facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Komunikace a sítě - 19. 12. 2016

ESET varuje před vánočními slevovými nabídkami na Facebooku

Hrozí zcizení údajů o platebních kartách

Bezpečnostní analytici společnosti ESET zaznamenali nové případy útoků na české a slovenské uživatele sociální sítě Facebook. V předvánočním období se útočníci rozhodli zneužít jména známých módních značek, aby vylákali z uživatelů informace o jejich platebních kartách. Lákadlem jsou falešné stránky propagující nákup kabelek Michael Kors, bot Ugg či sandálů Birkenstock s výraznými slevami. Žádná z těchto společností však není tvůrcem falešných stránek.



„Tyto podvodné stránky se šíří e-mailem nebo přes legitimní účty na Facebooku, které útočníci hacknuli buď pomocí technik sociálního inženýrství, nebo pomocí škodlivého kódu. Bez souhlasu skutečného majitele účtu na Facebooku sdílejí na jeho profilu fotografie propagující toto falešné zboží za nereálně nízké ceny,“ vysvětluje Ondrej Kubovič, specialista na digitální bezpečnost ve společnosti ESET.

Tyto online obchody totiž při zpracovávání platby nepoužívají šifrovanou komunikaci a jejich majitel se tak dokáže velmi jednoduše dostat například k číslu platební karty a osobním údajům uživatele.

„Předvánoční období představuje pro podvodníky skvělou příležitost. Jejich falešné stránky si totiž lidé ve shonu při hledání vánočních dárků velmi lehce spletou s legitimními weby. Na stránkách by si proto měli všímat jakýchkoli podezřelých znaků. Těmi jsou například extrémně nízké ceny, vysoké slevy, překlepy, gramatické chyby či absence certifikátu SSL,“ dodává Kubovič.

ESET tyto online obchody označuje u svých zákazníků jako stránky s potenciálně nebezpečným obsahem. Do seznamu patří:

  • Uggclassicstyle.com
  • Ugg-sk.com
  • Uggs.cz
  • Bk-sale.com
  • Uggaustraliabox.com
  • Michaelkorsbuy.com
  • Shoesfootus.com

Uživatelům, kteří na nich již stihli nakoupit zboží, společnost ESET doporučuje zablokovat platební kartu použitou pro tento nákup a kontaktovat svou banku. Tato nová vlna útoků nápadně připomíná situaci, o které společnost ESET informovala v dubnu. V té době se prostřednictvím Facebooku šířily českým a slovenským uživatelům nabídky na nákup brýlí značky Ray-Ban se slevou 90 procent. Tyto weby ale ve skutečnosti sbíraly informace o platebních kartách.


 
  

- PR -

7 vlastností ERP systému, které dělají uživatelům radost

Kdy je ovládání ERP systému poho­dl­né? Když mohou jeho uživatelé snadno a efektivně pracovat s potřebnými funkcemi a informacemi bez zbytečných obtíží. Tím se zvýší produktivita jejich práce, omezí se chybovost a firma poroste.

  

- PR -

Unicorn Systems podpořil Pluxee v přechodu do cloudu

Softwarová firma Unicorn Systems pomohla společnosti Pluxee (dříve Sodexo Benefity), která se specializuje na oblast zaměstnaneckých benefitů, s přechodem do cloudu. Důvodem této náročné digitální trans­for­mace byla snaha modernizovat IT infrastrukturu společnosti a zvýšit efektivitu jejího podnikání.