facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEM 4/2003

Jak se úspěšně prezentovat na internetu?

Projekt z Českokrumlovska je příkladem pro další obce a regiony

Lubor Mrázek





Není žádnou novinkou, že média vytvářejí realitu a to, co není zachycené v médiích, jako by pro širokou veřejnost ani neexistovalo. Tento donedávna krutý a pro mnoho regionů či událostí, které by zasloužily pozornost, diskriminující fakt je s nástupem internetu zmírňován možností vytvořit si vlastní prostor pro zviditelnění. Relativní svoboda internetové prezentace má však nezamýšlený důsledek: vzniká obrovské množství nejrůznějších stránek, přehledů, nabídek, fotografií, které svým objemem a nepřehledností publikum spíše paralyzují. Proto je důležité dbát při vytváření účinné prezentace na komplexnost, systematičnost a snažit se vytvořit opravdu jedinečné dílo, které na první pohled zaujme. O tom, co všechno práce na kvalitní internetové prezentaci obnáší, svědčí úspěšný projekt, který zrealizovali představitelé nejvýznamnějších institucí českokrumlovského regionu. Kromě technicky a organizačně výborně zvládnuté práce ukázali celému světu, že internet má své místo i ve veřejném a státním sektoru a že i region může mít kvalitní internetovou propagaci, která se plně vyrovná mnohým komerčním prezentacím.

Historie projektu
Myšlenka vytvoření oficiální internetové prezentace Českokrumlovska spatřila světlo světa v druhé polovině roku 1997 jako důsledek uvadající návštěvnosti turistů a jako reakce na chybné či zavádějící informace, které byly tehdy na internetu k vidění. Představitelé nejvýznamnějších institucí regionu (Městský úřad Český Krumlov, Okresní úřad, Státní hrad a zámek, Nadace barokního divadla, Českokrumlovský rozvojový fond, Evropské informační centrum aj.) se společně shodli na základním médiu propagace - internetu a CD ROMech, které lze z internetové prezentace vytvářet.

V roce 1998 vznikl základní informační modul OIS - encyklopedie dějin i současnosti Českokrumlovska v rozsahu téměř 2000 stran v každém jazyce (čeština, angličtina, němčina). V Evropském informačním centru Jihočeské univerzity, kde tehdy práce většinou probíhaly, se vystřídali památkáři, historici, fotografové, studenti, nezaměstnaní, IT odborníci atd. Celý projekt zaštítili vahou svých osobností i organizací, které zastupovali, nejvýznamnější představitelé z města a okresu Český Krumlov. Jedině díky tomu, že projekt podpořili morálně i finančně, slovy i činy, vzniklo dílo nemající dosud obdobu. Nejintenzivnější práce probíhaly 8 měsíců od října 1997 do června 1998, kdy bylo v akci na 120 osob současně (tvorba scénářů, grafického prostředí, sběr a vyhodnocování dat, přepisy a korektury, překlady, fotografování a scany atd.). Bylo to téměř jako ze sci-fi. Oněch 120 osob pracovalo v drtivé většině zdarma, po nocích a o víkendech, ve svém volnu, jen z nadšení pro věc udělat něco, co tu ještě nebylo a co by za to stálo.

Současný rozsah OIS
Projekt OIS má v současné době skutečně encyklopedické rozměry. Všechny textové informace ve třech jazykových mutacích - představují více než 15 500 normostran textu tvořících na 2 000 tématických článků pro každou jazykovou mutaci. Obrazové informace v současnosti zahrnují soubor čítající 6 800 fotografií a ilustrací, na 80 panoramatických videosekvencí, dále senzitivní mapy a plány, interaktivní tabulky, seznamy a prohledávání informací pomocí klíčových slov atd. Struktura systému se odvíjí ve třech základních blocích - region, město a zámek Český Krumlov, z nichž každý je dělen do oddílu současnost a historie. V rámci těchto oddílů se uživatel dozví veškeré informace o turistických i jiných službách, aktuální kulturní nabídce, přehledu podnikatelských subjektů, struktuře školství, zdravotnictví atd.

V oddílech věnovaných historii získá přehled o jednotlivých vývojových etapách, uměleckých směrech, archeologických nálezech, o 150 významných historických osobnostech z oblasti kultury, vědy či politiky a o téměř všech významných uměleckých památkách v regionu atd. Velká pozornost byla rovněž věnována všem obcím regionu, z nichž každá nalezla v rámci informačního systému své místo, díky čemuž získal projekt oficiální podporu i u všech 45 starostů obcí regionu Český Krumlov. V samotném městě Český Krumlov je nadto detailně popsáno všech více než 300 objektů, které jsou součástí městské památkové rezervace a obdobně je propracován i areál Státního hradu a zámku Český Krumlov.

