facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEM 10/2000

DeeBee - Univerzální nástroj pro práci s databázemi






Software pro Data mining - DeeBee je svým zaměřením určen nejen pro softwarové profesionály, ale i pro ty, kteří chtějí a potřebují pro svá rozhodování přehledné a jasné výstupy z různých databází. Jeho uživateli tak mohou být provozní a ekonomičtí analytici, výkonní i top manažery nebo naopak databázoví administrátoři a v neposlední řadě také vývojáři IS a softwarové firmy, které mohou DeeBee použít jako dynamický doplněk (plug-in) ke svým aplikacím.

Program, který pracuje na základě dynamicky vytvářených SQL příkazů, umožňuje pomocí grafického rozhraní rychle definovat a prezentovat množství uživatelských pohledů, bilancí, analýz, interaktivních grafů, tiskových sestav a exportů a to i bez znalosti SQL jazyka, který běží na pozadí a je možné si jej kdykoliv zobrazit.

Pro zabezpečení a ochranu dat lze definovat uživatelské úrovně, od typu administrátor, který má neomezené možnosti prohlížení a manipulace ze všemi tabulkami, až po ostatní uživatele, kteří mohou prohlížet data pouze prostřednictvím jím nadefinovaných omezení.

Nástroje DeeBee
Program DeeBee v každé databázi definuje několik vlastních pohledů nad systémovým katalogem, které potom využívá pro zjišťování informací o tabulkách, atributech a referenční integritě. Rovněž si vytváří své pomocné tabulky, kam ukládá informace o vytvořených dynasetech, selekcích, projekcích atd. A tak, již při prvním připojení na neznámou databázi, lze prohlížet obsah všech tabulek a využívat všech možností DeeBee tabulky jako je vyhledávání, třídění, agregace, grafy, reporty atd.

Práce s fyzickými názvy tabulek a atributů není mnohdy uživatelsky příjemná, proto se v DeeBee implementují tzv. Dynasety - dynamické definice pohledů na data, kde je možné určit srozumitelné titulky sloupečků, vytvářet složené atributy (např. kusů x cena) a definovat další horizontální a vertikální pohledy (selekce a projekce).

Dynaset je možné vytvořit nad jednou databázovou tabulkou nebo pohledem, anebo nad spojením dvou a více tabulek. V databázi, kde je korektně definována referenční integrita, je vhodné použít modul DynaJoin, který sám podle vybraných tabulek sestaví podmínku spoj (join) a tím implementaci dynasetu značně urychlí. Pokud referenční integrita definována není, je nutné použít modul UserJoin a všechny vazby definovat ručně.

Vyhledávání v tabulce DeeBee je možné vyhledávat několika způsoby. Rychlý a oblíbený způsob je pomocí jednoduchých podmínek u jednoho nebo více atributů - kterými lze řešit většinu dotazů. U každého atributu je možné zvolit logické operátory a doplnit případně i operátor negace.

Dalším modulem je QBE, který přehledně zobrazuje všechny atributy tabulky, resp. trojice atribut-operátor-hodnota a umožňuje vložit či změnit několik podmínek současně.

Silný uživatelský modul where (User-where) dovoluje zadání libovolné vyhledávací podmínky. Je však přístupný pouze v režimu administrátor, protože jeho použití vyžaduje znalost SQL jazyka a také struktury databáze.

Bilance a agregace
Agregační modul (modul Group by) umí skupinovat data podle libovolné kombinace atributů, např. v zásilkovém obchodě lze třídit klienty podle města nebo podle trojice PSČ, město, ulice apod.

Příjemná vlastnost modulu je tzv. skok zpět (back jump), který umožní selektivní pohled do původních dat, např.: v tabulce zákazníků provedeme agregaci podle sloupečku město. Zobrazí se tabulka obsahující v levém sloupci názvy měst a v pravém sloupci počty zákazníků v jednotlivých městech. Pokud, při prohlížení bilance, u některého města narazíme na zajímavý nebo podezřelý údaj, je možné jednoduše skočit zpět do původní tabulky a prověřit zákazníky ve vybraném městě, příp. skupině měst.

