facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEMS 7-8/2004

HW platforma pro řízení výroby v reálném čase

Igor Čech [ cech (zavináč) ccb (tečka) cz ]


Nemíváte náhodou někdy ten skličující pocit v žaludku, že i přes investice do informačního systému vaší společnosti není něco v pořádku? Debaty na téma ekonomické efektivnosti, či dokonce návratnosti se vedou dnes a denně. Dokonce i při obědě. Avšak napadlo vás, že kromě vybavenosti vaší společnosti všemi částmi informačního systému, počínaje železem a konče propojením všech subsystémů v jeden fungující celek, dochází často k nefunkčnosti nebo nespolehlivosti jednotlivých částí systémů? Tuto situaci určitě zažil každý z nás. Pokud sedíte za svým kancelářským PC, tak maximálně provedete restart systému, zaklejete nad právě rozdělaným a bohužel ztraceným dokumentem. Pauzu pro vynucenou přestávku využijete třeba pro občerstvení a pro dodání vlastní motivace pro další plodnou práci.



Ale co v případě, že vaše počítačové systémy úspěšně, až do okamžiku zmiňovaného výpadku, plní nezastupitelnou funkci v rámci plánování zdrojů pro kontinuální výrobu, sledují stav rozpracovanosti výrobku, uplatňují se v systémech řízení skladového hospodářství anebo, nedej bože, řídí celý výrobně-distribuční proces kontinuální výroby? Co asi takový výpadek způsobí? Nedostupnost snad není ani představitelná ve společnosti, která je členem logistického řetězce pro dodávky typu JIT, třeba dodavatele pro našeho nejlepšího exportéra mladoboleslavské Škoda Auto. To už pak určitě vyvolá jiný pocit ve vašem žaludku!




Je pravda, že při nasazování, či ,chcete-li, při implementaci IS do vašeho podniku se o pojmech, jako je "výpadek, nedostupnost či narušení toku informací v IS" příliš nemluví. Přitom jde o jednoznačně ekonomický problém, jenž se promítá do známých pojmů jako náklady na prostoje zaměstnanců, ztráta možných, ale nezrealizovaných tržeb, poškození image spolehlivého dodavatele a mnohé další. Názorným příkladem může být firma, která je zařazena do JIT logistického řetězce. Strojírenský podnik s náročnou, malosériovou výrobou, avšak s širokou variantností a s tržbami kolem 1 mld. Kč. Ekonomické propočty ztrát v případě výpadku systému jsou záležitostí první třídy základní školy, ale nespolehlivost v rámci JIT řetězce se řeší okamžitým ukončením spolupráce! A to už je jiná káva. V takových podmínkách nelze pro hardwarovou platformu systému pro řízení výroby použít technologii samostatného serveru. Riziko výpadku je zde prostě příliš vysoké a samostatný server nedokáže splnit požadavek na zajištění systému řízení běžícího nepřetržitě v reálném čase. Ať je klasický server jakkoliv profesionálně navržen, sestaven a odborně dohlížen, průměrná doba jeho výpadku činí až desítky hodin ročně.




Dobře známou variantou řešení problému spolehlivosti a zajištění nepřetržitého provozu je zapojení dvou a více serverů do clusteru, které se výrazně projeví v nárůstu spolehlivosti celého systému, i když ani zde pochopitelně není absolutní. Nevýhodou clustrového řešení je bohužel zvýšení složitosti zapojení a obsluhy. Rovněž je nutné provést vyladění aplikací, což není triviální a levná záležitost. Vzhledem k uvedeným nevýhodám clusteru se jako zajímavá alternativa jeví specializovaný fault-tolerant server. Takový server se navenek, z pohledu správy i aplikačního software jeví jako jednoduchý server, přitom v něm zdvojené, případně ztrojené komponenty zpracovávají stejné instrukce současně. V případě chyby komponenty je partnerská komponenta aktivní náhradou, která pokračuje v normální operaci. Nedochází tady k žádnému výpadku systému nebo ztrátě dat. Například ftServer firmy Stratus, který je představitelem této kategorie serverů, dosahuje tzv. pětidevítkové spolehlivosti (99,999 %), což znamená méně než jednu hodinu výpadku za rok. Vzhledem k rostoucímu významu informačních systémů v oblasti plánování a řízení výroby jistě stojí za zvážení investice do bezpečné a spolehlivé platformy, ať už formou fault-tolerant serveru, nebo clusteru. Vyšší náklady na pořízení takové platformy v porovnání s jednoduchým serverem vedou k výraznému snížení rizika ztrát způsobených výpadkem informačního systému, resp. jeho hardwarové platformy.

Článek byl zpracován s využitím materiálů firmy Coma, zálohovací systémy, a. s.
Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.


Inzerce

Signys Logistics: Řízení skladů přes mobilní aplikaci efektivně a online!

Moderní logistika vyžaduje efektivní a spolehlivé řešení pro řízení skladů a sledování zásob. S aplikací Signys Logistics a modu­lem řízených skladů WMS Signys máte na dosah ruky nástroje, které vám umožní zvýšit efektivitu vašich logistických operací a dosáhnout tak co nejvíce optimálního využití zdrojů.