facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Komunikace a sítě - 30. 6. 2022 - Ing. Lukáš Grásgruber

Nenechte se chytit na triky hackerů, kteří číhají na sociálních sítích

Sociální sítě používá více než polovina světa. Pro 4,62 miliardy lidí jsou sociální sítě součástí každodenního života. Přestože mohou být tyto platformy zábavné a usnadňují sdílení zážitků s přáteli, představují také hrozbu. Sociální sítě jsou totiž také oblíbeným prostředím kyberzločinců. Pokud se chcete chránit před triky hackerů, měli byste znát techniky, které používají, a nedělat triviální chyby. Sdílení osobních informací, odpovědi na nevyžádané e-maily s instrukcemi pro obnovení hesla, klikání na všechny odkazy a nekontrolování URL adres jsou totiž chyby, které mohou vést k hacku vašich účtů na sociálních sítích.



Na jaká rizika si musíte dávat pozor a jakých nejčastějších chyb se dopouštíme? Společnost Check Point sestavila varování před čtyřmi největšími chybami, kterých je potřeba se vyvarovat při používání sociálních médií.

  1. Nesdílejte osobní údaje: Jedná se o velmi častou a nebez­peč­nou chybu, která se na sociálních sítích děje každý den. Kyberzločinci se v první řadě snaží ukrást vaše osobní údaje. Pokud získají cenná data, mohou je využít ve phishingových kampaních a například vás okrást o peníze. Navíc většina lidí používá stejné přihlašovací údaje pro různé platformy, aplikace a služby, takže krádež jedněch přihlašovacích údajů umožňuje hackerům přístup k vašim dalším účtům. Je proto nezbytné nesdílet osobní údaje a používat různá hesla, abyste minimalizovali škody, pokud se stanete obětí útoku.
  2. Pozor na nevyžádané e-maily s instrukcemi pro změnu hesla: V současné době existuje tolik sociálních platforem, že úniky dat a bezpečnostní incidenty nejsou ničím ojedinělým, čehož mohou hackeři využít. Pokud vám přijde e-mail s výz­vou ke změně hesla, i když jste o to nepožádali, tak řada lidí na odkaz automaticky klikne a heslo resetuje. Ale kyber­zlo­čin­ci tak mohou získat přístup k vašemu účtu. Pokud chcete heslo resetovat, neklikejte na odkaz ve zprávách a vždy nav­štiv­te přímo stránky dané sociální sítě a heslo změňte napří­mo. Pokud máte podezření na nějaký únik dat, totéž udělejte u dalších stránek a služeb, kde jste používali stejné heslo.
  3. Neklikejte na odkazy bez přemýšlení: Kyberzločinci často přesměrovávají uživatele na škodlivé stránky pomocí pod­vod­ných odkazů. Podobné odkazy mohou být ve zdánlivě nevinně vypadajících e-mailech nebo SMS zprávách. Pokud takový odkaz obdržíte, neklikejte na něj a navštivte danou stránku napřímo a zkontrolujte, jestli neobsahuje nějaké nové zprávy.
  4. Zkontrolujte si URL adresu: Další trik, který útočníci používají ke krádeži údajů, je napodobování URL adres. Pomocí této techniky mohou hackeři přimět uživatele, aby navštívili webovou stránku, kterou považují za důvěryhodnou, například Facebook. Uživatel je následně vyzván ke změně nebo zadání hesla, čímž se ho útočníci zmocní. Ze zprávy výzkumného týmu Check Point Research vyplývá, že nejčastěji napodobovanou značkou při phishingových podvodech je LinkedIn. Je důležité si vždy zkontrolovat URL adresu, jestli navštěvujte opravdu pravé stránky a jestli stránka používá bezpečnostní certifikát SSL. V adresním řádku by mělo být písmeno „s“ a měli byste tam tedy vidět https://. Díky této technologii jsou veškeré důvěrné informace přenášené mezi dvěma systémy chráněny, takže se kyberzločinci nedostanou k přenášeným údajům a osobním informacím.