facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEM 6/2004

Kapesní počítače a chytré telefony na vzestupu

Marek Hadra


Trend mezi počítači je jednoznačný - neustálé zvyšování mobility a tím eliminování ztraceného času na cestách. Rostoucí zájem o mobilní výpočetní techniku je dnes patrný například ve zvyšování prodeje notebooků na úkor stolních PC. Věnujme se však tentokrát těm nejmobilnějším počítačům, kterými jsou počítače kapesní (PDA - personal digital assistent) a v poslední době také tzv. chytré telefony (smartphones).







PDA - neomezené připojení
Kapesní počítače jsou ideálním prostředkem, jak být neustále v kontaktu s vaší firmou a mít stálý přísun aktuálních dat, ať jste kdekoliv. Nejnovější kapesní počítače (od roku 2003 je to již téměř pravidlem) jsou vybavovány alespoň jednou bezdrátovou technologií, ať už Bluetooth, nebo WiFi, některé dokonce oběma. Připojení k internetu je pak snadné. Obrovský boom mobilních zařízení rozpoutal také Eurotel se svým paušálním tarifem Data Nonstop umožňujícím neomezené připojení k internetu za pouhých osm set korun měsíčně. Později se přidal i T-Mobile s tarifem Data Unlimited (nyní za 699 Kč). Pro všechny, kdo často cestují, to znamená možnost být nonstop připojen k síti a komunikovat s okolím.

V podnikové praxi je možno PDA nasadit na mnoha úrovních. Využijí jej obchodníci, manažeři, marketingoví pracovníci i dopravci. Mobilní aplikace používané v PDA umožňují také řízení práce techniků a řemeslníků v reálném čase nebo třeba sběr dat přímo v terénu. To umožňuje rychlé a automatizované zpracovávání posbíraných dat s okamžitým mobilním připojením a odesláním do centrálního počítače.

Posledním trendem ve výbavě PDA jsou multimediální aplikace (přehrávání videa a zvuku), a zejména fotoaparáty. K celé řadě modelů lze připojit fotoaparát externí (např. zasunutím do modulu pro paměťové karty), ale na trhu je již několik modelů s fotoaparáty přímo zabudovanými. Většina nabízí rozlišení VGA (640×480 pixelů), přičemž společnost palmOne představila nedávno nový model PDA Zire 72, který se může pochlubit rozlišením 1280×960 pixelů, a to už stačí na pořízení docela slušných snímků.

PDA v kostce
· jsou snadno přenositelné, vejdou se do kapsy
· obsahují technologie, díky nímž se lze snadno kdykoliv
připojit k interentu
· nejzákladnější funkcí je správa času (např. aplikace
Kalendář, Kontakty, Úkoly a Poznámky)
· dělí se podle použitého operačního systému na
PALMy a Pocket PC, řada chytrých telefonů používá
operační systém Symbian


Chytré telefony Ani mobilní telefony již dávno neslouží jen k telefonování. Lze pomocí nich např. hrát hry, fotografovat, vzdáleně spravovat počítačové servery nebo třeba přistupovat k účtům v bankách. Ještě vyšší kategorií jsou tzv. smartphones (chytré telefony, komunikátory). Od klasických mobilních telefonů se liší nejen vzhledem, ale hlavně softwarovým vybavením, větší pamětí (s možností rozšíření pomocí paměťových karet), větším displejem apod. Smart telefony mají obdobné funkce i využití jako klasické PDA, jejich výhodou je možnost přímého navázání spojení s internetem, bez nutnosti dalšího zařízení (u PDA potřebujete navíc mobilní telefon či být v dosahu hotspotu nebo LAN).

Kapesní počítače a chytré telefony jsou dnes skutečně na vzestupu a ten, kdo již někdy nějaké PDA nebo smart telefon vyzkoušel, si jen těžko si odvyká. Vše důležité máte neustále při ruce, jste on-line a také "in". Pokud uvažujete, že si některé z těchto zařízení pořídíte, s výběru toho pravého vám pomůže i náš přehled.

Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.


Inzerce

Automatizace ve výrobě potravin není výsadou jen velkých firem. Jak na to krok za krokem s ERP systémem?

Stejně jako většina podniků, čelí i potravinářská výroba v dnešní době řadě výzev: nedostatku kvalitních zaměstnanců, vyso­kým cenám energií i zdražování surovin. K tomu se přidává velmi přísná legislativa a nutnost hlídat řadu ukazatelů u surovin i hotových výrobků.