Aktivní grafy
Pomůckou při analýze dat jsou aktivní grafy. Libovolnou bilanci si můžeme nechat graficky zobrazit a využít aktivních ploch v grafu - po kliknutí na vybraný sloupec nebo výseč se tento zvýrazní a sestaví se podmínka where, která se předá původní tabulce (např. po kliknutí na výseč Příbram se zobrazí pouze zákazníci z Příbrami). Současně lze zobrazit i více grafů k jedné tabulce (podle různých kritérií) a střídavě používat jejich omezující podmínky.

Reporty a exporty
DeeBee tabulka i další bilanční moduly umožňují tisk uživatelské sestavy nebo export dat do formátu CSV a HTML. Je možné tisknout a exportovat všechny nebo vybrané sloupce, a také pouze označené řádky nebo všechny řádky vyhovující aktuální podmínce. U sestavy je navíc možno nastavit šířky sloupců, zarovnání a u číselných položek zvolit zobrazení sumy.

Jedním z důležitých prvků, který dodává aplikaci na dynamice, jsou kontextové skoky mezi dynasety, tzv. jumpy, pomocí nichž se řeší situace, kdy by pro určitý typ dotazu bylo nutné definovat příliš složité dynasety spojením mnoha tabulek, což by vedlo k vytvoření složitých SQL dotazů a velkému zatížení serveru. Při používání jumpů se místo spojování tabulek přes klíčové atributy využívá předávání klíčových hodnot mezi dynasety.

Příklad jednoduchého jumpu: V podniku zabývající se distribuci periodického tisku lze z tabulky titulů časopisů skočit do objednávek nebo do faktur, a to buď pro vybraný titul nebo pro skupinu titulů vyhovujících určité podmínce. Například chci vidět všechny objednávky všech titulů od určitého vydavatele s určitou cenou apod. Je však možné nadefinovat i složitější typy jumpů, tzv. reverse jumpy, pomocí nichž se dají vytvářet dotazy typu:

Zákazníci, kteří mají objednávku na zboží A v období X a současně alespoň K kusů zboží B v období Y a současně nemají žádnou nezaplacenou fakturu.

Profesionální nadstavba
Editační verze DeeBee obsahuje i nadstavbu pro profesionály, kteří pracují s databázemi v pozicích administrátorů resp. programátorů. Jedná se nejen o možnosti běžné editace dat, ale též o nadstandardní možnosti manipulace dat, především hromadné updaty vybraných sloupců konkrétní hodnotou nebo výrazem, update jednoho atributu na vybraných řádcích podle vzoru z jiného řádku a především update z tabulky do tabulky podle klíče (tzv. slití dat), přičemž tabulky mohou být i v různých databázích - např. máme databázi zákazníků, kde jsou některá jména firem zkomolená, a databázi ekonomických subjektů, kde jsou názvy stoprocentně dobře. Klíčem (alternativním) v obou tabulkách je IČO, takže můžeme provést update názvu firmy v naší databázi správnou hodnotou. Volba tabulek, klíčových a updatovacích atributů a doplňující podmínky se provádí pouhým klikáním myši.

Konektivita je zajištěna nad databázemi Oracle, Microsoft SQL server, Centura SQLBase, DB2, Access, FoxPro, DBF - omezená funkčnost a připravuje se Sybase a Interbase.
Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.


Inzerce

ERP v cloudu

Je skutečně pro každou firmu?

Chcete držet krok s dobou a zvažujete přechod na cloudový ERP systém? Není divu. Cloudová řešení jsou bezpochyby trendem a umožňují firmám rychleji rea­go­vat na změny a nové výzvy, kterým musí v dynamickém a neustále se proměňujícím světě podnikání čelit.