nevyniká mimořádným výkonem, je však poměrně dobře vybavený a umožňuje pohodlnou práci. Základní technické parametry jsou součástí tabulkového přehledu.

Hodnocení
Výkon: * * * *
Výdrž baterie: * * * * *
Vybavení: * * * * *
Provedení: * * * * *
Cena/užitná hodnota: * * * * *

Na testování zapůjčila firma ProCA.


IBM ThinkPad R50e (UR02LCF)
Notebook této značky poznáte prakticky okamžitě, a to podle typického černého provedení a jednoduchých tvarů. Tyto atributy jsou vlastní notebookům IBM již po dlouhá léta a proto nepřekvapí, že je "rukopis" výrobce patrný i na tomto cenově dostupném modelu. IBM ThinkPad R50e je určen pro uživatele, kteří nemají v úmyslu investovat příliš vysoké částky do mobilního počítače, ale požadují dostatečně výkonný nástroj pro práci převážně s běžnými kancelářskými programy.




Velký 15" displej a tím pádem i rozměrná pracovní plocha zaručují poměrně vysoký komfort při práci. K němu nepochybně přispívá rozložení kláves, které prakticky zcela odpovídá rozvržení klasické externí klávesnice. Standardní navigační a další klávesy v horní pravé části jsou uspořádány do skupin po třech a šesti jako u samostatné klávesnice, stejně tak funkční klávesy F1 až F12 výrobce rozložil do tradičních tří skupin. Výhradu mám k chybějícím, dnes již zcela běžným klávesám pro spuštění nabídky Start a kontextových menu ve Windows. Praktická je funkce "lupa", kdy stiskem klávesy Fn a mezerníku snižíte rozlišení obrazu (zobrazené objekty se zvětší). Stejnou kombinací obraz vrátíte do původního rozlišení. Další praktickou "specialitou", se kterou se setkáváme jen u notebooků IBM, je lampička (dioda) integrovaná v horní části displeje, sloužící k osvětlení klávesnice. Rozsvěcuje se jednoduchým současným stiskem dvou kláves v protilehlých rozích klávesnice. Notebook má jediné "horké" tlačítko, Access IBM, pro přístup k nastavení počítače, další tři samostatná tlačítka pod displejem jsou určena k regulaci hlasitosti a vypnutí/zapnutí zvuku z jediného reproduktoru umístěného pod přední hranou. Jako polohovací zařízení zde slouží méně rozšířený "trackpoint" (joystick) se třemi tlačítky. Jak dalece je či není toto řešení pohodlné, je jen otázkou individuálního zvážení, zvyku každého uživatele. Přestože používá mobilní variantu procesoru Intel Celeron, nepatří IBM ThinkPad R50e mezi lehké notebooky. Se svými 3 kg je vhodný pro práci na "pevném" pracovišti, méně již na cesty. Výdrž baterie však může dosahovat až poměrně příjemné tři a půl hodiny.


Dva USB konektory umístěné v levé části notebooku umožňují snazší práci s často připojovanými zařízeními, totéž platí pro vestavěný modem, síťovou kartu, sluchátka a externí mikrofon. V levém boku ThinkPadu R50e se nachází také slot pro PC karty


Pokud jde o konektivitu, není R50e příliš bohatě vybavený model. Ze standardních rozhraní/portů zde nenajdete sériový port ani konektor PS/2 pro myš nebo klávesnici, k dispozici není ani infračervený port. Z rozhraní, která se již poměrně často objevují u notebooků v této cenové kategorii, nenajdete u tohoto modelu video výstup ani vysokorychlostní FireWire. Konektory rozhraní USB 2.0 jsou zde dva (prakticky umístěné po levé straně). Vzhledem k absenci některých, u notebooků obvyklejších, portů mě zde překvapila přítomnost klasického paralelního rozhraní používaného nejčastěji pro připojení tiskáren, zejména starších typů. Po pravé straně najdete kombinovanou optickou jednotku DVD-ROM/CD-RW pro čtení CD a DVD a zápis/přepis CD disků, vlevo pak kromě jiného sloty pro dvě PC karty.


V zadní části notebooku najdete vedle konektoru pro napájecí zdroj pouze paralelní port pro připojení tiskárny a jiných starších periferií, zbytek místa vyplňuje akumulátor


Testovaný IBM ThinkPad R50e se vyznačoval velmi tichým chodem.
Stručně lze tento model zhodnotit jako cenově dostupný značkový notebook umožňující díky velkému displeji a dobře provedené pracovní ploše komfortní práci. Průměrný výkon dovoluje bezproblémovou práci v běžných kancelářských aplikacích, pro náročnější nasazení R50e příliš vhodný není. Diky slušné výdrži na baterie je dobře použitelný na cestách, proti častému používání "v terénu" naopak hovoří jeho poměrně vysoká hmotnost. Vzhledem ke slabší konektivitě není vhodné s tímto notebookem počítat jako s plnohodnotnou náhradou stolního PC. Základní technické parametry najdete v následujícím tabulkovém přehledu.

Hodnocení
Výkon: * * * *
Výdrž baterie: * * * *
Vybavení: * * *
Provedení: * * * * *
Cena/užitná hodnota: * * *

Na testování zapůjčila firma IBM.

Kompletní přehled zde
Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.


Inzerce

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.