facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 1. 3. 2024 - Ing. Lukáš Grásgruber

České firmy tápou v otázce udržitelnosti provozu v kancelářích

Z průzkumu společnosti Canon na reprezentativním vzorku českých firem vyplynulo, že pro drtivou většinu českých firem je udržitelnost kancelářského pro­vozu důležitým tématem. Jenže dost tápou v tom, co si vlastně mají pod pojmem udržitelnost představit – někdo v něm vidí třídění odpadu, někdo digitali­za­ci, a třeba cirkulární ekonomika zatím zůstává na okraji zájmu. Některé představy o udržitelnosti jsou vysloveně bizarní.



Téměř 80 % oslovených firem uvedlo, že téma udržitelnosti provozu v kancelářích seriózně řeší, pro 35 % je to dokonce zásadní téma, za průměrně důležité je považuje 18 % firem.

Je pro vaši firmu udržitelnost důležitá?

Dvě třetiny respondentů si ovšem pod slovem „udržitelnost“ jako první představí recyklaci, odpovědnou výrobu a spotřebu nebo etický provoz jako např. rovné příležitosti na pracovišti. Na opačném konci je využívání energie z obnovitelných zdrojů (10 %) a řízené snižování emisí (6 %). Úplně nejhůř dopadla cirkulární ekonomika. Tu si s udržitelností spojí pouhá 3 % oslovených. Cesta prodlužování životnosti výrobků, v tomto případě třeba kancelářských zařízení, přitom může k šetření přírodních zdrojů a tím i udržitelnému provozu kanceláře výrazně přispět.

Co pro vás znamená udržitelnost?

„Obecně lze říct, že udržitelnost je v českých firmách asociována hlavně se společensky odpovědným chováním. Ekonomicky nároč­něj­ší možnosti byly označeny výrazně méně často. Malé povědomí o možnostech cirkulární ekonomiky nás velmi nemile překvapilo,“ komentuje výsledky průzkumu Eva Kučmášová, ředitelka korporátní a marketingové komunikace Canonu ve střední Evropě.

Co se týče konkrétních nástrojů udržitelnosti, na prvním místě zmí­ni­ly české firmy právě důsledné třídění odpadu (96 % oslovených), v těsném závěsu je digitalizace (93 %). Vysoko se umístilo i využí­vá­ní úsporných kancelářských zařízení (86 %) nebo recyklovaného spotřebního materiálu, jako je papír nebo tonerové kazety (také 86 %).

Pouze jednotky respondentů uvedly mezi nástroji k zajištění udrži­tel­nos­ti provozu v kancelářích také řízené šetření s tiskem, delší užívání produktů, efektivní nákupy nebo centralizaci firemního tisku.

Zdroj: Canon


 
  

- PR -

5+1 možností, jak a kde automatizovat procesy pomocí ERP systému

Do úspěšných firem se ERP systémy postupně „vkrádaly“ už od 90. let 20. století. Od té doby se však výrazně posunuly, takže podnikům nabízí úplně nové možnosti.

  

- PR -

ESG reporting jednoduše s IFS a CDC Data

ESGESG formuje cestu k udr­ži­tel­né­mu a odpovědnému podnikání. Otevřeme společně dveře do této esenciální oblasti, kde se setkávají inovace, udržitelnost a společenská odpo­věd­nost, aby formovaly pozitivní změny pro naši společnost. Vstup­te s námi do světa, kde každé rozhodnutí formuje budoucnost.