facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Komunikace a sítě - 12. 11. 2021 - Zdeněk Gric

Nový malware zneužívající instalační program Windows 10

Bezpečnostní experti společnosti SophosLabs zveřejnili zprávu s podrobnostmi o novém typu útoku rodiny malwaru známé jako BazarBackdoor nebo BazarLoader, který je zahájen úzce zacílenou spamovou kampaní. Kampaň doručuje malware prostřednictvím nového mechanismu - zneužití formátu appxbundle, který používá instalační program aplikací pro Windows 10. Tato technika se podle výzkumníků SophosLabs nezdá být příliš rozšířená.



Ve čtvrtek 4. listopadu 2021 byli zaměstnanci společnosti Sophos napadeni e-maily, které se týkaly zjevné stížnosti zákazníka na jejich osobu a údajně pocházely od manažera společnosti. Příjemce byl osloven svým jménem a jménem společnosti a znění zprávy bylo strohé a výhrůžné - klasická podvodná technika, která má u příjemce zvýšit hladinu stresu. Příjemce byl vyzván, aby se prokliknul na webovou stránku, kde byla údajně stížnost zveřejněna, aby si ji mohl přečíst. Tento odkaz, pokud by na něj kliknul, by nakonec uživatele zavedl k malwaru.

Experti společnosti Sophos provedli hloubkovou analýzu tohoto malwaru a použité taktiky a techniky útoku. Podrobnosti zveřejnili v příspěvku na webu SophosLabs Uncut.

Andrew Brandt, hlavní výzkumník společnosti Sophos, k tomu uvedl, že „rozesílání škodlivých e-mailů s novou technikou útoku zaměstnancům společnosti dodávající bezpečnostní řešení asi nebylo ze strany útočníků tím nejlepším rozhodnutím. Škodlivý software, který je dodáván v instalačních balíčcích aplikací, se při útocích běžně nevyskytuje. Bohužel nyní, když byl tento postup předveden, pravděpodobně přitáhne širší pozornost. I bezpečnostní společnosti a dodavatelé softwaru musí mít k dispozici ochranné mechanismy, které jej odhalí a zablokují a zabrání útočníkům ve zneužívání digitálních certifikátů.“

Doprovodný článek s podrobnostmi o technikách sociálního inženýrství, které útočníci použili, a radami, jak se před touto hrozbou chránit, je k dispozici na webu Sophos Naked Security.


 
  

- PR -

ERP v cloudu

Je skutečně pro každou firmu?


Chcete držet krok s dobou a zvažujete přechod na cloudový ERP systém? Není divu. Cloudová řešení jsou bezpochyby trendem a umožňují firmám rychleji rea­go­vat na změny a nové výzvy, kterým musí v dynamickém a neustále se proměňujícím světě podnikání čelit.

  

- PR -

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.