facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 16. 10. 2014

Kaspersky Lab odhalil bankomatový malware rozdávající peníze bez karty

Společnost Kaspersky Lab objevila malware určený pro bankomaty, který kybernetickým zločincům umožnil vyprázdnit přístroje pomocí přímé manipulace. Útočníci ukradli po celém světě miliony dolarů. Interpol už na případ upozornil dotčené země.



V posledních letech se rojí útoky na bankomaty, zejména ve formě čteček karet nebo škodlivého softwaru. Nyní se posunuly k útokům přímo na finanční instituce, buď napadením bankomatů, nebo útokem ve stylu APT na samotné banky. Tyupkin je příkladem zneužití bezpečnostních slabin infrastruktury bankomatů.

 

Zločinci operují ve dvou fázích. Nejdříve získají fyzický přístup k bankomatu a vloží do něj bootovací CD, aby nainstalovali malware, který Kaspersky Lab označila jako Tyupkin. Po restartu systému mají bankomat pod kontrolou. Po úspěšném napadení malware běží stále dokola, dokud nedostane další instrukce. Aby bylo podvod těžší odhalit, Tyupkin přijímá příkazy pouze v určitý čas během nedělní a pondělní noci, kdy mají útočníci možnost ukrást z infikovaného zařízení hotovost. Aniž by vložili do bankomatu kartu, zadají kombinaci čísel na klávesnici přístroje, zavolají operátorovi, aby jim dal další instrukce, zadají novou sadu čísel a bankomat pak začne vydávat velké množství hotovosti. Útočník poté jednoduše odejde.

 

Video záběry z bezpečnostních kamer napadených bankomatů ukázaly, že pro každý případ je vytvořena jedinečná kombinace náhodných čísel. To zajišťuje, aby nikdo mimo gang nemohl z podvodu náhodně profitovat. Když je číslo vloženo správně, obrazovka bankomatu ukáže, kolik peněz je v každé kazetě s hotovostí a operátor se rozhodne, kterou vyprázdní. Poté přístroj vydá 40 bankovek ze zvolené kazety.

 

Analytický tým Kaspersky Lab tento útok vyšetřoval na žádost jedné finanční instituce. Malware označený jako Backdoor.MSIL.Tyupkin se zatím objevil v bankomatech v Latinské Americe, Evropě a Asii.


 
  

- PR -

ERP v cloudu

Je skutečně pro každou firmu?


Chcete držet krok s dobou a zvažujete přechod na cloudový ERP systém? Není divu. Cloudová řešení jsou bezpochyby trendem a umožňují firmám rychleji rea­go­vat na změny a nové výzvy, kterým musí v dynamickém a neustále se proměňujícím světě podnikání čelit.

  

- PR -

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.