Cílem celého projektu je nejen propagace Českého Krumlova jakožto místa mimořádných kulturně historických a společenských kvalit, které stvrzuje mj. i jeho zařazení do Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, ale ve vazbě na tento fenomén prezentace celého regionu v plné šíři, upozornění na jeho dosud opomíjené specifické hodnoty a kvality. Zároveň při procesu tvorby informačního systému dochází k intenzivní a neziskové spolupráci řady osobností regionu, což je jednoznačným ukazatelem rozvoje občanské společnosti.

Pozitivní ohlasy
Význam OIS pro region stále roste a existuje o tom celá řada dokladů. Prvními a téměř okamžitými byly zápisy v Návštěvních knihách, kde se již po prvních týdnech existence OIS na Internetu objevily zápisy typu: "Viděl jsem Vaše stránky a přijedu!" Řada návštěvníků posílá do Českého Krumlova své pozdravy po návratu domů. Doporučují ubytovatelům, co a jak zlepšit a většinou chválí město, region, jeho památky a restaurace. Několik let provádí v rámci tvorby strategického plánu města nezávislá agentura audit mezi návštěvníky města s cílem zjistit, jak dlouho se zdrži, kde se o městě dozvěděli, kde se ubytovali atd. Výsledky tohoto průzkumu staví OIS na roveň významu cestovních kanceláří a sdělovacích prostředků. Prostřednictvím OIS si návštěvníci zajišťují také kulturní vyžití po dobu své plánované dovolené a objednávají vstupenky u pořadatelů akcí.

Technické i organizační změny
V současné době je v běhu kompletní rengeneering OIS na platformu XML. Tato proměna jednak radikálním způsobem zjednoduší správu a aktualizaci informačního systému, která v tuto chvíli zaměstnává 3 pracovníky na plný úvazek, ale zejména umožní kvalitativní přesun od prezentace ke skutečnému informačnímu systému v plném významu. Možnost distribuce informací z OIS už nebude omezena výhradně na WWW prohlížeč, ale klientem informačního systému bude moci brzy být i běžný kancelářský software na PC stejně jako mobilní telefon, PDA zařízení atd. Na internetu bude navíc každá stránka k dispozici ve speciální úpravě pro nevidomé, k tisku bude k dispozici ve formátu PDF atd.

Tento systém nové generace je společným dílem více subjektů, které budou moci v novém prostředí velmi jednoduše sdílet data. První prezentací této možnosti bude on-line kalendář kulturních a společenských akcí Jihočeského kraje. Mezi hlavní rysy řešení OIS II. generace patří důraz na otevřenost systému (použití otevřených formátů a Open Source Software), důraz na bezpečnost systému (použití nejnovějších technologií v oblasti autorizace a šifrování), jednoduchost obsluhy (při čtení i vkládání dat možnost použití kancelářského software stejně jako WWW prohlížeče atd.) a použití systému pro nejširší okruh uživatelů (možnost výstupu do nejrůznějších formátů - HTML, PDF, WAP, stránky optimalizované pro zrakově postižené atd.)

Další rozvoj projektu
Těžištěm nadále zůstává podpora cestovního ruchu. První aplikací OIS II. generace bude eSales guide města Český Krumlov - komplexní základní přehled turistických možností Českokrumlovska spojený s konkrétními nabídkami "turistických pobytových balíčků". Nápadů mají realizátoři celou řadu, nicméně základní osou všeho je zafinancování celého systému. Počáteční půjčky na investici do projektu již byly splaceny. Do společného rozpočtu přispívají členové Sdružení OIS Český Krumlov, které systém vlastní, projekt je zapojen do grantových projektů všech stupňů (dotační tituly ministerstev, PHARE CBC, grantové projekty Jihočeského kraje atd.). Vysoký důraz je kladen i na příjmy z inzerce a další komerční činnosti spojené s OIS.

Pozn. red.: Autor článku, Lubor Mrázek, působí jako Project Manager ve společnosti IPEX.

Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.


Inzerce

ERP v cloudu

Je skutečně pro každou firmu?

Chcete držet krok s dobou a zvažujete přechod na cloudový ERP systém? Není divu. Cloudová řešení jsou bezpochyby trendem a umožňují firmám rychleji rea­go­vat na změny a nové výzvy, kterým musí v dynamickém a neustále se proměňujícím světě podnikání čelit.