facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEMS 12/2022

Skvělý monitor pro moderní styl práce

Vyzkoušeli jsme AOC Q27V5CW

-lg-


Monitor AOC Q27V5CW s integrovanou webovou kamerou se skvěle hodí pro domácí kanceláře.Společnost AOC pohotově zareagovala na aktuální změny ve stylu práce a rozšířila svoji elegantní řadu monitorů V5 s připojením přes USB-C o modely vybavené webovou kamerou. Monitory jsou tak skvěle připravené pro využití v domácích kancelářích, ale ocení je například i studenti, pro které se videokonference staly běžnou součástí výuky. Jeden z nich, model AOC Q27V5CW, jsme si vybrali pro krátký redakční test.


Hned na úvod musíme pochválit konstrukci a design monitoru Q27V5CW, který je velmi štíhlý a elegantní. Domácím kancelářím tak dodá odlehčený a moderní vzhled. Monitor má ze tří stran bezrámeč­ko­vou konstrukci s úzkou bradou na spodním rámečku, velmi tenkou základnou (12,1 mm) a výškově nastavitelným stojanem. Ergonomický stojan umožňuje nastavení výšky (v rozmezí 130 mm), sklonu (odklon 21° a příklon 3°) a natočení obrazovky tak, aby poloha displeje vyhovovala přesně potřebám konkrétního uživatele. Štíhlé provedení stojanu i obrazovky monitoru je navíc nejen velmi elegantní, ale také šetří místo, což je v některých domácích kancelářích velmi podstatné. Bezrámečkový design a také možnost upevnění na VESA držák jsou výhodou i v sestavách s více monitory.

Nejdůležitějším parametrem každého monitoru je ovšem kvalita zobrazení a monitor Q27V5CW nás ani v tomto ohledu rozhodně nezklamal. Monitor s úhlopříčkou 27" je vybaven IPS panelem s rozlišením QHD (2 560x1 440), které představuje ideální hustotu pixelů na tuto velikost. Obraz je ostrý s velmi živými barvami a rovnoměrným podsvícením. Pro IPS panel jsou typické široké pozorovací úhly (178°/178°). Nadstandardní je naopak u testovaného monitoru obnovovací frekvence 75 Hz, která přináší zlepšení ve schopnosti zobrazení rychlého pohybu oproti běžnějším 60Hz modelům. Velmi dobrá je na kancelářský monitor i přesnost a rozsah barev (126 % sRGB, 105 % AdobeRGB, 98 % DCI-P3).

AOC Q27V5CW

Důležitou součástí výbavy testovaného monitoru je vestavěný 4portový rozbočovač USB 3.2 a připojení prostřednictvím konektoru USB-C. Monitor tak umožňuje bezproblémový přechod do domácí kanceláře připojením notebooku pomocí jediného kabelu. Díky všestrannosti USB-C bude notebook dobíjen příkonem až 65 W a jeho obrazovku lze rozšířit nebo zrcadlit na monitor. Navíc bude mít notebook přístup k zařízením na USB rozbočovači monitoru, jako jsou USB disky, tiskárna, klávesnice a myš.

Na konec jsme si nechali pochvalu za integrovanou webkameru, která je řešením pro stále častěji využívané videokonference, ale i běžnou komunikaci. Monitor AOC Q27V5CW je vybaven vestavěnou 2MP webovou kamerou s dostatečnou kvalitou pro práci na dálku a s podporou Windows Hello pro snadné přihlášení bez zadávání hesla. Kamera je instalovaná v horní části monitoru a pro větší bezpečnost a ochranu soukromí ji lze zakrýt posuvným tlačítkem (slide-to-cover), aby nedocházelo k nechtěnému snímání.

Dodejme, že ve výbavě monitoru nechybí ani dva 5W reproduktory, které zajišťují, že lze monitor ihned po vybalení použít jako videokon­fe­ren­ční stanici. Za aktuální cenu okolo 8 tisíc Kč včetně daně je monitor AOC Q27V5CW skvělou volbou nejen pro domácí kanceláře.

Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.


Inzerce

5+1 možností, jak a kde automatizovat procesy pomocí ERP systému

Do úspěšných firem se ERP systémy postupně „vkrádaly“ už od 90. let 20. století. Od té doby se však výrazně posunuly, takže podnikům nabízí úplně nové možnosti.