facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Komunikace a sítě - 15. 2. 2022 - Ing. Lukáš Grásgruber

Loni opět padl rekord v počtu DDoS útoků

DDoSExtrémní nárůst počtu DDoS útoků, který nemá za dobu jejich monitorování obdoby, zaznamenala během čtvrtého čtvrtletí 2021 společnost Kaspersky. Ve srovnání s třetím loňským čtvrtletím narostl celkový počet zachycených DDoS útoků o 52 % a meziročně bylo útoků 4,5krát víc.



DDoS (Distributed Denial of Service) útoky představují pro firmy a organizace, které poskytují on-line služby, velkou hrozbu. Během tohoto útoku kyberzločinci posílají na napadený webový zdroj obrovské množství požadavků s cílem zahltit hostitelský systém a zabránit správnému fungování webu. Útoky můžou trvat i několik dnů a způsobit citelné narušení provozu organizací.

Nikdy jich nebylo víc

Od října do konce prosince 2021 zaznamenali výzkumníci společnosti Kaspersky masivní nárůst počtu útoků DDoS – rekordní počet v celé historii monitorování této hrozby. Důvodů tak rapidního růstu DDoS útoků ke hned několik, ale převažují dva:

Za prvé, v posledních třech měsících každého roku bývají útoky DDoS vždy častější. Kvůli výprodejům a svátkům vrcholí on-line nákupy, studentům začíná zkouškové období a kyberzločinci jsou obecně aktivnější.

Za druhé, objem trhu DDoS je nepřímo úměrný stavu trhu s kryptoměnami. Kapacita pro pořádání DDoS útoků se totiž dá využívat k těžbě kryptoměn, a naopak – vlastníci botnetů mají tedy tendenci přesměrovat výkon na těžbu, když kryptoměna roste, nebo na DDoS, když klesá. Přesně to jsme pozorovali ve 4. čtvrtletí – nárůst počtu DDoS útoků na pozadí prudkého poklesu hodnoty kryptoměn.

Obr. 1: Srovnání počtu útoků DDoS: 3. a 4. čtvrtletí 2021 a 4. čtvrtletí 2020. Údaje za 4. čtvrtletí 2020 jsou brány jako 100 %.
Obr. 1: Srovnání počtu útoků DDoS: 3. a 4. čtvrtletí 2021 a 4. čtvrtletí 2020. Údaje za 4. čtvrtletí 2020 jsou brány jako 100 %.

„Prostředí hrozeb DDoS se neustále mění a odráží aktuální ekonomické a společenské trendy. Ve 4. čtvrtletí jsme sice očekávali nárůst DDoS útoků v důsledku prodejní sezóny, ale nestabilní situace na trhu s kryptoměnami pozvedla hrozbu DDoS na zcela novou úroveň a zapříčinila absolutní rekord v počtu útoků. Budeme-li vycházet z trendů za poslední léta, nemělo by 1. čtvrtletí roku 2022 vykázat výrazný pokles útoků DDoS. Proto vyzýváme k instalaci profesionálních řešení na ochranu organizací před DDoS útoky,“ říká Alexander Gutnikov, bezpečnostní expert společnosti Kaspersky.

Jak se chránit před DDoS útoky a připravit se na ně:

  • Svěřte dohled nad operacemi s webovými prostředky specialistům, kteří vědí, jak na DDoS útoky reagovat.
  • Prověřte relevantní smlouvy uzavřené s třetími stranami, včetně poskytovatelů internetových služeb, a jejich kontaktní údaje, aby se bezpečnostní týmy mohly v případě útoku rychle obrátit na příslušnou firmu.
  • Implementujte profesionální řešení na ochranu vaší organizace před DDoS útoky.
  • Poznejte dobře svůj běžný síťový provoz. Pro zjištění trendů a tendencí provozu je vhodné používat nástroje pro monitorování sítě a aplikací. Díky poznání typických vzorců a charakteristik provozu své firmy můžete stanovit jeho základní stav, abyste mohli snadněji identifikovat neobvyklou aktivitu, která bývá příznakem DDoS útoku.
  • Vypracujte si restriktivní obranný plán B. Buďte připraveni rychle obnovit kritické firemní služby v případě, že přijde DDoS útok.

 
  

- PR -

5+1 možností, jak a kde automatizovat procesy pomocí ERP systému

Do úspěšných firem se ERP systémy postupně „vkrádaly“ už od 90. let 20. století. Od té doby se však výrazně posunuly, takže podnikům nabízí úplně nové možnosti.